Home > Selfdrives > Winter onder de poolcirkel

Winter onder de poolcirkel

Unieke Modern Vikings winterreis in het hoge noorden van IJsland

 • Ontdek alle hoogtepunten van Noord-IJsland in een magisch winterdecor: bevroren watervallen, warmwaterbronnen, vulkanen, lavavelden, diepe fjorden, pittoreske kustdorpjes, besneeuwde bergpieken, enz.
 • Verblijf in afgelegen plattelandshotels met kans op noorderlicht
 • Wellness in open lucht! Relax in de Myvatn Nature Baths & bezoek optioneel nog meer warmwaterbaden
 • Ga mee op superjeep tour naar prachtige verborgen watervallen in de highlands
 • Maak de reis zo actief je maar wil. Keuze uit volgende optionele activiteiten: sneeuwscootertocht, bezoek aan de Lofthellir ijsgrot, paardrijden, hondensledetocht & sneeuwschoenwandeling
Print Friendly, PDF & Email

Algemeen

Winter in het hoge noorden van IJsland: bevroren fjorden, ongerepte sneeuwlandschappen, witte bergpieken en ijzige stilte. Het leven op een veel lager tempo en tot zijn essentie herleid. In deze desolate setting net onder de poolcirkel heerst rust maar voel je toch de immer dreigende kracht van de natuur. Want hou je vast: in IJsland ga je van volle zon naar felle sneeuwstorm nog voor je de tijd hebt gehad om je sjaal aan te doen. Het weer in de winter is onvoorspelbaar en genadeloos, maar niets dat je meer het gevoel geeft dat je leeft. Zin voor avontuur en een flexibele ingesteldheid zijn essentieel voor iedereen die een arctische winter wil beleven, maar de verstilde natuurpracht zal je voor altijd bij blijven.

Op deze unieke selfdrive rondreis trek je naar het hoge noorden van IJsland, een regio die in de winter moeilijk bereikbaar is en daarom weinig toeristen ziet. Alleen dit al maakt deze reis zo bijzonder. Je hebt de nog ongerepte natuur volledig voor jezelf en ervaart een echt einde-van-de-wereldgevoel in de kleine ingedommelde dorpjes. Reizen in de winter staat synoniem voor reizen op een iets rustiger tempo en volop genieten van de zuivere lucht, de stilte, de prachtige oranjeroze gloed over de betoverende sneeuwlandschappen en – wie weet – het noorderlicht dat ‘s avonds de hemel kleurt.

Je krijgt alles te zien waar de onovertroffen Noord-IJslandse natuur bekend om staat. Denk aan bevroren watervallen en fjorden, besneeuwde bergpieken, grillige lavaformaties, vulkaankraters, borrelende modderpoelen, stomende warmwaterbronnen, enz. Je maakt wandelingen in de sneeuw, baadt in warmwaterbaden in open lucht en gaat mee op een unieke superjeeptour naar een van de mooiste watervallen van IJsland verscholen in het binnenland. Optioneel kunnen daar nog een hondensledetocht, paardrijtocht, sneeuwscootertocht en/of sneeuwschoenwandeling aan toegevoegd worden. Een gevarieerde en actieve reis dus maar zeker geschikt voor iedereen in een goede basisconditie en enige zin voor flexibiliteit en avontuur. Het IJslands winterweer kan grillig en genadeloos zijn, maar draagt wel bij aan een nog onvergetelijkere ervaring!

Je verblijft in het noorden in mooi gelegen hotels op twee verschillende locaties: een aan het bevroren meer van Myvatn in een vulkanische omgeving, en een op een heuvel met prachtig zicht over de stad Akureyri, de Eyjafjord en een prachtige vallei omgeven door besneeuwde bergtoppen. Beide logies liggen op locaties die donker genoeg zijn om noorderlicht te kunnen spotten.

Reisbeschrijving

DAG 1    Aankomst in Keflavik – Reykjavík

Welkom in IJsland! Bij aankomst op de luchthaven neem je de shuttlebus naar Reykjavík. Reykjavík is een kleine stad met een centrum dat eerder een dorpsgevoel uitstraalt. De stad is bekend om zijn kleurrijke huizen, zijn muziekscene en uitgaansleven. Je vindt er veel kleine typische IJslandse winkeltjes en gezellige restaurants. ’s Avonds heb je nog wat tijd om door de straatjes te slenteren en de stad te verkennen. Je hotel is centraal gelegen op wandelafstand van alle bezienswaardigheden.

DAG 2    Vlucht van Reykjavík naar Akureyri – Mývatn

’s Morgens begeef je je (op eigen houtje) naar de lokale luchthaven van Reykjavík waar je een binnenlandse vlucht neemt naar Noord-IJsland. Bij aankomst op de luchthaven van Akureyri pik je je huurwagen op en vertrek je meteen richting regio Mývatn. Onderweg maak je een stop aan Goðafoss, een van de bekendste watervallen in het noorden van IJsland.

Mývatn is een indrukwekkend vulkanisch actief gebied met sissende geothermische velden, pseudokraters, kegelvulkanen, lavagrotten en helderblauwe kratermeren. In de winter is deze regio extra magisch vanwege de grote contrasten tussen het bevroren meer en ijzige sneeuwvlaktes enerzijds en de kokende warmwaterbronnen en zwavelstoombronnen anderzijds. Je trekt op verkenning en bezoekt de lavaformaties van Dimmuborgir, de pseudokraters van Skútustaðir, het geothermisch veld van Námaskarð, enz. Nadien kan je genieten van een heerlijk warm openluchtbad in de Mývatn Nature Baths. Deze natuurlijke warmwaterbron wordt ook wel eens de Blue Lagoon van het noorden genoemd vanwege de turquoiseblauwe kleur van het water en de mooie ligging in een uitgestrekt vulkanisch gebied. Er hangt een serene sfeer en het is er nooit overdreven druk, dus je beleeft hier echt een authentieke IJslandse wellnesservaring. Overnachting is de komende 3 dagen voorzien in een hotel met prachtig uitzicht over het meer van Mývatn.

DAG 3    Mývatn & omgeving

Vandaag heb je een volledige dag om de regio van Mývatn verder te verkennen. Er zijn 2 begeleide excursiemogelijkheden die op één dag kunnen gecombineerd worden: een bezoek aan de Lofthellir ijsgrot en/of een sneeuwscootertocht over het meer van Mývatn. Beide excursies bieden we optioneel aan. Wie liever gewoon geniet van de rust van de omgeving, kan deze dag ook besteden om er zelf op uit te trekken te voet of met de huurwagen.

OPTIONEEL: LOFTHELLIR
De ijsgrot van Lofthellir is een unieke natuurlijke attractie in de regio van Myvatn in Noord-IJsland. Het is een van de grootste ijsgrotten in het land en biedt je de mogelijkheid om een fascinerende ondergrondse wereld van ijsformaties te ontdekken. Opgelet: om deze grot te bereiken komt er wat kruipwerk op handen en voeten aan te pas. Deze excursie is dus enkel geschikt voor avontuurlijke reizigers die geen last hebben van claustrofobie.

OPTIONEEL: SNEEUWSCOOTERTOCHT
Maak je een rondreis door Noord-IJsland in de winter, dan is een sneeuwscootertocht over het bevroren meer van Myvatn absoluut een must do! In regio Mývatn is de sneeuwscooter in de winter het ideale vervoersmiddel om je in de ruige arctische weersomstandigheden het gemakkelijkst te kunnen verplaatsen. Voor de lokale gidsen die deze tour begeleiden maakt de sneeuwscooter deel uit van hun levensstijl. Ze groeiden op in de regio met een voorliefde voor sneeuwscooteren en willen deze passie graag met je delen. Per sneeuwscooter trek je erop uit over het bevroren meer en door de bossen rond het meer. Nu ja, al gauw leer je dat ‘bos’ een relatief begrip is in IJsland.. Niets geeft je een ultiemer gevoel van vrijheid als rijden door desolate sneeuwlandschappen onder de noordpoolcirkel! Er is ook geen betere manier om de eindeloze uitgestrektheid van deze regio te ervaren!

DAG 4    Per superjeep naar de bevroren watervallen van Aldeyjarfoss & Hrafnabjargafoss

Aldeyjarfoss is een van de meest indrukwekkende watervallen in IJsland, gelegen in het noorden van het land op de Skjálfandafljót rivier. De waterval ligt aan het begin van de Sprengisandurroute in de highlands, en is in de winter enkel bereikbaar via een begeleide superjeepexcursie.

Wat Aldeyjarfoss zo opvallend maakt, is niet alleen de krachtige waterval zelf, maar ook het omliggende spectaculaire landschap. De waterval dondert over hoge zwarte basaltkolommen naar beneden in een bassin. Het contrast tussen het witte schuimende water en het donkere basalt geeft de waterval een unieke esthetiek. Neem dan nog de magische sneeuwlandschappen in de winter erbij en het plaatje is compleet. Ook de nabijgelegen vrij onbekende Hrafnabjargafoss is trouwens ronduit spectaculair en wordt op deze trip ook bezocht. Deze waterval tuimelt over meerdere kliffen in een gesloten bassin. Het water kolkt dan verder stroomafwaarts door een natuurlijk gevormde tunnel. Vooral in de wintermaanden is de waterval echt de moeite om te zien. De kliffen rond de waterval kunnen dan bedekt zijn met ijs, wat betoverende beelden oplevert.

Door hun afgelegen ligging geven Aldeyjarfoss en Hrafnabjargafoss je echt een ‘Into The Wild’ gevoel, helemaal anders dan de veel toeristischere watervallen in het zuiden en noorden die toegankelijk zijn over verharde wegen. Alleen al om die reden zijn wij enorme fan en is de superjeepexcursie een absolute must-do die standaard inbegrepen is in deze winterreis.

De rit met de superjeep is een belevenis op zich en maakt deel uit van het avontuur. Vanaf Godafoss gaat het off-road de centrale highlands in door soms behoorlijk diepe sneeuw. Je ervaren gids/chauffeur weet zich echter behendig een weg te banen over dit uitdagend parcours.

DAG 5    Mývatn – Akureyri

Vandaag verlaat je regio Mývatn en keer je terug richting Akureyri, de hoofdstad van het noorden. Akureyri is mooi gelegen op het uiteinde van de fjord en is met zijn gezellige shoppingstraat, zijn hooggelegen kerk en zijn botanische tuin zeker een bezoekje waard. Het is zelfs een verademing om na al die verstilde natuurpracht weer in de bewoonde wereld te komen. Je verblijft de komende 2 nachten in een hotel dat gelegen is op een heuvelflank met prachtig zicht op de stad, de fjord, de vallei en omringende bergen.

Je kunt ervoor kiezen om rechtstreeks naar Akureyri te rijden en de stad en omgeving op eigen houtje te verkennen. Wil je graag nog iets meer avontuur, dan bieden we de mogelijkheid om (optioneel) mee te gaan op huskytocht. Daarna kan eventueel ook nog een paardrijtocht ingepland worden.

OPTIONEEL: HUSKYSAFARI
Een hondensledetocht over de eindeloze bevroren sneeuwvlaktes van Noord-IJsland is een onvergetelijke ervaring. De sledetocht zelf duurt 45 tot 70 min (inclusief fotostops) en je legt zo’n 6 à 10 kilometer af op een houten slee die wordt voortgetrokken door 8 à 10 schattige Siberische husky’s. De dieren zijn trouwens zodanig enthousiast en energiek dat ze niet kunnen wachten om te mogen vertrekken en hun geblaf al van ver te horen is. De slee wordt gedeeld met een medepassagier en een zogenaamde musher die de hondenslede aandrijft. Hij zal zijn passie voor het hondensleeën met je delen en je de basics bijbrengen om indien gewenst ook zelf eens te proberen sturen. Na de tocht kan je nog een bezoekje brengen aan de dieren in de huskykennel.

OPTIONEEL: PAARDRIJTOCHT
Het dorpje Grenivík ligt in het hoge noorden van IJsland en is omgeven door hoge bergpieken en de woeste oceaan. Met een dergelijk achtergronddecor waan je je echt op het einde van de wereld. Geen betere manier om deze prachtige omgeving te verkennen dan te paard! We nemen je mee op een mooie rit langs heuvelachtige landschappen en langs de oevers van de Eyjafjörður. Je geniet van spectaculaire uitzichten over hoge bergen en de eindeloze oceaan. Een heerlijk winterzonnetje en blauwe hemel maken het plaatje helemaal af, maar zelfs bij minder goed weer laten de magische sneeuwlandschappen ongetwijfeld een onvergetelijke indruk op je na. Deze 2 uur durende tocht is zowel geschikt voor beginners als meer ervaren ruiters.

DAG 6    Verkenning van het Trollaskagi schiereiland

Vandaag trek je op verkenning naar het schiereiland Trollaskagi. Trollaskagi biedt naast hoge bergpieken ook een spectaculaire kustlijn met pittoreske vissershaventjes. Deze vissersdorpjes zijn met elkaar verbonden via nauwe tunnels met daartussen grotendeels verlaten valleien. Breng zeker een bezoekje aan Siglufjörður. Dit kleurrijke vissershaventje is het noordelijkste dorp op het IJslandse vasteland. In de jaren ’60 was het de belangrijkste vissershaven van IJsland, bekend vooral van de haringvangst. Toen de haring plots wegtrok uit de regio raakte de visserij er in verval. Vandaag is Siglufjörður een rustig kustdorp omgeven door bergen en zee. Waai ook nog even uit in Héðinsfjörður, een vallei waar de laatste bewoners 50 jaar geleden vertrokken. Hier is het volop genieten van de stilte en het uitzicht. Als afsluiter kan je optioneel nog een bezoek brengen aan de unieke Beer Spa waar je kunt baden in een bad bier! Wie toch liever een outdoor wellnesservaring beleeft, kan stoppen in het kleine dorpje Hauganes voor een warmwaterbad in de Hauganes Hot Tubs. Deze hot pots zijn mooi gelegen aan een zwart zandstrand met een prachtig uitzicht over de fjord en omliggende bergen. Een mooie afsluiter van je verblijf in Noord-IJsland.

DAG 7    Akureyri & omgeving – vlucht naar Reykjavík

In de voormiddag heb je nog wat vrije tijd om Akureyri & omgeving verder te ontdekken. Krijg je maar niet genoeg van de zalige warmwaterbronnen in open lucht, kan je eventueel nog overwegen de Forest Lagoon te bezoeken. De Forest Lagoon ligt in het Vaðlaskógur bos langs de ringweg op minder dan 3 km van het centrum van Akureyri. Het is een warmwaterbadencomplex dat grotendeels geïntegreerd is in de bosrijke omgeving. Zo kan je genieten van baden tussen de bomen, een bijzonder uniek gegeven in IJsland (gezien de weinige bomen die er groeien).
In de namiddag is er nog een mogelijkheid om een optionele sneeuwschoenwandeling te doen onder begeleiding van een lokale Nederlandstalige gids. De Eyjafjörður fjord en vallei zijn echt prachtig in de winter en ideaal om op sneeuwschoenen te verkennen. In kleine groepjes begeef je je door de meest magische winterlandschappen, een fantastische ervaring! De gids die je begeleidt op deze tocht is van Vlaamse afkomst en kent de ongerepte omgeving van Akureyri door en door.
’s Avonds begeef je je naar de luchthaven van Akureyri waar je je huurwagen aflevert en de laatavondvlucht naar Reykjavík neemt. Bij aankomst neem je een taxi naar je hotel in het centrum.

DAG 8    Retourvlucht naar Brussel

‘s Morgens vroeg neem je de shuttlebus naar de luchthaven voor je ochtendvlucht terug naar Brussel of Amsterdam.

Prijzen per persoon

Kamers met privé sanitair

2 personen huurwagen type E2
tweepersoonskamer
3 personen huurwagen type E2
driepersoonskamer
4 personen huurwagen type F
2x tweepersoonskamer
01/12/24 tem 30/03/25 € 2175 € 1835 € 2015

 

Single supplement op aanvraag
Prijs voor kamers met gedeeld sanitair op aanvraag.

Inbegrepen

 • Heen- en retourvlucht vanuit Brussel of Amsterdam naar Keflavík in economy klasse inclusief luchthaventaksen
 • Binnenlandse heen- en retourvlucht van Reykjavík Domestic Airport naar Akureyri in economy klasse inclusief luchthaventaksen
 • 5 nachten in comfortabele plattelandshotels in Noord-IJsland (kamer met privésanitair)
 • 2 nachten in een centraal gelegen comfortabel guesthouse in Reykjavík (kamer met privésanitair)
 • 7x ontbijt
 • Luchthavenbus van Keflavík airport naar je logies in Reykjavík en terug
 • Huurwagen met pick up/drop off op de luchthaven van Akureyri, inclusief Zero Risk verzekering & ongelimiteerd aantal kilometers
 • Toegang tot de Myvatn Nature Baths
 • Begeleide superjeep tour naar Aldeyjarfoss
 • Uniek Modern Vikings roadbook vol insider tips + wegenkaart
 • Alle lokale taksen

Niet inbegrepen

 • Alle niet vermelde maaltijden
 • Taxi tussen je logies in Reykjavík en de domestic airport
 • Optionele excursies:
  • Lofthellir ice cave tour: € 295 per persoon
  • Sneeuwscootertocht in regio Myvatn: € 170 per persoon
  • Paardrijtocht in Grenivík (2u): € 95 per persoon
  • Huskytocht: € 240 per persoon
  • Sneeuwschoenwandeling: € 115 per persoon
  • Beer Spa: € 165 voor een bad voor 2 personen
  • Forest Lagoon: € 50 per persoon
 • Brandstof voor de huurwagen
 • Optionele bijkomende verzekeringen en extra's voor de huurwagen. Meer info vind je hier.
 • Annulering- en/of reisbijstandsverzekering

OPGELET:  Reizen naar IJsland in de winter vergt steeds enige flexibiliteit en zin voor avontuur van de reiziger. IJsland is in de winter zeer onderhevig aan extreme weersomstandigheden dus het reisprogramma kan altijd aangepast worden in functie van het weer.

BELANGRIJKE INFO IVM DE VLUCHTEN: Tussen 25/01/25 en 08/03/25 kunnen wij ook rechtstreekse vluchten tussen Amsterdam Schiphol en Akureyri aanbieden op zaterdagen en dinsdagen. Deze vluchten zijn vanwege de vroege heenvlucht vooral interessant voor reizigers die dicht bij Schiphol wonen. Het vluchtschema ziet er als volgt uit:

HEENVLUCHT op ZATERDAG (25/01, 01/02, 08/02, 15/02, 21/02, 28/02 en 08/03):
Vertrek Amsterdam 06:00
Aankomst Akureyri 08:15

HEENVLUCHT op DINSDAG (28/01, 04/02 en 11/02):
Vertrek Amsterdam 06:45
Aankomst Akureyri 09:00

RETOURVLUCHT op ZATERDAG:
Vertrek Akureyri 09:20
Aankomst Amsterdam 13:20

RETOURVLUCHT op DINSDAG:
Vertrek Akureyri 10:00
Aankomst Amsterdam 14:00

Indien je van deze rechtstreekse vluchten gebruik maakt, vervallen de 2 overnachtingen in Reykjavik. Je vliegt in dat geval rechtstreeks naar het hoge noorden van IJsland en kan daar dan 2 nachten extra verblijven (van dinsdag tem dinsdag, of zaterdag tem zaterdag).
Eventueel is ook een kortere shortbreak van dinsdag tem zaterdag mogelijk.
In beide gevallen dienen we de prijs te berekenen in functie van je gekozen vertrekdatum en excursies. Contacteer ons indien je graag van deze rechtstreekse vluchten gebruik wenst te maken, en dan maken we je een reisvoorstel op maat.


Geïnspireerd? Meer weten over deze reis? We helpen je graag verder. Contacteer ons via info@modernvikings.be of via onderstaand formulier.

Bedankt voor je interesse. We laten snel iets weten.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg als eerste alle Modern Vikings nieuws en promoties in je mailbox