IJSLAND IN DE ZOMER

IJsland staat in bloei! Planten bloeien uitbundig en ook de dieren zijn overal aanwezig. Grote walvissoorten worden gespot aan de IJslandse kust, paardenkuddes grazen over de heldergroene grasvlaktes, schapen huppelen overal vrij rond, en duizenden vogels broeden op de steile rotskliffen lands de grillige kust. Opgelet wel voor wie graag papegaaiduikers wil zien. Eind juli vertrekken deze namelijk al aan de zuidkust en een tweetal weken later ook in het noorden.

In juni en juli blijft het bijna dag en nacht licht en kun je tot ‘s avonds laat rondreizen. Rond middernacht hullen de groene landschappen zich in een warme oranje-roze gloed. De natuur gaat slapen, de vogels stoppen met zingen en de stilte creëert een surrealistische buitenaardse sfeer. De zon zien zakken aan de horizon over de noordelijkst gelegen fjorden, en het magisch kleurenspel aanschouwen dat daaraan te pas komt, dát is IJsland ervaren in al zijn schoonheid. De middernachtzon is een attractie op zich, die uiteraard ook spectaculaire foto’s oplevert.

Laat je niet teveel afschrikken door het weer. IJsland is geen tropische bestemming en in de zomer liggen de temperaturen overdag tussen de 10 en 20°C, met een gemiddelde van 13°C. Reken altijd op wat regen en wind, zelfs in de zomermaanden. Échte Vikingen weten echter dat je naar IJsland trekt om de extreme natuurpracht te beleven en de kracht van de elementen te ervaren, weer of geen weer 🙂 En als de temperaturen écht blijken tegen te vallen, zijn er natuurlijk nog de vele natuurlijke hot pots om je in te verwarmen.

De reismogelijkheden zijn het meest uitgebreid in de zomermaanden

In juli en augustus zijn de binnenlandse wegen geopend en kan je dus per 4×4 het onbewoonde hoogland verkennen. De reismogelijkheden zijn dus het uitgebreidst in de zomermaanden en dat lokt veel toeristen naar IJsland. Teveel misschien wel. Hou er rekening mee dat het in de zomer tegenwoordig echt over de koppen lopen is aan de bekendste bezienswaardigheden. Wij doen er alles aan om het massatoerismegebeuren te vermijden en originele reisroutes voor te stellen waarbij de klassiekers bezocht worden op de minst drukke momenten van de dag.

De zomer betekent hoogseizoen en hoogseizoen betekent dat alle accommodaties geopend zijn en er ook een ruime keuze is aan excursiemogelijkheden. Gletsjerwandelingen, sneeuwscootertochten (jawel, dit kan het hele jaar door), een boottocht over het befaamde Jökulsárlón gletsjermeer, rafting, walvissafari’s, enz. Het is allemaal mogelijk in de zomer. Het nadeel is dan weer dat prijzen van toeristische diensten (vluchten, autoverhuur, accommodatie en excursies) niet goedkoop zijn en zelfs tot dubbel zo duur zijn in vergelijking met de prijzen in de winter. De toeristische sector in IJsland dient het grootste deel van zijn omzet in juli en augustus binnen te halen en profiteert dus zo optimaal mogelijk van het korte zomerseizoen… Tip: autoverhuurbedrijven hanteren vanaf 22 augustus al tussenseizoenprijzen, wat het totale prijskaartje al aanzienlijk kan drukken.

En hoe zit dat dan met noorderlicht in de zomermaanden? Wel, in tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt, is het vanaf augustus uitzonderlijk wél al mogelijk om noorderlicht te spotten. Noorderlicht is er namelijk altijd, winter én zomer, alleen moeten de nachten donker en koud genoeg zijn om het te kunnen zien (Wijzelf hebben het in 2017 reeds gespot op 17/08!).

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg als eerste alle Modern Vikings nieuws en promoties in jouw mailbox