IJSLAND IN DE WINTER

IJsland betovert! Vanaf oktober verandert IJsland in een magisch wonderland van sneeuw en ijs. In geen enkel ander seizoen zijn de extremen van de natuur zo intens en de kracht van de elementen zo duidelijk voelbaar. De sprookjesachtige sneeuwlandschappen, bevroren watervallen en gletsjers contrasteren sterk met de warmwaterbronnen, borrelende modderpoelen en andere geothermische natuurfenomenen. De laagstaande zon werpt een blauwroze gloed over de sneeuwlandschappen en creëert zo een bijna buitenaardse sfeer. De verstilling en rust worden af en toe verstoord door krachtig stormweer en sneeuwbuien, maar ook dit draagt bij tot een intense natuurbeleving. En wie flexibel en avontuurlijk genoeg ingesteld is, neemt dit er graag bij.

De barre weersomstandigheden worden ruimschoots goedgemaakt door een uitzonderlijk kleurenspektakel dat zich frequent laat zien aan de noordelijke sterrenhemel. Het noorderlicht of Aurora Borealis heeft een mystieke aantrekkingskracht en lokt veel mensen naar IJsland in de winter. Iedereen wil maar al te graag een glimp opvangen van de slierten groen die geruisloos lijken te dansen over de besneeuwde vlaktes, hellingen en meren. Groen komt het vaakst voor, maar met een beetje geluk zie je ook paarse, blauwe en rode schakeringen. Noorderlicht garanderen kunnen we jammer genoeg nooit, maar IJsland blijft wel een prima bestemming om je geluk te beproeven.

Alles is véél goedkoper in de winter. Prijzen van autoverhuurbedrijven, accommodaties en excursies liggen een stuk lager dan in het hoogseizoen en zo wordt een prijzige bestemming als IJsland ineens héél betaalbaar en ook toegankelijk voor budgetreizigers.

Als roadtrippen in IJsland al een avontuur is, is roadtrippen in IJsland in de winter dat zeker. Selfdrive tours in de winter beperken zich tot het zuiden en het westen van het land omdat de rest van het eiland vrij ontoegankelijk is en de wegen moeilijk berijdbaar. De natuurelementen trotseren vergt een serieuze dosis lef, flexibiliteit en zin voor avontuur, maar de herinneringen eraan zullen je voor altijd bij blijven.

In de winter zijn er opvallend minder toeristen en dat heeft zo zijn voordelen. Toeristische trekpleisters zoals de Golden Circle en de zwarte zandstranden aan de zuidkust zijn grotendeels verlaten. Je hebt die plekjes dus volledig voor jezelf en kunt ze zo in al hun grootsheid ervaren.

Hou in de winter wel rekening met de duisternis. In de donkerste maanden is het maar 4 à 5 uur licht en wij raden dus eerder aan om in februari en maart te reizen. De dagen zijn dan al langer maar je hebt wel nog het voordeel van winterse sneeuwlandschappen en kans op Noorderlicht. Tip: in het voorjaar kunnen er voor de kust van het Snæfellsnes schiereiland orka’s gespot worden!

IJslanders doen er alles aan om ook de donkerste wintermaanden aantrekkelijk te maken voor toeristen. Zo trekt het jaarlijkse muziekfestival Iceland Airwaves in november duizenden bezoekers van over heel de wereld. De kerstperiode is heel sfeervol en op oudejaarsavond is Reykjavík dé place to be met één van de meest knallende vuurwerkspektakels over heel de wereld!

En last but not least, IJsland is écht niet zo ijzig koud als de naam laat vermoeden. Door de verzachtende invloed van de Golfstroom liggen de temperaturen in de winter er gemiddeld rond het vriespunt. Het is vooral de wind die soms spelbreker speelt en de gevoelstemperatuur kan doen zakken. Maar zoals het spreekwoord in het hoge Noorden luidt: There’s no such thing as bad weather, only bad clothes 🙂

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg als eerste alle Modern Vikings nieuws en promoties in jouw mailbox