RIJDEN IN IJSLAND

Over rijden in IJsland worden nogal wat vragen gesteld. Gezien het een bepalende factor is bij de planning van je reis, geven we je graag reeds een woordje uitleg hierover.

Do’s and don’ts

IJsland is een prachtbestemming om met de wagen te verkennen, maar gezien de noordelijke ligging en de soms extreme weersomstandigheden dienen er toch een paar belangrijke regels in acht genomen te worden.

De ringweg of zogenaamde road nr 1 is een tweevaksbaan die rond het eiland gelegen is. Vanaf de ringweg is het is meestal maar een korte rit landinwaarts om de meeste bezienswaardigheden te bereiken. Wil je verder het onbewoonde ruige binnenland intrekken, is een 4×4 wagen vereist.

Binnenlandse routes worden gemarkeerd met een F (verwijzend naar fjell = berg) en zijn enkel toegankelijk voor 4×4 wagens. Je ziet wel eens gewone wagens op de F35 (Kjölur route) rijden, maar dit is volledig op eigen risico en eventuele schade wordt door geen enkele autoverhuurfirma gedekt! Hou er trouwens ook rekening mee dat offroad rijden ten strengste verboden is en onderhevig aan zware boetes.

De binnenlandse F-wegen zijn niet geasfalteerd en bestaan uit losse gravel. Hetzelfde geldt voor bepaalde delen van de ringweg en aanzienlijke delen van de Westfjorden. Jaarlijks gebeuren wel een aantal ongevallen die te wijten zijn aan onaangepaste snelheid op grindwegen en die dus perfect vermeden hadden kunnen worden. De meeste wegen zijn vrij smal en veel bruggen hebben maar 1 rijvak. Pas je snelheid aan als je een tegenligger nadert. Veel bergwegen zijn bochtig en slingeren zich een weg door het hoogland waardoor het onmogelijk is tegenliggers van ver te zien naderen. Hetzelfde geldt voor zogenaamde blinde heuvels. Wees vooral voorzichtig op plaatsen waar wegen overgaan van geasfalteerde op niet-geasfalteerde delen, want statistieken wijzen uit dat daar de meeste ongevallen gebeuren.

Pas op voor dieren op de weg! Duizenden schapen lopen vrij rond in de zomermaanden en begeven zich soms op en over landelijke wegen. Jaarlijks gebeuren aanrijdingen met lammetjes die op het laatste moment een weg oversteken en hun moeders achterna springen. Chauffeurs die een dier doodrijden kunnen hiervoor aansprakelijk worden gesteld. 1 regel: dieren hebben steeds voorrang.

Hou er rekening mee dat het 24u licht is in de zomer, waardoor je de tijd weleens uit het oog kunt verliezen. Voldoende pauzes nemen dus om indommelen achter het stuur te vermijden! Door de lichtinval zijn bestuurders trouwens verplicht steeds met lichten aan te rijden, zowel overdag als ‘s nachts.

Doordat er in IJsland weinig tot geen bomen groeien, heeft de wind er vrij spel, en in de winter kunnen gure weersomstandigheden, veel wind en occasionele sneeuwstormen je rijkunsten danig op de proef stellen. Wij voorzien daarom in de winter enkel degelijke 4×4 huurwagens met winterbanden die bestand zijn tegen dit soort extreme weersomstandigheden.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg als eerste alle Modern Vikings nieuws en promoties in jouw mailbox