IJSLAND IN DE LENTE

IJsland ontwaakt! Na maanden van relatieve duisternis komt de natuur weer tot leven. De laatste sneeuw smelt weg en de landschappen verkleuren al vrij snel van schraal bruin naar knalgroen. Paarse lupines en wit katoengras bloeien weelderig en zorgen voor bijzonder fotogenieke lentetaferelen. De lupine werd ooit ingevoerd vanuit Alaska om bodemerosie tegen te gaan. Tegenwoordig verspreidt ze zich zodanig snel dat ze door IJslanders wel eens als hinderlijk wordt ervaren. Ten onrechte vinden wij want op geen enkel ander moment van het jaar zit er zoveel kleur in het IJslandse landschap!

Het wordt warmer, de dagen lengen zéér snel en vanaf mei heb je al meer uren daglicht in IJsland dan in België. Tussen 21 en 23 juni verdwijnt de zon zelfs amper nog onder de horizon en heb je ‘s nachts enkel nog wat schemering.

Door de warmere temperaturen verschijnen vanaf half mei ook de eerste papegaaiduikers in beeld. Deze fotogenieke vogels leven op zee en komen aan land om te broeden aan de grillige IJslandse rotskusten. Hetzelfde geldt voor veel soorten trekvogels, zoals de arctische stern. In het voorjaar komen in IJslandse wateren walvissen en dolfijnen voor en met een beetje geluk kan je zelfs orka’s spotten. En vanaf mei begint het lammerseizoen en vind je overal dartelende lammetjes in de uitgestrekte weilanden.

Kortom, de lente is een mooie tijd om IJsland te bezoeken. Het is nog vrij fris maar als er geen wind is, kunnen de eerste warme zonnestralen echt warm aanvoelen. De natuur herstelt snel van het wintergeweld en veel accommodaties op het platteland gaan weer open. Het binnenland blijft echter nog gesloten door de smeltende sneeuw en de modderstromen die dat teweegbrengt. De eerste binnenlandse pistes beginnen open te gaan vanaf begin juni, maar dit verschilt van jaar tot jaar en hangt in eerste instantie af van hoe streng de winter geweest is.

Bovendien heb je nog steeds een kans om het noorderlicht te spotten. Mensen gaan er verkeerdelijk van uit dat het noorderlicht zich enkel laat zien in de winter. Noorderlicht is vooral te zien tijdens heldere en koude nachten met veel zonneactiviteit, en dit is zeker nog mogelijk in april.

De maanden april en mei worden beschouwd als tussenseizoen en de prijzen voor accommodaties en huurwagens liggen nog opmerkelijk lager dan de prijzen in het hoogseizoen. Bovendien is het nog niet extreem druk waardoor je de natuur meer voor jezelf hebt en ook meer keuze hebt in overnachtingsmogelijkheden.

Een ideaal seizoen dus voor zij dit niet gebonden zijn aan schoolvakanties. Naar onze mening is de lente ook het seizoen waar je het meest waar krijgt voor je geld, en van de voordelen van het hoogseizoen (lange dagen, de middernachtszon in de tweede helft van juni, prachtige lichtinval, aangename geuren en kleuren, fauna en flora op hun actiefst, enz.) kunt genieten aan een fractie van de prijs! Op de veel gestelde vraag wat wij de beste reisperiode vinden om naar IJsland te reizen zal je ons dus steevast horen verwijzen naar de voorjaarsmaanden (met een voorkeur voor mei en juni). Tip: autoverhuurbedrijven schakelen pas op 25 juni over van tussenseizoenprijzen naar hoogseizoenprijzen. De eerste huurdag bepaalt steeds het seizoen. Reis je af op 23 of 24 juni, dan geniet je dus voor je volledige reis nog van een lagere huurwagenprijs.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg als eerste alle Modern Vikings nieuws en promoties in jouw mailbox