ACCOMMODATIES

IJsland heeft een divers aanbod aan overnachtingsmogelijkheden, variërend tussen hotels, guesthouses, en hostels, farmstays op het platteland, berghutten in het binnenland en gezellige vakantiehuisjes verspreid over het hele land. Aangezien het huidige aanbod aan accommodaties de massale toeristische groei niet kan volgen, is het aan te raden ver van op voorhand te boeken voor rondreizen in de zomer. Zoniet loop je het risico dat alles volzet is.

Een overzicht van de verblijfsmogelijkheden:

Hotels

Hotels zijn er vooral in de steden (Reykjavik en Akureyri) en in mindere mate in de kleinere plattelandsdorpjes. Om het immer groeiend aantal toeristen op te vangen wordt momenteel aan sneltreinvaart bijgebouwd, vooral dan in Reykjavik maar ook op het platteland. Er zijn een aantal hotelketens in IJsland, maar de meeste hotels worden nog onafhankelijk gerund. Onze voorkeur gaat uit naar kleinschalige authentieke adresjes en wij proberen in de mate van het mogelijke om de onpersoonlijkere grotere hotels te vermijden. Gezien de schaarste is dit soms echter niet altijd mogelijk. Er zijn hotels in alle prijsklasses en comfortcategorieën, gaande van eenvoudig tot luxueus. De eenvoudigste zijn de zomerhotels: scholen en internaten die tijdens de zomervakantie (begin juni tot de laatste week van augustus) gebruikt worden als hotels. Exclusieve luxehotels vind je vooral in Reykjavik, hoewel er hier en daar ook op het platteland luxe boetiekhotels verrijzen.

Guesthouses

Guesthouses zijn doorgaans kleiner, goedkoper en iets eenvoudiger dan hotels. Je kunt kiezen tussen kamers met privésanitair of met gedeeld sanitair.

Hostels of jeugdherbergen

Hostelling International beschikt over 35 unieke jeugdherbergen in IJsland en je hoeft geen lid te zijn om er te mogen overnachten. De hostels zijn vrij eenvoudig en hebben enkel kamers met gedeeld sanitair, maar dit wordt ruimschoots goedgemaakt door hun vaak fantastische ligging en hun uniek karakter. Veel van de jeugdherbergen zijn namelijk omgebouwde boerderijen met een nog zeer authentieke IJslandse feel. Een echte aanrader voor families met kinderen die beleving en ervaring belangrijjker vinden dan comfort. Daarnaast zijn er in Reykjavik nog een aantal eigenzinnige hostels die we ook graag boeken voor zij die op zoek zijn naar overnachtingsadresjes met een eigen touch.

Farmstays

Modern Vikings gaat voor zoveel mogelijk contact met de lokale bevolking, dus het dient niet te verbazen dat boerderijovernachtingen onze absolute favoriet zijn. IJsland is grotendeels agrarisch en veel boerderijen hebben zich de laatste jaren omgevormd tot toeristische accommodaties. Een fantastische manier dus om kennis te maken met de IJslandse plattelandscultuur en de dagdagelijkse activiteiten op de boerderij. Een ideale formule ook met kinderen aangezien er vaak heel wat te beleven valt op en rond de boerderij. Zo zijn er vaak dieren in de buurt, en worden er meestal ook activiteiten aangeboden. Ook hier heb je kamers met privésanitair en met gedeeld sanitair, maar je vergroot wel je keuzemogelijkheden als je met gedeeld sanitair tevreden bent.

Vakantiehuisjes

Een vakantiehuisje vormt een goed alternatief voor mensen die hun vakantie in alle rust willen doorbrengen en niet iedere dag van hotel willen veranderen. De huisjes zijn vaak gelegen in specifieke vakantieregio’s waar ook de IJslanders zelf hun buitenverblijf hebben en waar heel wat te zien en beleven is. Ideaal dus om een bepaalde streek beter te leren kennen. Huisjes in IJsland voelen gezellig en huiselijk aan omdat ze opgetrokken zijn uit hout en over vloerverwarming beschikken. Vaak hebben ze ook nog eens een buitenjacuzzi, wat de IJslandervaring compleet maakt. We bieden huisjes aan van 2 tot 8 personen, dus deze formule is uiterst geschikt voor koppels, families met kinderen of kleine vriendengroepjes.

Berghutten

Berghutten vind je voornamelijk in het binnenland en in andere afgelegen gebieden waar verder amper bewoning is. Ze zijn enkel open in de zomermaanden en worden dan beheerd door een conciërge die er de hele zomer aanwezig is. Eetmogelijkheden zijn er niet, dus je dient je eigen eten mee te brengen. Er is een selfcateringkeuken beschikbaar voor reizigers die een bed geboekt hebben in de hut. Overnachting is steeds in slaapzalen en je dient je eigen slaapzak mee te nemen. Je kunt gebruik maken van de douches en je batterijen opladen tegen een kleine kost.

Slaapzakaccommodatie

Slaapzakaccommodatie is na kamperen de voordeligste manier om op IJsland te overnachten. Je vindt over heel IJsland slaapzakaccommodatie bij jeugdherbergen, bepaalde boerderijen, plattelandshotels die enkel open zijn in de zomer, gemeenschapscentra en hutten in het binnenland. Je slaapt op een bed of een matras op de vloer, meestal met meerdere personen op een kamer en moet je eigen slaapzak en kussen meenemen.

Kamperen

Kamperen is heel populair in IJsland, maar hou er rekening mee dat het best fris kan zijn ‘s nachts. Temperaturen kunnen zakken tot een paar graden boven 0, zelfs in de zomermaanden. Het is dus aan te bevelen een degelijke tent mee te nemen die aangepast is aan de specifieke IJslandse weersomstandigheden. Speel je liever op veilig, dan kan je er ook op uit trekken met een camper. Wij bieden een ruime selectie campers aan, gaande van eenvoudige en budgetvriendelijke campers met daktent tot luxueuzere mobilhomes en ruime 4×4 campers met verwarming. Ons camperaanbod vind je hier.

Campings zijn er over het hele land. Een overzicht vind je hier. Je vindt ze in alle comfortniveaus, gaande van comfortabel (kookfaciliteiten, warm water, enz.) tot heel eenvoudig (enkel een sanitair blok met koud water).

Wat de regels rond kamperen in IJsland betreft: het is ‘in principe’ mogelijk vrij te kamperen in IJsland, hoewel deze regel met de enorme toeristische groei van de voorbije jaren steeds meer wordt teruggeschroefd. Zo is er op heel wat toeristische plaatsen een kampeerverbod van kracht, en dien je in de nationale parken (Þingvellir, Snæfellsnes en Vatnajökull) verplicht gebruik te maken van de officiële campings. Verder mag je nooit op privéterrein kamperen, tenzij je toestemming hebt van de eigenaar (en laat dat nu net het probleem zijn in IJsland. Het is verre van evident om te weten wat privéterrein is en wat niet). Je dient ook steeds op voldoende afstand van de officiële campings te kamperen, en – uiteraard – geen vuil of andere sporen achter te laten. Behandel de natuur steeds met respect. Wij raden aan zoveel mogelijk gebruik te maken van de officiële campings.

Wat ons reisaanbod betreft: volledige kampeerrondreizen met de tent (zonder logies) boeken wij niet, maar contacteer ons gerust als je een combinatiereis van kamperen en verblijf in logies wenst te maken. Ook onze rondreizen met camper zijn een populaire en in vele gevallen ook budgetvriendelijke reisformule. Deze boeken we enkel in een volledig pakket inclusief vluchten en ons Modern Vikings roadbook. We verwijzen je hierbij trouwens graag naar een voordelige kampeerformule via de Campingcard. Dit is een familieabonnement voor 2 volwassenen en max. 4 kinderen die 28 nachten kunnen verblijven op een aantal geregistreerde campingsites over het hele land aan een vaste (voordelige) prijs. De Campingcard kan via ons worden aangekocht.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg als eerste alle Modern Vikings nieuws en promoties in jouw mailbox