ACCOMMODATIES

IJsland heeft een divers aanbod aan overnachtingsmogelijkheden, variërend tussen hotels, guesthouses, en hostels, farmstays op het platteland, berghutten in het binnenland en gezellige vakantiehuisjes verspreid over het hele land. Aangezien het huidige aanbod aan accommodaties de massale toeristische groei niet kan volgen, is het aan te raden ver van op voorhand te boeken voor rondreizen in de zomer. Zoniet loop je het risico dat alles volzet is.

Een overzicht van de verblijfsmogelijkheden:

Hotels

Hotels zijn er vooral in de steden (Reykjavik en Akureyri) en in mindere mate in de kleinere plattelandsdorpjes. Om het immer groeiend aantal toeristen op te vangen wordt momenteel aan sneltreinvaart bijgebouwd, vooral dan in Reykjavik maar ook op het platteland. Er zijn een aantal hotelketens (zoals de Icelandair Hotels en Fosshotels over het hele land, de Center Hotels in Reykjavik, enz.) maar de meeste hotels worden nog onafhankelijk gerund. Onze voorkeur gaat uit naar kleinschalige authentieke adresjes en wij proberen in de mate van het mogelijke om de onpersoonlijkere grotere hotels te vermijden. Gezien de schaarste is dit soms echter niet altijd mogelijk. Er zijn hotels in alle prijsklasses en comfortcategorieën, gaande van eenvoudig tot luxueus. De eenvoudigste zijn de zomerhotels: scholen en internaten die tijdens de zomervakantie (begin juni tot de laatste week van augustus) gebruikt worden als hotels, meestal met enkel gedeeld sanitair. De Edda keten heeft 12 zomerhotels die behalve gedeeld sanitair ook ‘Edda Plus’ kamers aanbieden met privésanitair. Exclusieve luxehotels vind je tot op heden enkel in Reykjavik. Op het platteland gaat het luxe karakter van hotels eerder uit van bv. hun exclusieve ligging dan van hun luxueuze inrichting.

Guesthouses

Guesthouses zijn doorgaans kleiner, goedkoper en iets eenvoudiger dan hotels. Je kunt kiezen tussen kamers met privésanitair of met gedeeld sanitair.

Hostels of jeugdherbergen

Hostelling International beschikt over 35 unieke jeugdherbergen in IJsland en je hoeft geen lid te zijn om er te mogen overnachten. De hostels zijn vrij eenvoudig en hebben enkel kamers met gedeeld sanitair, maar dit wordt ruimschoots goedgemaakt door hun vaak fantastische ligging en hun uniek karakter. Veel van de jeugdherbergen zijn namelijk omgebouwde boerderijen met een nog zeer authentieke IJslandse feel. Een echte aanrader voor families met kinderen die beleving en ervaring belangrijjker vinden dan comfort. Daarnaast zijn er in Reykjavik nog een aantal eigenzinnige hostels die we ook graag boeken voor zij die op zoek zijn naar overnachtingsadresjes met een eigen touch.

Farmstays

Modern Vikings gaat voor zoveel mogelijk contact met de lokale bevolking, dus het dient niet te verbazen dat boerderijovernachtingen onze absolute favoriet zijn. IJsland is grotendeels agrarisch en veel boerderijen hebben zich de laatste jaren omgevormd tot toeristische accommodaties. Een fantastische manier dus om kennis te maken met de IJslandse plattelandscultuur en de dagdagelijkse activiteiten op de boerderij. Een ideale formule ook met kinderen aangezien er vaak heel wat te beleven valt op en rond de boerderij. Zo zijn er vaak dieren in de buurt, en worden er meestal ook activiteiten aangeboden. Ook hier heb je kamers met privésanitair en met gedeeld sanitair, maar je vergroot wel je keuzemogelijkheden als je met gedeeld sanitair tevreden bent.

Vakantiehuisjes

Een vakantiehuisje vormt een goed alternatief voor mensen die hun vakantie in rust willen doorbrengen en niet iedere dag van hotel willen veranderen. De huisjes zijn meestal gelegen in specifieke vakantieregio’s waar ook de IJslanders zelf vaak een buitenverblijf hebben en waar heel wat te zien en beleven is. Ideaal dus om een bepaalde streek beter te leren kennen. Huisjes in IJsland voelen gezellig en huiselijk aan omdat ze opgetrokken zijn in hout en over vloerverwarming beschikken. Vaak hebben ze ook nog eens een buitenjacuzzi, wat de IJslandervaring compleet maakt. We bieden huisjes aan van 2 tot 8 personen, dus deze formule is uiterst geschikt voor koppels, families met kinderen of kleine vriendengroepjes.

Berghutten

Houten berghutten vind je voornamelijk in het binnenland en in andere afgelegen gebieden waar verder amper bewoning is. Ze zijn enkel open in de zomermaanden en in de grootste hutten is dan ook een conciërge aanwezig. Eetmogelijkheden zijn er niet, dus je dient je eigen voedsel mee te brengen. Er is een selfcateringkeuken aanwezig, je kunt gebruik maken van de douches en je batterijen opladen tegen betaling van een klein bedrag. De hutten worden beheerd door Ferðafélag Íslands (of The Icelandic Touring Association, grootste organisatie met hutten over het hele land, www.fi.is), Ferðafélag Akureyrar (hutten in het noordoosten waaronder de Askja trail, www.ffa.is) en Útivist (hutten in en rond Þórsmörk, www.utivist.is).

Slaapzakaccommodatie

Slaapzakaccommodatie is na kamperen de voordeligste manier om op IJsland te overnachten. Je vindt over heel IJsland slaapzakaccommodatie bij jeugdherbergen, bepaalde boerderijen, plattelandshotels die enkel open zijn in de zomer, gemeenschapscentra en hutten in het binnenland. Je slaapt op een bed of een matras op de vloer, meestal met meerdere personen op een kamer en moet je eigen slaapzak en kussen meenemen.

Kamperen

Kamperen is heel populair in IJsland, maar hou er rekening mee dat het best fris kan zijn ‘s nachts. Temperaturen kunnen zakken tot een paar graden boven 0, zelfs in de zomer. Het is dus aan te bevelen een degelijke tent mee te nemen. Campings zijn er over het hele land. Een overzichtje vind je hier. Je vindt ze in alle comfortniveaus, gaande van comfortabel (kookfaciliteiten, warm water, enz.) tot heel eenvoudig (enkel een sanitair blok met koud water). Kampeertrips boeken wij niet, maar we verwijzen je wel graag even naar een voordelige kampeerformule via Campingcard. Dit is een familieabonnement voor 2 volwassenen en max. 4 kinderen die 28 nachten kunnen verblijven op de 41 geregistreerde campingsites aan een vaste prijs van € 149 (prijs 2017). De Campingcard kan wél via ons worden aangekocht. Daarnaast is het ook mogelijk vrij te kamperen in IJsland, op voorwaarde dat je je niet op privéterrein begeeft, je op voldoende afstand blijft van officiële campings, en je uiteraard de natuur met respect behandelt en geen afval of andere sporen achterlaat. In de nationale parken (Þingvellir, Snæfellsnes en Vatnajökull) ben je echter wél verplicht gebruik te maken van de officiële campings.
Wat we wél aanbieden is een ruime selectie campers, gaande van eenvoudige sleep ’n drive wagens (tot camper omgebouwde gewone huurwagens) tot luxueuzere mobilhomes en ruime 4×4 campers. Ons camperaanbod vind je hier. Ook hier kan de Campingcard handig van pas komen.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg als eerste alle Modern Vikings nieuws en promoties in jouw mailbox