HomeActiviteiten > Superjeepavontuur naar Aldeyjarfoss

Superjeepavontuur naar Aldeyjarfoss

Aldeyjarfoss is een van de meest indrukwekkende watervallen in IJsland, gelegen in het noorden van het land op de Skjálfandafljót rivier. De waterval ligt aan het begin van de Sprengisandurroute in het binnenland, en is daarom enkel per 4×4 bereikbaar in de zomermaanden. Wil je er in de winter naartoe, dien je mee te gaan op een begeleide superjeepexcursie.

Wat Aldeyjarfoss zo opvallend maakt, is niet alleen de krachtige waterval zelf, maar ook het omliggende spectaculaire landschap. De waterval stort neer in een bassin over hoge zwarte basaltkolommen. Het contrast tussen het witte schuimende water en het donkere basalt geeft de waterval een unieke esthetiek. Neem dan nog de magische sneeuwlandschappen in de winter erbij en het plaatje is compleet. Ook de nabijgelegen vrij onbekende Hrafnabjargafoss is trouwens ronduit spectaculair te noemen en zeker ook een stop waard.

Door hun afgelegen ligging geven deze twee watervallen echt een ‘Into The Wild’ feel, helemaal anders dan de veel toeristischere watervallen in het zuiden en noorden die toegankelijk zijn over verharde wegen. Alleen al om die reden zijn wij enorme fan en is een uitstap per superjeep in de wintermaanden een absolute must-do!

De rit met de superjeep is een belevenis op zich en maakt deel uit van het avontuur. Vanaf Godafoss gaat het off-road de centrale highlands in door soms behoorlijk diepe sneeuw. Je ervaren gids/chauffeur weet zich echter behendig een weg te banen over dit uitdagend parcours.

Eerste stop is aan Aldeyjarfoss, zoals gezegd een van de meest fotogenieke watervallen van IJsland en daarom ook geliefd bij fotografen.
Daarna begeef je je nog verder stroomopwaarts tot aan de verborgen parel Hrafnabjargafoss. Dit is een waterval die slechts weinig mensen te zien krijgen. De Hrafnabjargafoss waterval tuimelt over meerdere kliffen in een gesloten bassin. Het water kolkt dan verder stroomafwaarts door een natuurlijk gevormde tunnel. Vooral in de wintermaanden is de waterval echt wel de moeite om te zien. De kliffen rond de watervallen kunnen dan bedekt zijn met ijs, wat betoverende beelden oplevert. Ook deze waterval wordt door fotografen bejubeld om zijn schoonheid.

Duur van de excursie is ong. 4 à 5 uur vanaf Akureyri en 3 à 4 uur vanaf Goðafoss.
De excursie wordt van begin oktober tot eind april georganiseerd.

PRIJS

€ 175 per persoon vanaf 13 jaar
€ 90 per kind tem 12 jaar

De superjeepexcursie naar Aldeyjarfoss en Hrafnabjargafoss is ook te zien in deel 1 van onze reisreportage over Noord-IJsland vanaf 05:00:

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg als eerste alle Modern Vikings nieuws en promoties in je mailbox