Nieuwjaar vieren in de IJslandse hoofdstad Reykjavík is een once in a lifetime ervaring, want het kleine stadje weet het groots aan te pakken. Naar aloude traditie wordt het nieuwe jaar er ingezet met een knallend vuurwerkfestijn dat tot de meest waanzinnige lichtspektakels ter wereld behoort. Op meerdere plaatsen in de stad worden ’s avonds al bonfires of vreugdevuren aangestoken. Nog voor de klok 12 uur slaat beginnen ongeduldige IJslanders maar liefst 500 ton vuurwerk de lucht in te schieten, en nadien wordt er verder gedanst en gefeest tot in de vroege uurtjes.

Nieuwjaar is in IJsland altijd al een familiegebeuren geweest. IJslanders vieren oudejaarsavond bij hun families thuis, en daarom ook was er tot voor kort amper een restaurant geopend op oudejaar in Reykjavík (onder invloed van de immense toeristische groei is daar echter de laatste jaren veel verandering in gekomen). Na het (vroege) avondmaal rond 20u30 worden overal in de stad bonfires of vreugdevuren aangestoken, een traditie die al meer dan 200 jaar in ere wordt gehouden. Volgens IJslandse folklore dient al het oude opgebrand te worden en plaats te maken voor het nieuwe, vandaar dus de voorliefde voor alles wat met vuur te maken heeft. De vreugdevuren zijn een uitgesproken sociaal gebeuren waarbij families met hun jongste kinderen verzamelen rond het vuur en samen liederen zingen om het jaar symbolisch af te sluiten. Wil je een culturele onderdompeling beleven, aarzel dan zeker niet de locals te vervoegen. De vreugdevuren zijn trouwens ook een perfecte opwarmer voor het vuurwerkspektakel later op de avond. Nadien keert iedereen terug huiswaarts om samen de tv show Áramótaskaup te bekijken. Deze satirische eindejaarsshow hekelt alle grote gebeurtenissen van het afgelopen jaar. Tussen 22u30 en 23u30 zit 95% van de IJslandse bevolking voor de buis en is het muisstil op straat. Om 23u35 is de show voorbij en is het tijd voor het grote werk. Iedereen begeeft zich op straat voor het grootste spektakel van het jaar. Samen schieten alle inwoners van Reykjavík een waanzinnige hoeveelheid vuurpijlen de duistere hemel in. Het oorverdovende geknal doet bijna vermoeden dat er een nieuwe wereldoorlog is uitgebroken. De beste locatie om het spektakel te bekijken is rond de Hallgrímskirkja in het centrum van de stad. Ook de Öskjuhlið heuvel aan de rand van de stad is een aanrader. Het uitzicht in en rond Perlan is ronduit subliem. Je kunt het spektakel ook vanop het water bekijken. Vanaf de haven bieden meerdere firma’s middernachtcruises aan. Na het geknal gaat het feest nog de hele nacht door in de vele clubs en cafés die Reykjavík rijk is. Vergeet zeker niet af en toe de hemel te checken want wie weet laat ook het noorderlicht zich nog zien. Skál!

Goed om te weten:

  • Check hier onze nieuwjaarsreis. Overdag geniet je van verstilde winterlandschappen in en rond Reykjavík. ’s Avonds geniet je van duistere poolnachten met kans op noorderlicht. Magie gegarandeerd.
  • Het is noodzakelijk ruim van tevoren een restaurant te boeken voor oudejaarsavond. Hou er rekening mee dat niet alle restaurants open zijn, en de overige restaurants snel volgeboekt zijn. Wij adviseren jullie graag en geven jullie onze insider tips mee bij boeking van een nieuwjaarsreis.
  • Er zijn een 17-tal vreugdevuren in Groot-Reykjavík. Stadsplannetje verkrijgbaar op aanvraag.
  • Zorg ervoor dat je tegen 23u30 klaar staat op een open plek voor het vuurwerk.
  • Wist je trouwens dat het niet de stad Reykjavík is die het vuurwerk financiert maar de locals zelf? Zij kopen het meeste vuurwerk aan bij ICE-SAR, de nationale reddingsbrigade (bestaande uit vrijwilligers). Dit is voor hen een heel belangrijke bron van fondsenwerving.