Wat met je IJslandreis in coronatijden?

 

Dag Vikings!

Hieronder vind je de meest recente info over de coronamaatregelen in IJsland en hoe wij hier als reisorganisatie mee omgaan. Bij vragen, aarzel dan zeker niet ons te contacteren.

HUIDIGE INREISVOORWAARDEN:

 

VOLLEDIG GEVACCINEERDEN:

>> 1 VERPLICHTE NEGATIEVE PCR-TEST OF SNELLE ANTIGEENTEST (MAX. 72U OUD) VOOR VERTREK + GEEN TESTEN OF QUARANTAINE MEER TER PLAATSE

BELANGRIJK: IJSLAND LEGT EEN MINIMUMTERMIJN VAN 2 WEKEN OP TUSSEN DE TWEEDE VACCINATIE EN DE AFREISDATUM. EEN VACCINATIEATTEST IS DUS PAS GELDIG ALS JE DE TWEEDE DOSIS MINSTENS 2 WEKEN EERDER GEKREGEN HEBT. IS DE TERMIJN KORTER, DAN DIEN JE OP DE LUCHTHAVEN 1X GETEST TE WORDEN & IN QUARANTAINE TE GAAN TOT HET RESULTAAT BEKEND IS (GEMIDDELD BINNEN DE 5 à 6 UUR).

 

REIZIGERS DIE EEN EERDERE BESMETTING KUNNEN AANTONEN:

>> GEEN VERPLICHTE NEGATIEVE PCR-TEST OF SNELLE ANTIGEENTEST VOOR VERTREK + GEEN TESTEN OF QUARANTAINE MEER TER PLAATSE INDIEN JE EEN POSITIEVE PCR-TEST KAN AANTONEN VAN MAX. 180 DAGEN EN MIN. 14 DAGEN OUD. DATEERT JE BESMETTING VAN LANGER GELEDEN, DAN DIEN JE WEL EEN NEGATIEVE PCR-TEST OF SNELLE ANTIGEENTEST (MAX. 72u OUD) TE KUNNEN VOORLEGGEN.

 

NIET- OF SLECHTS GEDEELTELIJK GEVACCINEERDEN:

>> VERPLICHTE PCR-TEST (MAX. 72u OUD) VOOR VERTREK + 2 CORONATESTEN EN VERPLICHTE VIJFDAAGSE QUARANTAINE TER PLAATSE

 

KINDEREN

>> KINDEREN GEBOREN IN 2005 OF LATER ZIJN VRIJGESTELD VAN QUARANTAINE ALS OOK DE OUDERS VAN QUARANTAINE ZIJN VRIJGESTELD (MAW ALS DE OUDERS VOLLEDIG GEVACCINEERD ZIJN OF EEN EERDERE BESMETTING KUNNEN AANTONEN). KINDEREN GEBOREN IN 2004 OF VROEGER WORDEN ALS VOLWASSENEN BESCHOUWD EN VOLGEN BOVENSTAANDE REGELS.

 

Wat het bewijs van vaccinatie betreft: de gegevens die vermeld moeten staan op het vaccinatiebewijs of het bewijs van een eerdere besmetting kan je HIER terugvinden. Volledig gevaccineerden kunnen gebruik maken van de Covidsafe app (info vind je hier). Laat de QR-code scannen bij aankomst en je hoeft geen papieren vaccinatieattest meer voor te leggen.

Samengevat:
– Reizen kunnen doorgaan voor reizigers die reeds gevaccineerd zijn of een eerdere besmetting kunnen aantonen. Families met kinderen geboren in 2005 of later kunnen ook afreizen als de ouders volledig gevaccineerd zijn en/of een eerdere besmetting kunnen aantonen. Volledig gevaccineerden moeten daarnaast ook een negatieve PCR-test of snelle antigeentest kunnen voorleggen die niet ouder is dan 72u. Reizigers die een eerdere besmetting kunnen aantonen (minder dan 180 dagen geleden en meer dan 14 dagen geleden) zijn hiervan vrijgesteld.
– Alle overige reizigers kunnen momenteel enkel afreizen naar IJsland indien zij bereid zijn voor 5 dagen in quarantaine te gaan.

 

MEER INFO:

Gedetailleerde info over de coronamaatregelen in IJsland kan je teruglezen op de officiële covidwebsite van de IJslandse overheid die je hier terugvindt.

BELANGRIJK IVM BOEKINGEN VOOR 2021/2022:

Aangezien IJsland enkel volledig gevaccineerde reizigers toelaat zonder inreisbeperkingen, aanvaarden wij momenteel enkel boekingsaanvragen van reizigers die reeds volledig gevaccineerd zijn. Voor hen is er geen verplichte quarantaine meer. Hou er wel rekening mee dat je moet bereid zijn om een negatieve PCR-test of snelle antigeentest (niet ouder dan 72 uur) mee te nemen voor vertrek, en mogelijks bij aankomst nog eens een test te ondergaan.

Wil je je verzekeren tegen ziekte (of een positieve test) voor vertrek, dan kan je een optionele annulatieverzekering bijboeken. Je kunt kiezen uit een tijdelijke annulatiepolis aan 6,3% van de reissom, of de jaarpolis Travel Service (€ 249 per individu, € 299 per koppel en € 359 per gezin, allen op hetzelfde adres gedomicilieerd).
Mocht er zich een overmachtssituatie voordoen (sluiting van de grenzen), dan bieden wij de mogelijkheid om kosteloos te wijzigen naar een latere datum (niet beperkt in tijd).

We zijn nu al volop bezig met zomerboekingen voor 2022. Door de vele aanvragen kunnen wij enkel gedetailleerde offerteaanvragen verwerken van reizigers van wie de reisplannen concreet zijn. Vaag omschreven aanvragen kunnen we jammer genoeg niet behandelen. Dank voor jullie begrip!

Reisupdate 30/06/20    VERPLICHTE CORONATEST GOEDKOPER + STOPOVER OP DE FAEROEREILANDEN WEER MOGELIJK TIJDENS SMYRIL LINE OVERTOCHT + ICELANDAIR VLUCHTFREQUENTIE WORDT OPGEVOERD VANUIT AMSTERDAM EN START OP VANUIT BRUSSEL VANAF 13/07

2 weken na onze heropstart zijn onze eerste reizigers al terug thuis en blikken ze tevreden terug op een unieke rondreis door een grotendeels toeristenloos IJsland, waarbij ze vooral aangeven te hebben genoten van een veel directer contact met de lokale bevolking. En laat het nu net dat zijn waar wij steeds naar streven.. Ondertussen zijn er enkele tientallen reizigers van ons on the road in IJsland en staan er heel wat op het punt te vertrekken de komende dagen. De periode van annulaties ligt eindelijk volledig achter ons en we zijn zelfs volop met lastminute boekingen bezig voor eind juli en augustus. Goed nieuws voor wie zich nog wat liet tegenhouden door de hoge prijs van de coronatest. Zoals verwacht is de regeling aan het versoepelen en werd de kostprijs ondertussen bijgesteld van 15000 ISK naar 9000 ISK per persoon (ong. 60 EUR aan de huidige koers) voor wie op voorhand betaalt, en 11000 ISK per persoon (ong. 75 EUR aan de huidige koers) voor wie ter plaatse betaalt. Vooralsnog is de test ter plaatse wel nog verplicht en wordt een testresultaat uit België/Nederland niet aanvaard.

Wat de Icelandairvluchten betreft, het vluchtschema wordt geleidelijk aan uitgebreid vanuit Amsterdam om uiteindelijk terug naar een dagelijkse vlucht te gaan. Vanuit Brussel starten de vluchten op vanaf 13/07 maar in eerste instantie enkel op maandag, woensdag, en vrijdag. In een latere fase zal daar ook de zondag bij komen. Lastminute wijzigingen zijn wel nog mogelijk. Bij nieuwe boekingsaanvragen voor deze zomer adviseren wij voorlopig om uit Amsterdam te vertrekken om het risico op lastminute omboekingen te beperken.

Voor onze reizigers die de Smyril Line ferry nemen en een stopover gepland hadden op de Faroereilanden ook goed nieuws: vanaf heden is een stopover op de Faroer ook weer mogelijk maar wel mits verplichte coronatest bij aankomst op de Faeroer. Deze test zal gebeuren bij vertrek uit Hirtshals in Denemarken en kost 500 DKK per persoon (ong. 67 EUR aan de huidige koers).

 

 

Reisupdate 16/06/20    GRENZEN OPEN EN ONZE EERSTE KLANTEN ZIJN VANDAAG VERTROKKEN + VLUCHTSCHEMA VANUIT BRUSSEL + SMYRIL LINE NIEUWS

Een historische dag vandaag. Na een kleine 3 maand van volledige stilstand zijn onze eerste klanten vandaag vertrokken richting IJsland en zijn wij volop bezig met onze herlancering. Opmerkelijk veel lastminute aanvragen ook, waarvoor dank 🙂 We verwerken deze zo snel mogelijk!

Wat de opstart van de vluchten uit Brussel betreft, is ondertussen het volgende vluchtschema al bekendgemaakt:

06/07 tem 12/07

  • 3 vluchten per week – op maandag, dinsdag en vrijdag

13/07 tem 19/07

  • 4 vluchten per week – op maandag, dinsdag, vrijdag en zondag

 

Indien je graag nog wil vertrekken deze zomer, raden we echter wel aan voor vertrek uit Amsterdam te kiezen. Vanaf Amsterdam vertrekken vanaf 06/07 weer dagelijkse vluchten en zijn er dus meer vluchtmogelijkheden.

Verder ook goed nieuws voor onze Belgische en Nederlandse Smyril Line ferryreizigers: vanaf 15/06 is transit door Denemarken onderweg naar je vakantiebestemming opnieuw toegestaan! Ondanks de nog steeds gesloten Deense grenzen mag je je dus naar Hirtshals begeven om van daaruit de ferry te nemen naar IJsland. Je dient wel een bewijs voor te leggen (in de vorm van een hotelreservering of ferryticket). Een stopover op de Faeroereilanden is vooralsnog niet toegestaan (voorlopig tot en met 31/08, dit kan nog herzien worden).

 

 

Reisupdate 09/06/20    IJSLAND OPENT DE GRENZEN VANAF 15/06, BELGEN/NEDERLANDERS MOGEN TERUG NAAR IJSLAND REIZEN VANAF 15/06 & ICELANDAIR VLIEGT 4x PER WEEK (DI, DO, ZA & ZO) VANUIT AMSTERDAM VANAF 16/06!

GROEN LICHT!!!! Belgen en Nederlanders mogen vanaf 15/06 opnieuw reizen binnen de EU en de Shengenzone!! En IJsland hoort uiteraard tot die Shengenzone. Een historisch moment waarop wij al enige tijd zaten te wachten en opluchting alom hier bij Team Vikings dat we EINDELIJK onze touroperatingactiviteiten kunnen hervatten. We gaan nu meteen aan de slag met de opmaak van de reisdocumenten van onze pioniers-avonturiers-vikings die in de tweede helft van juni vertrekken. Daarnaast staan we weer paraat om al jullie lastminute IJslandboekingen nog geregeld krijgen voor de zomermaanden. Dankzij onze goede contacten ter plaatse kunnen wij heel kort op de bal nog gelijk welke reis geregeld krijgen. Laat maar komen die aanvragen!

IJsland had vorige week al bekendgemaakt dat het zijn grenzen opent voor alle internationale reizigers zonder quarantaineplicht vanaf 15/06/20. IJsland heeft het virus volledig onder controle. De piek van de besmettingen was er op 05/04 en de curve is sindsdien vrij snel omlaag gegaan. Er zijn momenteel geen nieuwe besmettingen meer en niemand is nog gehospitaliseerd. Het normale leven is de voorbije weken terug op gang gekomen en de zwembaden enz. zijn reeds terug open (met uitzondering van de Blue Lagoon die terug opent op 19/06).

IJsland legt voor alle aankomende passagiers wel een verplichte coronatest op. Concreet zullen er op de luchthaven van Keflavík en de ferryhaven van Seyðisfjörður vanaf 15/06 coronatests worden afgenomen bij alle aankomende passagiers. Kinderen die geboren zijn in 2005 of later worden vrijgesteld van de test. UPDATE: In tegenstelling tot wat eerder werd beweerd, is een test uit je thuisland vooralsnog NIET geldig (aangezien er nog geen officiële certificering bestaat) en dient de test verplicht bij aankomst in IJsland te gebeuren. De test is gratis tot en met 30/06 en zal vanaf 01/07 15000 ISK (ong. 100 EUR) per persoon kosten. Opgelet: deze regel is momenteel in voege maar wordt om de 2 weken geëvalueerd. De situatie kan dus heel snel veranderen. Verder zal je bij aankomst ook gevraagd worden de officiële IJslandse contract tracing app Rakning C-19 down te loaden en een registratieformulier in te vullen met je contactgegevens. Gedetailleerde info vind je terug op deze website: covid.is/english 

Wat zeker is, is dat je deze zomer een uniek IJsland te zien zult krijgen zonder de grote horses toeristen die normaal gezien in juli en augustus onvermijdelijk zijn. Aangezien IJsland een uitgestrekte dunbevolkte natuurbestemming is en wij bij Modern Vikings hoofdzakelijk met kleinschalige guesthouses werken met slechts enkele kamers, kunnen wij ook garanderen dat er veilig kan worden rondgereisd met inachtname van hygiënevoorschriften en social distancing. Meer weten waarom IJsland dé perfecte reisbestemming is en nog net iets meer deze zomer? We schreven er een lange blogpost over die je hier kunt terugvinden.

Ondertussen hebben we al details over de heropstart van de Icelandairvluchten. In de periode 15/06 tem 29/06/20 zal er op dinsdag, donderdag, zaterdag en zondag gevlogen worden vanuit Amsterdam Schiphol naar IJsland. Concreet wordt er gevlogen op volgende data:

dinsdag 16/06
donderdag 18/06
zaterdag 20/06
zondag 21/06
dinsdag 23/06
donderdag 25/06
zaterdag 27/06
zondag 28/06

Icelandair publiceerde op zijn website de veiligheidsvoorschriften die dienen gerespecteerd te worden voor en tijdens de vlucht. Je kan deze hier nalezen.

IJsland is klaar om reizigers te ontvangen, vanuit België en Nederland mag er terug afgereisd worden naar IJsland en vanuit Icelandair komt er nu ook geleidelijk aan duidelijkheid. De meeste obstakels liggen dus achter ons voor vliegreizen naar IJsland. Wat onze Smyril Line ferry reizigers betreft die vanuit Denemarken vertrekken, de ferry is in vaart maar de Deense grenzen blijven momenteel gesloten voor Belgische en Nederlandse reizigers. Hier is het dus nog even wachten op versoepelingsmaatregelen. We bekijken de situatie dag-per-dag om te zien hoe alles verder evolueert.

Voor onze reizigers die moeten vertrekken in de komende weken geldt de volgende regeling:


Reizigers met vertrek tot en met 14/06:

De Belgische regering besliste om alle niet-essentiële reizen naar het buitenland te verbieden tot en met 14/06. Bijgevolg dienen wij jammer genoeg alle vertrekken tot en met 14/06 te annuleren.

Uiteraard is niemand zijn geld kwijt. Iedereen krijgt een tegoed ter waarde van het reeds betaalde voorschot (conform het Ministerieel Besluit van 19/03/20 dat je op de website van de FOD Economie kunt terugvinden). Deze maatregel werd door de Belgische overheid goedgekeurd ter ondersteuning van de zwaar getroffen reissector. Het tegoed is gedekt door het Garantiefonds Reizen (verzekering tegen insolventie van de reisorganisator) en kan voor een nieuwe reis in de toekomst (later deze zomer of volgend jaar) worden gebruikt. Een nieuwe reis boeken is mogelijk vanaf 11 maanden voor vertrek (wil je bv. herboeken voor mei volgend jaar, dan kunnen we de nieuwe boeking maken in juni). Alle reizen tot en met 14/06 worden automatisch geannuleerd en je hoeft hier als reiziger verder niets voor te ondernemen. Zodra je zicht hebt op nieuwe reisdata, gelieve ons dan een seintje te geven en dan gaan wij aan de slag om alles opnieuw in te boeken.


Reizigers die tussen 15/06 en 30/06 dienen te vertrekken:

Icelandair vliegt nog niet vanuit Brussel, maar er zijn wel mogelijkheden om te vertrekken vanuit Amsterdam (zie boven). We zijn momenteel druk aan de slag om de dossiers van onze vertrekkende reizigers in sneltreinvaart in orde te brengen en de reisdocumenten te versturen.

Zij die gekozen hebben om de reis uit te stellen naar een latere datum, krijgen een tegoedbon voor het reeds betaalde voorschot. Belangrijk: het eindsaldo dient NIET betaald te worden. Eindsaldobetaling dient pas te gebeuren 4 weken voor vertrek van de nieuw ingeplande reis.


Reizigers die tussen 01/07 en 31/07 dienen te vertrekken:

Voorlopig gaan alle reizen door en we verwachten de komende dagen meer nieuws over de heropstart van de vluchten vanuit Brussel. Wij proberen ons zo flexibel mogelijk op te stellen en de eindsaldobetaling mag daarom uitgesteld worden tot 3 weken voor vertrek.

Wij bieden flexibele omboekingsvoorwaarden aan mochten jullie dit jaar liever niet afreizen. Iedereen met vertrek tot en met 31/07 kan kosteloos omboeken naar een latere datum (opgelet: prijs wel afhankelijk van het gekozen seizoen). Indien je hiervan gebruik wil maken, geef ons in dat geval een seintje en wij bekijken de omboekingsmogelijkheden. Zodra er zicht is op nieuwe reisdata boeken wij alles opnieuw in. Opgelet: dit is een flexibiliteit die wij zelf aanbieden en die niet onder de door de overheid opgelegde coronavoucherregeling valt. Wens je je reis niet uit te stellen maar definitief te annuleren, dan gelden onze algemene annulatievoorwaarden.

 

Reizigers die vanaf 01/08 vertrekken:

Deze reizen gaan gewoon door. Onze algemene wijzigings- en annulatievoorwaarden zijn van toepassing.

 

Uiteraard kunnen jullie steeds op het Modern Vikings team rekenen. Geef ons gerust een seintje indien je nog verdere vragen hebt. Bedankt in ieder geval voor jullie begrip en jullie geduld in deze onzekere tijden.

Als je aan de hand van een medisch attest kan bewijzen reeds coronavrij te zijn verklaard in je thuisland, kan je de test ter plaatse vermijden. De test mag max. 4 dagen oud zijn en het moet een PCR coronatest zijn (een neusuitstrijkje). Een immuniteitstest/antibody test is dus niet voldoende om coronavrij verklaard te worden. Wij raden ten zeerste aan om je op voorhand al te laten testen bij je huisarts om lange wachtrijen ter plaatse te vermijden en tijd te winnen.

 

Stel dat de coronatest voor vertrek positief zou blijken, dan kan je enkel annuleren zonder kosten als je over een annulatieverzekering beschikt. Enkel annulatieverzekeringen dekken annulatie omwille van ziekte (al dan niet coronagerelateerd). Heb je geen annulatieverzekering, dan gelden onze algemene annulatievoorwaarden.