Wat met je IJslandreis in tijden van coronacrisis?

 

Dag Vikings!

Graag een woordje uitleg over what to do met reizen naar IJsland in tijden van corona. Covid-19 heeft de wereld langzaam maar zeker tot stilstand gebracht en een ongeziene crisis veroorzaakt waarvan de impact zeker in de reissector nog lang zal nazinderen. Het ergste is ondertussen achter de rug en we mogen stilaan weer hoop koesteren om het IJslands natuurschoon dit jaar nog te kunnen aanschouwen.

Het is nog even afwachten hoe de situatie zal evolueren naar de zomermaanden toe. Hieronder vind je onze updates met de meest recente info. Bij vragen mag je ons altijd contacteren.

Bedankt ook aan onze reizigers die ons reeds bemoedigende berichtjes stuurden en duidelijk alle begrip lieten blijken in deze crisissituatie. Jullie zijn allemaal toppers!

Reisupdate 28/05/20    IJSLAND OPENT DE GRENZEN VANAF 15/06 & ICELANDAIR VLIEGT 3 à 4x PER WEEK VANUIT AMSTERDAM VANAF 15/06!

Goed nieuws: IJsland heeft bekendgemaakt dat het zijn grenzen opent voor alle internationale reizigers zonder quarantaineplicht vanaf 15/06/20. IJsland heeft het virus volledig onder controle. De piek van de besmettingen was er op 05/04 en de curve is sindsdien vrij snel omlaag gegaan. Er zijn momenteel geen nieuwe besmettingen meer en niemand is nog gehospitaliseerd. Het normale leven is de voorbije weken terug op gang gekomen en de zwembaden enz. zijn reeds terug open (met uitzondering van de Blue Lagoon die terug opent op 18/06).

Concreet zullen er op de luchthaven van Keflavík en de ferryhaven van Seyðisfjörður vanaf 15/06 coronatests worden afgenomen bij alle aankomende passagiers. Er is ondertussen ook beslist dat deze tests de eerste twee weken door de IJslandse overheid gefinancierd zullen worden, en nadien geherevalueerd zullen worden. Als je aan de hand van een medisch attest kan bewijzen reeds coronavrij te zijn verklaard in je thuisland, kan je de test ter plaatse vermijden (het is zeker een aanrader om je op voorhand al te laten testen om tijd te winnen). Verder zal je bij aankomst ook gevraagd worden de officiële IJslandse contract tracing app down te loaden.

Al bij al hoopgevende signalen dus dat rondreizen in IJsland deze zomer mogelijk zal zijn, en een unieke kans om IJsland te zien te krijgen zonder de grote horses toeristen die normaal gezien in juli en augustus onvermijdelijk zijn. Aangezien IJsland een uitgestrekte dunbevolkte natuurbestemming is en wij bij Modern Vikings hoofdzakelijk met kleinschalige guesthouses werken met slechts enkele kamers, kunnen wij ook garanderen dat er veilig kan worden rondgereisd met inachtname van hygiënevoorschriften en social distancing. Meer weten waarom IJsland de perfecte reisbestemming is zodra we weer mogen reizen? We schreven er een lange blogpost over die je hier kunt terugvinden.

Vandaag raakte ook bekend dat Icelandair vanaf 15/06 opnieuw 3 à 4x per week zal gaan vliegen vanuit Amsterdam! Op welke dagen dat zal zijn wordt eerstdaags bekendgemaakt. De capaciteit zal geleidelijk aan opgedreven worden in functie van de vraag, en begin juni zal ook bekeken worden wanneer de vluchten vanuit Brussel kunnen heropstarten.

Nu is het nu vooral afwachten hoe en wanneer België en Nederland hun landsgrenzen zullen openen. Wat onze Smyril Line ferry reizigers betreft die vanuit Denemarken vertrekken, de ferry is in vaart maar neemt voorlopig enkel toeristen uit Denemarken en de Faëroereilanden mee. Ook hier is het dus wachten op nieuws over de opening van de Belgische, Nederlandse, Duitse en Deense grenzen.

We bekijken de situatie dag-per-dag om te zien hoe alles verder evolueert. Voor onze reizigers die moeten vertrekken in de komende weken geldt de volgende regeling:


Reizigers met vertrek tot en met 14/06:

De Belgische regering besliste om alle niet-essentiële reizen naar het buitenland te verbieden tot en met 08/06. Bijgevolg kunnen alle geplande reizen met vertrek tot en met 08/06 NIET doorgaan. Aangezien de IJslandse grenzen pas op 15/06 open gaan voor internationale toeristen (zonder quarantaineplicht maar wel met coronatest op de luchthaven), dienen wij jammer genoeg ook alle vertrekken tot en met 14/06 te annuleren.

Alle betrokken reizigers zullen persoonlijk door ons gecontacteerd worden. Uiteraard is niemand zijn geld kwijt. Iedereen krijgt een tegoed ter waarde van het reeds betaalde voorschot. Deze maatregel werd door de Belgische overheid goedgekeurd ter ondersteuning van de zwaar getroffen reissector. Het tegoed is gedekt door het Garantiefonds Reizen (verzekering tegen insolventie van de reisorganisator) en kan voor een nieuwe reis in de toekomst worden gebruikt. Een nieuwe reis boeken is mogelijk vanaf 11 maanden voor vertrek (wil je bv. herboeken voor mei volgend jaar, dan kunnen we de nieuwe boeking maken in juni). Alle reizen tot en met 14/06 worden automatisch geannuleerd en je hoeft hier als reiziger verder niets voor te ondernemen. Zodra je zicht hebt op nieuwe reisdata, gelieve ons dan een seintje te geven en dan gaan wij aan de slag om alles opnieuw in te boeken. We houden jullie uiteraard op de hoogte over de reismogelijkheden later deze zomer/volgend jaar.


Reizigers die tussen 15/06 en 30/06 dienen te vertrekken:

Icelandair vliegt nog niet vanuit Brussel, maar er zullen wel mogelijkheden zijn om te vertrekken vanuit Amsterdam (3 à 4x per week, dagen worden nog bepaald). Deze vluchten zullen in alle waarschijnlijkheid kosteloos kunnen worden gewijzigd, en Icelandair bekijkt ook of treinkosten van Brussel naar Schiphol kunnen vergoed worden.

Wij bieden iedereen die tem 30/06 dient te vertrekken flexibele omboekingsvoorwaarden aan naar volgend jaar (of later dit jaar) toe. De nieuwe reis kan ingepland worden vanaf 11 maand voor vertrek. Wens je te herboeken naar juni volgend jaar, kunnen we de nieuwe reis al vastleggen vanaf juli dit jaar. Uiteraard geldt het reeds betaalde voorschot als reistegoed voor de nieuwe reis. Belangrijk: het eindsaldo dient NIET betaald te worden. Eindsaldobetaling dient pas te gebeuren 4 weken voor vertrek van de nieuw ingeplande reis.

De pioniers die graag in de tweede helft van juni naar IJsland willen vertrekken dienen bereid te zijn om 1) vanuit Amsterdam te willen vertrekken en 2) te willen schuiven met vertrekdata, indien nodig (aangezien er in eerste instantie slechts 3 à 4 vluchten per week vanuit Amsterdam zullen vertrekken). Eindsaldo dient pas betaald te worden zodra de reisdata definitief vastliggen en we een definitieve go hebben van de overheid om opnieuw naar het buitenland te mogen reizen. Het zijn zenuwslopende tijden maar we verwachten hier uitsluitsel over in de komende dagen 🙂


Reizigers die tussen 01/07 en 31/07 dienen te vertrekken:

Voorlopig gaan alle reizen door maar wij bieden wel flexibele omboekingsvoorwaarden aan. Mochten jullie liever dit jaar niet afreizen, dan bieden wij iedereen met vertrek tot en met 31/07 de mogelijkheid kosteloos om te boeken naar een latere datum. Geef ons in dat geval een seintje en wij annuleren de boeking voor dit jaar. Zodra er zicht is op nieuwe reisdata boeken wij alles opnieuw in. Begin juni wordt er meer nieuws verwacht over de heropstart van de vluchten vanuit Brussel. Wij proberen ons zo flexibel mogelijk op te stellen en de eindsaldobetaling mag daarom uitgesteld worden tot 3 weken voor vertrek. De reizen blijven geboekt en het eindsaldo dient pas betaald te worden zodra er zekerheid is dat de reis kan doorgaan.

 

Reizigers die vanaf 01/08 vertrekken:

Deze reizen zijn nog niet geannuleerd en gaan dus door tot nadere berichtgeving. We volgen de situatie op de voet en houden jullie op de hoogte.

 

Uiteraard kunnen jullie steeds op het Modern Vikings rekenen. Geef ons gerust een seintje indien je nog verdere vragen hebt. Bedankt in ieder geval voor jullie begrip en jullie geduld in deze onzekere tijden.