UPDATE 16 MAART 2024: NIEUWE UITBARSTING NABIJ MT HAGAFALL

Sinds 16/03/24 is er opnieuw een uitbarsting aan de gang in dezelfde regio. In tegenstelling tot de vorige kortere uitbarstingen, blijkt deze voorlopig van geen ophouden te weten.
Het gebied is niet toegankelijk voor toeristen. De enige manier om de vulkaan te bezichtigen, is via een helicopter tour vanuit Reykjavik. Helicopter tours kunnen door ons worden geboekt aan 400EUR per persoon (duur: 35min). Hou er wel rekening mee dat dit een weersafhankelijke excursie is waarbij een lastminute annulatie altijd een mogelijk scenario is (in dat geval wordt de excursie uiteraard volledig terugbetaald).
Reizigers die in de komende dagen vertrekken en eventueel interesse zouden hebben, laat ons iets weten en we bekijken de mogelijkheden!

 

UPDATE 08 FEB 2024: UITBARSTING TEN NOORDOOSTEN VAN SYLINGARFELL

Een derde vulkaanuitbarsting in minder dan 2 maand tijd is in de ochtend van 08/02 gestart op het Reykjanes schiereiland. De weg naar Grindavík/Blue Lagoon is daarbij overstroomd met lava. De Blue Lagoon zelf en Grindavík zijn echter niet getroffen.

Er is nu duidelijk een patroon merkbaar waarbij het om de paar weken tot een kleine uitbarsting komt die dan snel weer in kracht afneemt. Ook nu bleek de uitbarsting na 1 dag alweer voorbij.

Er zijn geen gevolgen voor het internationaal vliegverkeer.

 

UPDATE 14 JAN 2024: UITBARSTING TEN NOORDEN VAN GRINDAVÍK

Opnieuw een kleine vulkaanuitbarsting die maar iets meer dan een dag geduurd heeft maar helaas wel veel schade heeft aangericht. De aarde scheurde net ten noorden van het stadje Grindavík open en de lava slaagde erin het stadje te bereiken en een aantal huizen te verwoesten.

Meer en meer wordt duidelijk dat deze nieuwe fase van vulkanische activiteit weleens maanden zoniet jaren zou kunnen aanslepen, en dat er zich voor Grindavík een tragedie in slowmotion aan het afspelen is. De stad heeft nu al heel wat schade opgelopen en de inwoners zullen waarschijnlijk nooit meer huiswaarts kunnen keren. Onze gedachten zijn bij de inwoners van dit stadje. Ook wij van Modern Vikings passeerden de laatste jaren regelmatig door Grindavík en stuurden onze reizigers bij aankomst vaak rond via de Blue Lagoon, Grindavík en de mooie kustroute langs de zuidkant van het Reykjanes schiereiland..

Qua impact op je reis geven we graag nog even het volgende mee:

  • Zoals reeds meermaals aangehaald is en blijft IJsland veilig om te bezoeken en is de gevarenzone beperkt tot Grindavík en directe omgeving.
  • Aangezien er bij de uitbarstingen geen as gecreëerd wordt, is er geen enkel gevaar voor het vliegverkeer. Vluchten van en naar IJsland gaan gewoon door en op de luchthaven van Keflavík is het business as usual.
  • De Blue Lagoon ligt in de gevarenzone en we boeken deze daarom momenteel NIET. Er zijn genoeg andere geothermische baden in IJsland die waardige alternatieven zijn voor de Blue Lagoon (en die bovendien ook goedkoper en minder massatoeristisch zijn).

IJsland is een vulkanisch land en vulkanisme maakt er deel uit van de dagelijks realiteit. Het is net ook dat vulkanisme dat de aantrekkingskracht vormt van een land als IJsland. Mits je het nodige respect toont voor de situatie in Grindavík en geen ramptoerist speelt (het is geen ’tourist eruption’ dus een bezoek aan het gebied is in dit geval totaal niet aan de orde), kan je gewoon afreizen naar IJsland. Je hoeft je geen zorgen te maken want de uitbarsting heeft geen gevolgen voor het verloop van je reis.

 

UPDATE 21 DEC 2023: UITBARSTING NABIJ SUNDHNÚKAGIGAR AFGELOPEN

De vulkaanuitbarsting begon explosief maar doofde snel uit. Na 3 dagen was er al geen lava meer te zien en was de uitbarsting officieel voorbij. Het dorp Grindavik bleef gevrijwaard. Het landniveau is echter alweer aan het stijgen waardoor er in de (heel nabije) toekomst opnieuw uitbarstingen verwacht worden. Indien deze op een of andere manier invloed zouden hebben op je reis, houden we je op de hoogte.

 

UPDATE 19 DEC 2023: UITBARSTING NABIJ SUNDHNÚKAGIGAR

Niet onverwacht maar toch verrassend snel en explosief is op 18/12 rond 22:17 dan toch een vulkaanuitbarsting begonnen op het Reykjanes schiereiland. Zoals wetenschappers hadden voorspeld vond de uitbarsting plaats in Sundhnúkagígar, gelegen in een actieve vulkanische zone ten noorden van het dorpje Grindavík en ten oosten van de Blue Lagoon. Het is al de vierde uitbarsting in nog geen 3 jaar tijd in het zuidwesten van Reykjanes, maar dit keer is de omvang van een heel andere orde. Bij de start van de uitbarsting bleek het lavavolume tot 10 keer groter te zijn dan bij de vorige uitbarstingen. De scheur in de aarde waaruit lava gespuwd wordt is momenteel ongeveer 4 km lang. De kracht en intensiteit is ondertussen wel al aanzienlijk verminderd, maar verder is het afwachten hoelang deze uitbarsting zal blijven voortduren.

Zoals we reeds meermaals hebben aangehaald is er geen gevolg voor het internationaal vliegverkeer aangezien de vulkaan geen as produceert. De internationale luchthaven van Keflavík is operationeel en er zijn geen vluchtverstoringen. In IJsland is alles business as usual, behalve dan dat het dorp Grindavík geëvacueerd is (mens en dier zijn veilig) en de Blue Lagoon gesloten blijft. De Blue Lagoon heeft een poging gedaan om te heropenen vanaf 18/12 – enigszins tot ieders verbazing. Helaas heeft de heropening maar 1 dag geduurd. De weg tussen de luchthaven en Reykjavík (Reykjanesbraut) is open.

CONCREET aan onze eindejaarsreizigers die in de komende dagen vertrekken: we zijn jaloers op jullie want jullie gaan ongetwijfeld vanuit het vliegtuig bij aankomst een ongelooflijk natuurspektakel te zien krijgen 😀 Hou er echter rekening mee dat de uitbarsting geen “tourist eruption” is zoals de voorbije 3 uitbarstingen wél waren. Grindavík, de Blue Lagoon en de nabijgelegen Svartsengi krachtcentrale zijn nog steeds in gevaar, dus het is balanceren tussen ontzag voor de adembenemende kracht van Moeder Natuur enerzijds en angst voor de dreiging die er momenteel nog vanuit gaat anderzijds. De wegen richting Gridavík zijn afgesloten en enkel pers en wetenschappers zijn toegelaten in het gebied. Mogelijks zullen er toeristische helicoptervluchten mogelijk zijn over het gebied, hierover wachten we nog op nieuws. Uiteraard volgen we het verdere verloop verder op en contacteren we jullie persoonlijk als er belangrijke updates zijn.

 

NOV 2023

Beste Modern Vikings reizigers,

sinds eind oktober is er weer sprake van verhoogde seismische activiteit op het Reykjanes schiereiland in het zuidwesten van IJsland. Aardbevingen zijn altijd al deel geweest van het leven op het vulkanische Reykjanes schiereiland. Op vrijdag 10/11 werden echter op korte tijd heel hevige aardschokken opgemeten, waardoor beslist werd over te gaan tot de volledige evacuatie van het nabijgelegen stadje Grindavík (3500 inwoners). Regio  Grindavík is momenteel een gevarenzone die volledig is afgesloten, en een nakende vulkaanuitbarsting is een realistisch scenario. Ook de nabijgelegen Blue Lagoon is tot nader order volledig gesloten.

De ligging van IJsland op de Mid-Atlantische Rug betekent dat vulkanische activiteit deel uitmaakt van het leven op een geologisch gezien nog jong land. IJslanders zijn het gewoon te moeten leven met de grillen van de natuur. Wanneer de natuur zich van zijn grilligste en meest verwoestende kant laat zien, is de solidariteit onder de locals groot en gedraagt een kleine natie als IJsland zich als één grote familie. Nu een bevolkt gebied en infrastructuur bedreigd worden, hebben veel IJslanders hun huizen reeds opengesteld om de inwoners van Grindavik op te vangen.

Reizen naar IJsland
De gevarenzone situeert zich enkel in Grindavík en de nabije omgeving (inclusief de Blue Lagoon). Alle toegangswegen naar Grindavík en de Blue Lagoon zijn door de autoriteiten afgesloten om de veiligheid van iedereen te garanderen. De rest van IJsland is echter volledig VEILIG. De internationale luchthaven van Keflavík ondervindt geen hinder van de vulkaandreiging en is en blijft dus open. Alle vluchten zijn op schema en gaan gewoon door. De snelweg van de luchthaven naar Reykjavík is eveneens gewoon open. Reizen naar IJsland is maw volledig veilig op voorwaarde dat de regio rond Grindavík gemeden wordt. IJsland blijft uiteraard gewoon reizigers verwelkomen, en als je bij ons in de komende weken een IJslandreis geboekt hebt, kan je in veilige omstandigheden vertrekken en is er geen reden tot bezorgdheid. Enkel de Blue Lagoon is momenteel gesloten en zal dat nog voor onbepaalde tijd blijven. Wij contacteren binnenkort iedereen die in de komende weken vertrekt en die de Blue Lagoon had geboekt, en zullen hen een alternatief voorstellen.

Belangrijk ook om nog even mee te geven is dat IJslandse vulkanen bij velen herinneringen oproepen aan de fameuze Eyjafjallajökull die in 2010 het Europese vliegverkeer voor een aantal dagen volledig lamlegde. De reden dat vluchten toen geannuleerd werden, was door de asontwikkeling die vrijkomt bij een vulkaanuitbarsting onder een gletsjer. Het vulkanisch systeem op het Reykjanes schiereiland echter zit niet onder water of ijs en produceert geen as, en een eventuele sluiting van het luchtruim is in deze situatie dus volledig niet aan de orde. De voorbije 3 jaar waren er trouwens 3 vulkaanuitbarstingen van de Fagradalsfjallvulkaan in hetzelfde gebied op Reykjanes die geen as produceerden en daardoor zelfs amper de Belgische media gehaald hebben.

Wat de media betreft merken we dat er redelijk wat sensatiezucht is en de realiteit soms wat verdraaid of verkeerd geïnterpreteerd wordt, zelfs in de Belgische kranten. Éen advies: KEEP CALM en check vooral de IJslandse informatiebronnen 🙂 Enkel officiële lokale bronnen bieden betrouwbare, nauwkeurige en actuele updates over de situatie in IJsland. Wij raden vooral de Engelstalige website van de IJslandse nationale nieuwszender RUV aan die je HIER kunt checken.

 

Uiteraard volgen wij als IJslandspecialist deze situatie nauwgezet op en zijn onze gedachten bij de inwoners van Grindavik die mogelijks voor langere tijd niet meer naar hun huizen zullen kunnen terugkeren..

De veiligheid van onze reizigers is altijd onze prioriteit. Mocht de situatie veranderen, worden onze vertrekkende reizigers uiteraard allemaal door ons persoonlijk op de hoogte gebracht!

Mochten er nog vragen zijn over de huidige situatie, staan wij uiteraard altijd tot jullie beschikking.

Warme groet,

Team Vikings

 

PS. Bovenstaande foto dateert van de uitbarsting van de Fagradalsfjallvulkaan van 2021 en representeert dus niet de huidige situatie.