HomeSelfdrives > Ultimate highland adventure

Ultimate Highland Adventure

De belangrijkste hoogtepunten van de ringweg en een uitdagend avontuur door het binnenland!Enkel geschikt voor avonturiers met veel 4x4 rijervaring en ervaring met rivierdoorsteken.

 • Rondreis met de hoogtepunten langs de ringweg en een uitdagend parcours door het IJslandse binnenland
 • Tocht langs de Sprengisandur binnenlandse route met rivierdoorsteek
 • Enkel mogelijk in de zomer
 • 12 dagen
 • Keuze uit kamers met privésanitair of gedeeld sanitair. 1 overnachting in een berghut in het binnenland.
 • Accommodaties zijn steeds een mix van hotels, boerderijen, guesthouses en homestays
 • Niet voor angsthazen en enkel voor ervaren 4x4 chauffeurs. Ervaring met rivierdoorsteken vereist. Meer info over de huurwagens vind je hier.
Print Friendly, PDF & Email

Reisbeschrijving

DAG 1    Vlucht naar Keflavík – Hveragerði

Bij aankomst op de luchthaven haal je je huurwagen op en vertrek je richting Hveragerði, bekend van zijn vele geothermische serres. Wij sturen je niet via de ringweg maar via een mooie (en minder gekende) route die zich een weg baant langs desolate bergketens, uitgestrekte moslandschappen, groenblauwe meren, indrukwekkende hetebronnengebieden, pittoreske vuurtorens en ruige rotskliffen. Indien gewenst kan je ook stoppen onderweg aan de Blue Lagoon, zowat het bekendste turquoiseblauwe natuurlijk verwarmde openluchtzwembad van IJsland en meteen ook één van de belangrijkste trekpleisters van het land.

Optionele activiteiten: bezoek aan de Blue Lagoon

DAG 2    Hveragerði – Golden Circle

‘s Morgens kan je een mooie wandeling maken door een vallei van stomende hot pots en er baden in een warmwaterrivier. Daarna rijd je verder naar de zogenaamde Golden Circle, de verzamelnaam voor de drie meest bezochte natuurfenomenen van IJsland: de spectaculaire waterval Gullfoss; het hetebronnenveld Geysir waar je de actieve geiser Strokkur aan het werk kunt zien; en het Þingvellir National Park, dat op de breuklijn ligt tussen Amerika en Europa en waar je letterlijk door een kloof kunt wandelen tussen de twee continenten.

Optionele activiteiten: paardrijden, rafting, sneeuwscootertocht op de Langjökull gletsjer

DAG 3    Zuid-IJsland

Je reist verder richting de zuidkust die gekenmerkt wordt door brede desolate zwarte zandstranden, basaltzuilen, vogelrotskliffen, de fameuze Eyjafjallajökull en Mýrdalsjökull vulkanen en een aantal mooie watervallen zoals Skógafoss en Seljalandsfoss. Breng zeker een bezoekje aan de vogelrotsklif van Dyrhólaey waar je in de zomer duizenden fotogenieke papegaaiduikers kunt spotten (opgelet: gesloten tijdens het broedseizoen van half mei tot 23 juni). Maak een wandeling tot aan het ondertussen beroemd geworden vliegtuigwrak van Sólheimasandur, of baad in het mooist gelegen natuurlijk verwarmde openluchtzwembad van IJsland, verscholen in de bergen.   

Optionele activiteiten: gletsjerwandeling op de Sólheimajökull gletsjer, sneeuwscootertocht op de Mýrdalsjökull gletsjer

DAG 4    Þórsmörk

Zuid-IJsland biedt heel wat moois dat niet direct te zien is vanaf de ringweg maar dat verscholen ligt achter de gletsjertoppen in het binnenland. Eén van die speciale plekjes is de groene gletsjervallei Þórsmörk. Deze vallei ligt ingesloten tussen hoge bergen en gletsjers, en bestaat uit uitgestrekte kale grindvlaktes en talloze gletsjerriviertjes. Er heerst een microklimaat waardoor het er warmer is dan in de rest van Zuid-IJsland. Alles is er opvallend groen met talloze met mos begroeide steile bergflanken, varens en berkenstruiken. Dit levert contrastrijke schilderachtige landschappen op die tot de meest indrukwekkende van IJsland behoren. Þórsmörk is een paradijs voor wandelaars. Vertrek dus zeker vroeg genoeg ‘s morgens zodat je ten volle van deze verbluffende regio kunt genieten.

 DAG 5    Zuidkust – Skaftafell – Jökulsárlón

Eenmaal voorbij het pittoreske vissersdorpje Vík, het meest zuidelijke punt van IJsland, kom je in een immens met mos bedekt lavaveld terecht. Dit is een uitgestrekt niemandsland waar je een allesoverheersend gevoel van nietigheid kunt ervaren. Nergens anders in Europa vind je een lavawoestijn van dergelijke omvang terug. Kort voor Kirkjabæjarklaustur vind je Fjaðrárgljúfur, één van de mooiste canyons van IJsland. Je vervolgt je weg over een eindeloze zwarte zandvlakte met hier en daar wat smalle riviertjes die gletsjerwater afvoeren naar de oceaan. Zo bereik je uiteindelijk het Skaftafell National Park, gelegen aan de grootste gletsjer van Europa, de Vatnajökull. Wandel er zeker eens tot aan de Svartifoss, een waterval bekend om zijn basaltkolommen. Verder noordwaarts kom je aan Jökulsárlón, de bekende lagune aan de rand van de Vatnajökull gletsjer waar grote ijsschotsen langzaam afdrijven naar de oceaan. Het is één van de meest fotogenieke plaatsen van IJsland. Maak er een boottocht tussen de ijsbergen en je waant je op de zuidpool.  

Optionele activiteiten: gletsjerwandeling in het Skaftafell National Park, Ingólfshöfði Puffin Tour, zodiac tour op het Fjallsárlón meer, boottocht op het Jökulsárlón gletsjermeer, sneeuwscootertocht op de Vatnajökull

DAG 6    Lakagígar

Je trekt het binnenland in en rijdt tot aan Lakagígar. Lakagígar bestaat uit een rij explosiekraters die gevormd is tijdens één van de zwaarste IJslandse vulkaanuitbarstingen ooit in het jaar 1783. Het resultaat is een langgerekte vulkanische kloof die tot de grootste ter wereld behoort. Vanop de top van de Laki vulkaan heb je een prachtig uitzicht over de kraterrij omgeven door lavavelden, kratermeren en met mossen bedekte heuvels. Ook de weg ernaartoe is adembenemend met diepe kloven, prachtige watervallen, en een aantal onoverbrugde rivieren.

DAG 7    Eldgjá – Landmannalaugar – Sprengisandur hooglandroute tot Nýidalur

Vandaag start de eerste etappe van je doortocht dwars door het binnenland naar het noorden van het land. Via een mooie hobbelige bergroute rijd je naar het Landmannalaugar National Park. Onderweg kan je even stoppen aan Eldgjá, een vulkanische kloof met een mooie waterval. Landmannalaugar staat bekend om zijn schitterende geel-, rood-, bruin- en grijsgroengekleurde rhyolietbergen. Het is een grotendeels met lava bedekt dal waaruit ook een warmwaterrivier ontspringt. Je kunt er heerlijk baden en van de spectaculaire omgeving genieten. Landmannalaugar vormt met zijn uitzonderlijk kleurenpalet één van de absolute hoogtepunten van het IJslandse binnenland. Je zet je tocht verder langs de Sprengisandur hooglandroute, dé ultieme binnenlandse route met prachtige vergezichten en uitgestrekte vulkanische zandvlaktes. Je kan niet anders dan overweldigd worden door een immens gevoel van nietigheid in dit eindeloze niemandsland. Je overnacht in de enige berghut op de route in de Nýidalur vallei. Opgelet: eenvoudige accommodatie en eten zelf te voorzien.    

DAG 8    Sprengisandur hooglandroute tot Goðafoss – Húsavík

Je zet je tocht verder in noordelijke richting en dient hiervoor een rivier door te steken. Je vervolgt je weg door onherbergzaam leeg terrein tot aan de waterval Aldeyjarfoss, bekend van zijn basaltformaties. Uiteindelijk eindigt de Sprengisandur hooglandroute aan Goðafoss, één van de spectaculairste watervallen van IJsland. Je rijdt verder naar Húsavík, een pittoresk en kleurrijk vissershaventje en dé walvishotspot van IJsland. Laat de kans niet liggen om mee te gaan op walvissafari en er bultrugwalvissen te spotten. Breng zeker ook een bezoekje aan Ásbyrgi, een bijzondere hoefijzervormige canyon, aan Hljóðaklettar, zowat de meest bevreemdende basalten rotsformaties in IJsland, en aan Dettifoss, de krachtigste waterval van Europa.

Optionele activiteiten: walvisssafari in Húsavík

DAG 9    Mývatn

De vulkanische omgeving rond Mývatn met zijn vele mysterieuze natuurfenomenen vormt ongetwijfeld een hoogtepunt van je reis. Het meer van Mývatn is een waar paradijs voor vogelliefhebbers. Daarnaast vind je er in de wijde omgeving ook sissende geothermische velden, pseudokraters, kegelvulkanen, lavagrotten en helderblauwe kratermeren.

Suggestie: zij die maar geen genoeg kunnen krijgen van het spectaculaire binnenland raden we ten zeerste aan om een bezoek te brengen aan de spectaculaire Askjavulkaan en Ódáðahraun, één van de grootste lavavelden van IJsland. Deze liggen een eind in het binnenland en zijn bereikbaar vanaf Mývatn. Extra overnachting in regio Mývatn is vereist. Meer info op aanvraag.

DAG 10    Akureyri – Tröllaskagi – Skagafjörður

Akureyri, de kleine maar fijne hoofdstad van het noorden, is mooi gelegen aan een fjord en is met zijn gezellige shoppingstraat, zijn hooggelegen kerk en zijn botanische tuin zeker een bezoekje waard. Het schiereiland Tröllaskagi biedt naast een spectaculaire kustlijn ook hoge bergpieken, pittoreske vissershaventjes en zelfs het mooist gelegen openluchtzwembad van IJsland. Je rijdt rond dit mooie schiereiland tot aan Skagafjörður, een regio bekend om zijn vele Vikingverhalen en paardenfokkerijen. Bezoek er zeker Glaumbær, de best bewaarde 18e eeuwse turfboerderij van IJsland. Verder westwaarts is het Vatnsnes schiereiland een aanrader. Met een beetje geluk kan je er zeehonden spotten langs de rotsachtige kust.  

Optionele activiteiten: paardrijden, rafting

DAG 11    Skagafjörður – Borgarfjörður – Reykjavík

Onderweg naar Reykjavík wijk je nog even van de ringweg af voor een bezoek aan Borgarfjörður, waar je de krachtigste warmwaterbron van Europa terugvindt. Je vindt er ook een bijzondere lavawaterval opgebouwd uit meerdere kleine waterstroompjes die vanuit een uitgestrekt poreus lavaveld een lager gelegen rivier in stromen, een bijzonder zicht. Reykjavík op zich is klein maar heeft een internationale uitstraling en is bekend om zijn muziekscene en zijn bruisend nachtleven. Ook voor shoppen en lekker eten ben je er aan het juiste adres want je vindt er opvallend veel kleine boetiekjes van lokale designers en veel gastronomische restaurants. Voeg daar nog de vele musea aan toe en je krijgt een veelzijdige stad waar je gerust 1 à 2 dagen in kunt vertoeven (verlenging op aanvraag).

Optionele activiteiten: Into The Glacier, Reykjavík Haunted Walk, I Heart Reykjavík Walking Tour

DAG 12    Reykjavík – luchthaven van Keflavík

Afhankelijk van het vertrekuur van je vlucht kan je eventueel nog wat rondkuieren in Reykjavík of het Reykjanes schiereiland verder exploreren. Mocht je nog zin hebben om de Blue Lagoon te bezoeken en daar op de heenreis nog geen tijd voor gehad hebben, kan dit een mooie afsluiter van de reis zijn. Daarna is het tijd om de huurwagen af te leveren op de luchthaven en je retourvlucht te nemen naar België.

Prijzen per persoon

Kamers met privé sanitair

2 personen
huurwagen type I
tweepersoonskamer
3 personen
huurwagen type I
driepersoonskamer
4 personen
huurwagen type I
2x tweepersoonskamer
5 personen
huurwagen type I
twee- & driepersoonskamer
01/07/24 tem 26/08/24 € 3810  € 3270 € 3000 € 2840
27/08/24 tem 07/09/24  € 3595  € 3125  € 2890 € 2755

 

Single supplement op aanvraag.
Meer info over de huurwagens vind je hier.
Accommodaties zijn steeds een mix van hotels, boerderijen, guesthouses en homestays.

Kamers met gedeeld sanitair

2 personen
huurwagen type I
tweepersoonskamer
3 personen
huurwagen type I
driepersoonskamer
4 personen
huurwagen type I
2x tweepersoonskamer
5 personen
huurwagen type I
twee- & driepersoonskamer
01/07/24 tem 26/08/24 € 3550  € 3010 € 2740 € 2580
27/08/24 tem 07/09/24  € 3330  € 2865  € 2630 € 2490

 

Single supplement op aanvraag.
Meer info over de huurwagens vind je hier.
Accommodaties zijn steeds een mix van hotels, boerderijen, guesthouses en homestays.

Inbegrepen

 • Heen- en retourvlucht vanuit Brussel of Amsterdam naar Keflavík in economy klasse inclusief luchthaventaksen
 • 10 nachten in hotels/guesthouses/boerderijen volgens de gekozen formule inclusief ontbijt
 • 1 nacht in een berghut in het binnenland op basis van slaapzaalaccommodatie zonder ontbijt - slaapzak zelf te voorzien
 • Huurwagen met pick up/drop off op de luchthaven, inclusief basis CDW & ongelimiteerd aantal kilometers
 • Uniek Modern Vikings roadbook vol insider tips + wegenkaart
 • Alle lokale taksen

Niet inbegrepen

 • Alle niet-vermelde maaltijden
 • Optionele excursies. Alle mogelijkheden vind je hier.
 • Brandstof voor de huurwagen
 • Optionele bijkomende verzekeringen en extra's voor de huurwagen. Meer info vind je hier.
 • Annulering- en/of reisbijstandsverzekering. Prijzen vind je hier.

Geïnspireerd? Meer weten over deze reis? We helpen je graag verder. Contacteer ons via info@modernvikings.be of via onderstaand formulier.

Bedankt voor je interesse. We laten snel iets weten.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg als eerste alle Modern Vikings nieuws en promoties in je mailbox