MODERN VIKINGS IN HET HOGE NOORDEN VAN IJSLAND

ONZE REISREPORTAGE OP EVENAAR TV

 

Modern Vikings nam Ben & Sofia van reiszender Evenaar TV mee op sleeptouw door het ongerepte hoge noorden van IJsland in volle winter!

 

Waarom precies Noord-IJsland en vooral: waarom in de ijzige wintermaanden? Meer dan ooit willen we met Modern Vikings de minder massatoeristische regio’s van IJsland in de kijker zetten, en dan nog het liefst buiten het hoogseizoen. Als IJslandspecialist geven we het graag het goede voorbeeld door duurzaam reizen te promoten in een land waar massatoerisme de laatste jaren een probleem begint te worden, vooral dan in de zomermaanden. En laat dat nu net het opzet van deze 3-delige reisreportage zijn. Graag laten we jullie zien hoe ongerept mooi het minder drukke hoge noorden kan zijn buiten de hoogseizoenmaanden, uiteraard met onze Modern Vikings touch (contact met local people, karaktervolle guesthouses & authentieke ervaringen in een uniek natuurkader).
Deze reportage was niet mogelijk geweest zonder de medewerking van al onze fantastische Noord-IJslandse lokale partners. TAKK FYRIR Ingolfur, Sigga, Ingi, Thordur, Gudmundur, Anton, Trausti, Stefan, Siggi, Agnes & Bjarni!

 

In het laatste deel van onze reisreportage brengen we een bezoek aan wat voor ons een van de absolute hoogtepunten van Noord-IJsland is! We begeven ons naar de Lofthellir ijsgrot, uniek in IJsland! Onderweg naar de grot maken we eerst nog een stop aan de besneeuwde Mount Hverfjall, een indrukwekkende explosiekrater waar je een wandeling over de kraterrand kunt maken. Vanaf de top heb je een fantastisch uitzicht over de omgeving van Lake Myvatn.

Daarna rijden we door een betoverend zwartwit landschap van besneeuwde lavavelden verder tot aan de Lofthellir ice cave. Bij aankomst worden we begroet door een ervaren gids die ons door deze verborgen wereld zal leiden. Uitgerust met helm en koplamp beginnen we aan onze afdaling in de grot. Bij de eerste stap in de grot voelen we al hoe de temperatuur daalt en het geluid van de buitenwereld geleidelijk aan plaatsmaakt voor oorverdovende stilte. We begeven ons dieper in de duisternis van de grot en moeten hiervoor soms op handen en voeten nauwe doorgangen en smalle spleten door. Niet voor mensen met claustrofobie dus. Hoe verder we ons wagen, hoe spectaculairder het wordt! Overal om ons heen zien we prachtige ijsformaties, gevormd door de eeuwenlange interactie tussen lava en ijs. We passeren langs glinsterende stalactieten en stalagmieten, en langs een ondergronds meer bedekt met een laag ijs die glinstert als een kristallen spiegel. Dat dergelijke adembenemende natuurlijke formaties diep in de aarde te vinden zijn, is bijna niet te geloven. De magische bevroren onderwereld van Lofthellir confronteert ons met de ongelooflijke kracht en schoonheid van de natuur en laat een onvergetelijke indruk op ons na.

Als afsluiter van ons Noord-IJslands avontuur heeft onze gastheer Ingolfur nog een speciale culinaire traktatie voor ons in petto: lysí, of gefermenteerde haai, een IJslandse ‘delicatesse’….

Geniet van het derde en laatste deel van ons arctisch winteravontuur onder de poolcirkel!

Geïnspireerd om zelf te vertrekken na het bekijken van onze reportage? Contacteer ons dan snel via info@modernvikings.be!