De Laugavegur trail

Dé ultieme trektocht in IJsland

  • Eén van de 20 mooiste trekkings ter wereld volgens National Geographic, en met reden!
  • IJslands’ mooiste landschappen in het binnenland: Landmannalaugar, Þórsmörk, Álftavatn, Eyjafjallajökull & Fimmvörðuháls
  • Meerdere afreisdata per week van half juni tot half september
  • 6 dagen
  • Vanaf 15 jaar
  • In totaal ong. 77 km
  • Moeilijkheidsgraad: matig (2 op 5)
  • Verblijf in berghutten met gedeelde slaapzalen
  • Kleine groepen tot max. 16 personen
  • Engelstalige reisbegeleiding
  • Trekking met bagagevervoer (enkel dagrugzak zelf te dragen)
Print Friendly, PDF & Email

Het allerbeste wat IJsland te bieden heeft, krijg je niet te zien met de wagen maar wel te voet. De Laugavegur trekking is terecht één van de bekendste en mooiste meerdaagse trekkings ter wereld! Ieder jaar opnieuw lokt deze trekking wandelaars van over heel de wereld naar IJsland, en ook onder de locals is dit een geliefde tocht. De Laugavegurroute wordt meestal gespreid over 4 dagen. Onder begeleiding van een lokale gids en in kleine groepjes tussen 6 en 16 personen leg je een afstand af van ong. 56 km op een hoogte die varieert tussen 1100 m en 200 m. Dagelijks wandel je zo’n 4 à 7 uur. Minimum leeftijd voor deze trekking is 15 jaar.

Vertrekpunt is het mooie Landmannalaugar in de Zuid-IJslandse highlands. Landmannalaugar staat bekend om zijn schitterende geel-, rood-, bruin- en grijsgroengekleurde rhyolietbergen. Het is een grotendeels met lava bedekt dal waaruit ook een warmwaterrivier ontspringt. Landmannalaugar vormt met zijn uitzonderlijk kleurenpalet één van de absolute hoogtepunten van het IJslandse binnenland.

Vanuit Landmannalaugar trek je zuidwaarts, en via zwarte woestijnen en imposante canyons bereik je uiteindelijk de groene gletsjervallei Þórsmörk, het eindpunt van de wandeling. Þórsmörk is een prachtige vallei die achter de fameuze Eyjafjallajökull gelegen is in het binnenland en niet zichtbaar is vanaf de ringweg. Þórsmörk ligt ingesloten tussen hoge bergen en gletsjers, en bestaat uit uitgestrekte kale grindvlaktes en talloze gletsjerriviertjes. Er heerst een microklimaat waardoor het er warmer is dan in de rest van Zuid-IJsland. Alles is er opvallend groen met talloze met mos begroeide steile bergflanken, varens en berkenstruiken. Dit levert contrastrijke schilderachtige landschappen op die tot de meest indrukwekkende van IJsland behoren.

Reisbeschrijving

DAG 1    Reykjavík – Landmannalaugar – Hrafntinnusker

Het avontuur start om 07u00 aan het stadhuis van Reykjavík (aan de tourist info) waar je je gids en je medestappers ontmoet, en op de bus stapt richting Landmannalaugar. Het stadhuis ligt op wandelafstand van de meeste accommodaties. Voor wie buiten het centrum logeert, zijn ook volgende opstapplaatsen mogelijk:

In Reykjavík:

07u00         Tourist Information Center in het stadhuis van Reykjavík (Ráðhúsið) in Vonarstræti
07u00         Sólfarið (Sun Voyager) monument aan Sæbraut
07u15          Hallgrímskirkja kerk
07u30         Reykjavík camping

Buiten Reykjavík:

08u35          Selfoss N1 benzinestation
09u15          Hella Bus Terminal

De busrit neemt ong. 3 à 4 uur in beslag. We rijden richting de zuidkust en slaan dan linksaf langs de Hekla, IJslands meest actieve vulkaan. De wandeling start in Landmannalaugar waar je door een geothermisch wonderland van kleurrijke bergen en stomende warmwaterbronnen wandelt. Je doorkruist het lavaveld Laugahraun en beklimt vervolgens de bergrug Brennisteinsalda, wereldwijd bekend vanwege zijn uitzonderlijk kleurenpalet. Verder dan langs de indrukwekkende en bijzonder luidruchtige hotspring Storihver naar een hoogvlakte waar zwart obsidiaan te vinden is. Storihver is trouwens een van de weinige groene regio’s die je vandaag tegenkomt op je pad. Nadien daal je af tot Hrafntinnusker, een van de meest afgelegen berghutten in IJsland, waar je de nacht doorbrengt.

Afstand: ongeveer 12 km. 4 à 5 uur wandelen. Klim: 470 m

DAG 2    Hrafntinnusker – Álftavatn

Na het ontbijt in de hut zet je je tocht verder. Er volgt een wandeling van zo’n 2,5 uur door het Reykjafjollgebergte, gevolgd door een steile afdaling naar Jökultungur. In het hooggebergte wisselen sneeuwvlaktes en kleurrijke zandvlaktes elkaar af. Geleidelijk aan wandel je weg van de kleurrijke rhyolietbergen en kom je in een gebied terecht met donkergekleurde bergen en een magnifiek uitzicht op de omringende gletsjers. Als de zichtbaarheid goed is, wandel je zelfs even naar de top van Mount Haskerdingur vanwaar je een spectaculair zicht hebt op gletsjers, bergen en vulkanen. Vanaf nu wordt het landschap aanzienlijk groener en vind je in het algemeen meer vegetatie terug. Vanop de top van Jökultungur heb je een mooi zicht op de regio Fjallabak en het meer van Álftavatn (zwanenmeer), ingesloten door groene bergen. Aan dit meer ligt de berghut waar jullie de nacht doorbrengen. De afdaling is vrij steil, maar eens je beneden bent, kom je in een mooie groene regio aan de oevers van de rivier Grashagakvisl terecht. Om de hut te bereiken moet je even een niet-overbrugd riviertje door te voet.  

Afstand: ongeveer 12 km. 4 à 5 uur wandelen. Afdaling: 490 m

DAG 3    Álftavatn – Emstrur

Je start de dag met alweer een verfrissende rivierdoorsteek onderweg van de groene vulkaan Stórasúla naar de zwarte zandwoestijn Mælifellssandur. In deze eindeloze zwarte spoelzandvlakte overheerst de leegte en het grote niets. De tocht gaat zonder hoogteverschil rechtdoor en het landschap wordt gedomineerd door de Hattafell, een groene vulkaan met een vreemde afgeplatte top die uit het niets oprijst uit de woestijnvlakte. Uiteindelijk bereik je het gebied Emstrur, een welkome groene oase na een lange wandeling door een lege zandwoestijn. Je hebt er een mooi zicht op de gletsjers Eyjafjallajökull and Myrdalsjökull. Net voor je de berghut in Botnar bereikt, sla je nog even af naar Markarfljótsgljúfur, een spectaculaire 200 m diepe canyon uitgesleten door de gletsjerrivier Markarfljót.

Afstand: ongeveer 15 km. 6 à 7 uur wandelen. Afdaling: 40 m

DAG 4    Emstrur – Þórsmörk

Verder dan naar eindbestemming Þórsmörk. De route passeert op een paar km van de grote Myrdalsjökull gletsjer. Naarmate je afdaalt naar Almenningar, komen een aantal bomen in zicht, een teken dat je de kust aan het naderen bent. Je daalt af tot aan een brug over een gletsjerrivier die zich diep in het basalt heeft ingesneden. Even verder krijg je de opmerkelijke berg Einhyrningur (eenhoorn) te zien. Na nog een brede rivier te hebben doorgestoken, kom je uiteindelijk in de berkenbossen van Þórsmörk terecht. Þórsmörk is een groene vallei die ingenesteld ligt tussen de Eyjafjallajökull en Myrdalsjökull, een prachtige plek om de komende twee dagen door te brengen.

Afstand: ongeveer 15 km. 6 à 7 uur wandelen. Afdaling: 300 m

DAG 5    Daguitstap naar de Magni en Móði kraters op de Fimmvörðuháls pas

Vandaag vertrek je vroeg in de ochtend op dagtocht naar de Fimmvörðuháls, de bergpas die tussen de twee ijskappen van de Eyjafjallajökull en de Mýrdalsjökull door loopt. Je wandelt tot aan Magni en Móði, twee nieuwe vulkaankraters die gevormd werden bij de uitbarsting van de Eyjafjallajökull in 2010 en vernoemd werden naar de zonen van de Noorse god Thor. Op sommige plekken voelt de nieuwgevormde lava nog warm aan! Onderweg kom je langs bijzondere lavastructuren die ontstonden tijdens de uitbarsting. Je ziet hier heel duidelijk hoe IJsland nog steeds gevormd wordt door zijn extreme natuurkrachten. Geniet ook van de adembenemende vergezichten over de met mossen begroeide bergflanken. ’s Avonds breng je een tweede nacht door in de berghut in Þórsmörk. Je geniet er van een traditionele IJslandse barbecue met lamsvlees als afsluiter van de tocht.

Afstand: ongeveer 16 km. 7 à 8 uur wandelen. Klim: 800 m

DAG 6    Þórsmörk – Reykjavík

Na het ontbijt trek je erop uit in de vallei zelf. In Þórsmörk zijn heel wat wandelpaden te vinden die je door canyons en berkenbossen leiden. Wij kiezen er vandaag een van de mooiste wandelingen uit en wandelen naar de top van de Valahnúkur. Deze berg is zo’n 458 meter hoog en vanop de top heb je een indrukwekkend 360° uitzicht over de Þórsmörk vallei met de besneeuwde toppen van de Eyjafjallajökull en Mýrdalsjökull op de achtergrond. Indien gewenst kan je ook gewoon wat relaxen aan de hut en genieten van de mooie omgeving.  

Rond 18u30 keren we terug naar Reykjavík. Drop off in Reykjavík is aan het Orkan benzinestation (Miklabraut 101, aan het Kringlan shopping centre), aan de camping, of in het centrum (Aðalstræti 2). Van daar zijn taxi’s en lokale bussen beschikbaar.

Het is ook mogelijk om onderweg naar Reykjavík reeds vroeger af te stappen in Hveragerði (N1 benzinestation), Selfoss (N1 benzinestation) en Hella (bus terminal). Informeer je gids hierover als je vroeger wenst af te stappen.

Afstand: ongeveer 6 km. 3 uur wandelen

Vertrekdata

Seizoen loopt van 21 juni tot en met 6 september
Meerdere vertrekdata per week

Prijs 2024

€ 2365 per persoon

Inbegrepen

  • Busvervoer van Reykjavík naar het vertrekpunt in Landmannalaugar en van het eindpunt Þórsmörk terug naar Reykjavík
  • 5 nachten in berghutten op basis van slaapzaalaccommodatie
  • Alle maaltijden vanaf lunch op dag 1 tot lunch op dag 6
  • Engelstalige begeleiding door een ervaren berggids
  • Bagagevervoer van hut naar hut

Niet inbegrepen

  • Douches, opladen elektronische apparaten (ter plaatse te betalen bij de rangers in de hutten, kan met kredietkaart of cash)
  • Annulering- en/of reisbijstandsverzekering

OPMERKINGEN:

De Laugavegurtrekking kan ook gedaan worden op vier dagen ipv zes. In dat geval keer je bij aankomst in Þórsmörk direct terug naar Reykjavík met de bus, zonder nog te overnachten ter plaatse. Wij raden echter aan om toch de zesdaagse te doen, aangezien Þórsmörk en Fimmvörðuháls van een adembenemende schoonheid zijn en een verlenging van twee dagen zeker waard zijn.

Bovenstaande trekking is in kleine groep met gids en met verblijf in berghutten. Het is ook mogelijk om te kamperen onderweg en je bagage te laten vervoeren, zowel in groep mét begeleiding als individueel zonder begeleiding. Meer info op aanvraag.

Het is tevens mogelijk om vanaf Fimmvörðuháls niet terug te keren naar Þórsmörk, maar verder te trekken tot aan Skógar aan de zuidkust. In dat geval dient een extra overnachting voorzien te worden in de berghut aan Fimmvörðuháls. Meer info op aanvraag.

Alle trekkings kunnen worden georganiseerd als reis op zich. In dat geval voorzien we de vluchten, luchthavenvervoer, en een overnachting voor en na de trekking in Reykjavík. Het is echter ook mogelijk de trekking toe te voegen aan het begin of op het einde van een autorondreis.

De prijs voor een 8-daagse pakketreis inclusief vluchten, luchthavenvoer, 2 nachten in een centraal gelegen guesthouse in een kamer met gedeeld sanitair en ontbijt (voor en na de trekking), en de 6-daagse begeleide trekking komt op € 3175 per persoon op basis van 2 samenreizenden in een tweepersoonskamer, of € 3450 per persoon op basis van een single kamer. Er kan een vluchtsupplement van toepassing zijn indien er geen goedkope vluchttarieven meer beschikbaar zijn.

MEE TE NEMEN:

    • Degelijke waterdichte wandelschoenen met een dikke zool en enkelondersteuning
    • Thermisch ondergoed (lange mouwen en lange broek) uit wol of synthetisch materiaal (geen katoen)
    • Wollen of fleece tussenlaag
    • Wandelbroek (geen katoen want droogt niet gemakkelijk)
    • Sportkousen (minstens 2 à 3 paar) uit wol of synthetisch materiaal
    • Waterdichte en bij voorkeur ook winddichte jas (met kap) en broek (bijvoorbeeld uit Gore Tex materiaal)
    • Waterdichte handschoenen
    • Sjaal en warme muts
    • EHBO-kit en medicijnen indien nodig
    • Dagrugzak tussen 25 en 40l
    • Backpack om je bagage in te vervoeren van hut naar hut. Harde koffers worden afgeraden. Ga bij voorkeur voor een reistas/rugzak.
    • Een paar extra schoenen of sandalen om rivieren te doorkruisen, bij voorkeur uit sneldrogend materiaal (bv. neopreen)
    • Slaapzak en reiskussen
    • Handdoek
    • Tandenborstel en ander toiletgerief
    • Zonnebril en zonnecrème
    • Waterfles van 1 à 2l
    • Eventueel wandelstokken
    • Eventueel beschermhoezen voor je schoenen tegen de regen
    • Eventueel klein zakmesje
    • Camera, batterijen en geheugenkaart(en)
    • Zaklamp en/of hoofdlamp, vooral dan laat in het seizoen (na 10/08)
    • Oordopjes
    • Eventueel oogmasker
    • Lader(s) voor camera en telefoon en een externe batterij/power bank (opladen in de hutten is meestal mogelijk, maar aan een kleine meerkost)

Geïnspireerd? Meer weten over deze reis? We helpen je graag verder. Contacteer ons via info@modernvikings.be of via onderstaand formulier.





Bedankt voor je interesse. We laten snel iets weten.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg als eerste alle Modern Vikings nieuws en promoties in je mailbox