HomeSelfdrives > IJsland rond in 15 dagen

IJsland rond in 15 dagen

Slow travel langs ringroad en Snæfellsnes met de majestueuze Westfjorden als extra!

 • Alle hoogtepunten langs de ringweg, Snæfellsnes en de Westfjorden
 • Mogelijk van begin mei tot eind september
 • 15 dagen
 • Keuze uit kamers met privésanitair of gedeeld sanitair
 • Accommodaties zijn steeds een mix van hotels, boerderijen, guesthouses en homestays
 • Keuze uit gewone huurwagen of 4x4. Meer info over de huurwagens vind je hier.
Print Friendly, PDF & Email

Reisbeschrijving

DAG 1    Vlucht naar Keflavík – Hveragerði

Bij aankomst op de luchthaven haal je je huurwagen op en vertrek je richting Hveragerði, bekend van zijn vele geothermische serres. Wij sturen je niet via de ringweg maar via een mooie (en minder gekende) route die zich een weg slingert langs desolate bergketens, uitgestrekte moslandschappen, groenblauwe meren, indrukwekkende hetebronnengebieden, pittoreske vuurtorens en ruige rotskliffen. Indien gewenst kan je ook stoppen onderweg aan de Blue Lagoon, zowat het bekendste turquoiseblauwe natuurlijk verwarmde openluchtzwembad van IJsland en meteen ook één van de belangrijkste trekpleisters van het land.

Optionele activiteiten: bezoek aan de Blue Lagoon

DAG 2    Hveragerði – Golden Circle

‘s Morgens kan je een mooie wandeling maken door een vallei van stomende hot pots en er baden in een warmwaterrivier. Daarna rijd je verder naar de zogenaamde Golden Circle, de verzamelnaam voor de drie meest bezochte natuurfenomenen van IJsland: de spectaculaire waterval Gullfoss; het hetebronnenveld Geysir waar je de actieve geiser Strokkur aan het werk kunt zien; en het Þingvellir National Park, dat op de breuklijn ligt tussen Amerika en Europa en waar je letterlijk door een kloof kunt wandelen tussen de twee continenten.

Optionele activiteiten: paardrijden, rafting, sneeuwscootertocht op de Langjökull gletsjer

DAG 3    Golden Circle – Zuidkust

Je reist verder richting de zuidkust die gekenmerkt wordt door brede desolate zwarte zandstranden, basaltzuilen, vogelrotskliffen, de fameuze Eyjafjallajökull en Mýrdalsjökull vulkanen en een aantal mooie watervallen zoals Skógafoss en Seljalandsfoss. Breng zeker een bezoekje aan de vogelrotsklif van Dyrhólaey waar je in de zomer duizenden fotogenieke papegaaiduikers kunt spotten (opgelet: gesloten tijdens het broedseizoen van half mei tot 23 juni). Maak een wandeling tot aan het ondertussen beroemd geworden vliegtuigwrak van Sólheimasandur, of baad in het mooist gelegen natuurlijk verwarmde openluchtzwembad van IJsland, verscholen in de bergen.   

Optionele activiteiten: gletsjerwandeling op de Sólheimajökull gletsjer,  sneeuwscootertocht op de Mýrdalsjökull gletsjer

Suggestie: Het is ook mogelijk om een bezoek te brengen aan Landmannalaugar met zijn kleurrijke bergformaties of aan de groene gletsjervallei Þórsmörk, beide gelegen in het binnenland. Deze zijn bereikbaar ofwel met je eigen 4×4, ofwel met een openbare 4×4 bus vanaf de zuidkust (daguitstap), maar dan dient de reisroute wel met één of meerdere overnachtingen uitgebreid te worden. Meer info op aanvraag.   

DAG 4    Zuidkust – Skaftafell – Höfn

Eenmaal voorbij het pittoreske vissersdorpje Vík, het meest zuidelijke punt van IJsland, kom je in een immens met mos bedekt lavaveld terecht. Dit is een uitgestrekt niemandsland waar je een allesoverheersend gevoel van nietigheid kunt ervaren. Nergens anders in Europa vind je een lavawoestijn van dergelijke omvang terug. Kort voor Kirkjabæjarklaustur vind je Fjaðrárgljúfur, één van de mooiste canyons van IJsland. Je vervolgt je weg over een eindeloze zwarte zandvlakte met hier en daar wat smalle riviertjes die gletsjerwater afvoeren naar de oceaan. Zo bereik je uiteindelijk het Skaftafell National Park, gelegen aan de grootste gletsjer van Europa, de Vatnajökull. Wandel er zeker eens tot aan de Svartifoss, een waterval bekend om zijn basaltkolommen. Verder noordwaarts kom je aan Jökulsárlón, de bekende lagune aan de rand van de Vatnajökull gletsjer waar grote ijsschotsen langzaam afdrijven naar de oceaan. Het is één van de meest fotogenieke plaatsen van IJsland. Maak er een boottocht tussen de ijsbergen en je waant je op de zuidpool.

Optionele activiteiten: gletsjerwandeling in het Skaftafell National Park, Ingólfshöfði Puffin Tour, zodiac tour op het Fjallsárlón meer, boottocht op het Jökulsárlón gletsjermeer, sneeuwscootertocht op de Vatnajökull

Suggestie: Een aanrader is een begeleide superjeepexcursie naar de Laki kraters, een rij explosiekraters die gevormd werd tijdens één van de zwaarste IJslandse vulkaanuitbarstingen ooit in het jaar 1783. Je kunt vanuit Kirkjubæjarklaustur ook Landmannalaugar bezoeken (avontuurlijke 4×4 selfdrive highlandroute die enkel met een zwaardere 4×4 te doen is). Beide excursies zijn enkel mogelijk in de zomermaanden. Een extra overnachting in de omgeving van Kirkjubæjarklaustur dient dan wel voorzien te worden. Meer info op aanvraag.

DAG 5    Höfn – Oostfjorden

Voorbij de vissershaven Höfn kom je in een prachtig stukje IJsland terecht met serene landschappen in een adembenemende setting. De ringweg slingert zich een weg langs desolate fjorden. Pittoreske dorpjes, zwarte zandstranden, kustgebergtes, en zo goed als onbewoonde vlaktes wisselen elkaar af. De omgeving van Egilsstaðir is de enige beboste regio van IJsland en tevens ook de enige locatie waar je rendieren kunt aantreffen. Rijd eens rond het idyllische Lagarfljót meer, en bezoek de mooie Hengifoss waterval. Ook het kleine dorpje Seyðisfjörður is met zijn spectaculaire ligging op het einde van een fjord zeker een bezoekje waard.

Optionele activiteiten: paardrijden

DAG 6    Oostfjorden – Húsavík

Naarmate je verder rijdt in noordelijke richting worden de landschappen steeds kaler en leger. Over een uitgestrekt hoogplateau rijd je verder tot aan Dettifoss, de krachtigste waterval van Europa. Breng zeker ook een bezoekje aan Ásbyrgi, een bijzondere hoefijzervormige canyon, en aan Hljóðaklettar, zowat de meest bevreemdende basalten rotsformaties in IJsland. Trek ook wat tijd uit in Húsavík, een pittoresk en kleurrijk vissershaventje en dé walvishotspot van IJsland. En laat de kans niet liggen om mee te gaan op walvissafari en er bultrugwalvissen te spotten.

Optionele activiteiten: walvisssafari in Húsavík

DAG 7    Húsavík – Mývatn – Akureyri

De vulkanische omgeving rond Mývatn met zijn vele mysterieuze natuurfenomenen vormt ongetwijfeld een hoogtepunt van je reis. Het meer van Mývatn is een waar paradijs voor vogelliefhebbers. Daarnaast vind je er in de wijde omgeving ook sissende geothermische velden, pseudokraters, kegelvulkanen, lavagrotten en helderblauwe kratermeren. Stop onderweg naar Akureyri zeker eens aan Goðafoss, één van de spectaculairste watervallen van IJsland. Akureyri, de kleine maar fijne hoofdstad van het noorden, is mooi gelegen aan een fjord en is met zijn gezellige shoppingstraat, zijn hooggelegen kerk en zijn botanische tuin zeker een bezoekje waard.      

Suggestie: wij raden ten zeerste aan om een bezoek te brengen aan de spectaculaire Askjavulkaan en Ódáðahraun, één van de grootste lavavelden van IJsland. Deze liggen een eind in het binnenland en zijn bereikbaar vanaf Mývatn. Je kunt ofwel zelf rijden (zin voor avontuur en een degelijke 4×4 huurwagen vereist!), of je kunt een superjeepexcursie boeken. Extra overnachting in regio Mývatn is vereist. Meer info op aanvraag.

DAG 8    Akureyri – Tröllaskagi – Skagafjörður

Het schiereiland Tröllaskagi biedt naast een spectaculaire kustlijn ook hoge bergpieken, pittoreske vissershaventjes en zelfs het mooist gelegen openluchtzwembad van IJsland. Je rijdt rond dit mooie schiereiland tot aan Skagafjörður, een regio bekend om zijn vele Vikingverhalen en paardenfokkerijen. Bezoek er zeker Glaumbær, de best bewaarde 18e eeuwse turfboerderij van IJsland. Verder westwaarts is het Vatnsnes schiereiland een aanrader. Met een beetje geluk kan je er zeehonden spotten langs de rotsachtige kust.  

Optionele activiteiten: paardrijden, rafting

DAG 9    Skagafjörður – Ísafjarðardjúp

Via een spectaculaire kustroute bereik je de Westfjorden, de meest afgelegen regio van IJsland en één van de verborgen parels van het land. Hoewel je er door de moeilijke bereikbaarheid wel wat tijd voor moet uittrekken, is deze uithoek van het land van een ongeziene schoonheid en een absolute must see. Steile rotskliffen die oprijzen uit de zee, mysterieuze in mist gehulde bergketens, smalle kuststroken met drijfhout aangespoeld uit Siberië, diepe fjorden, mooie watervallen, ruïnes van verlaten boerderijen, desolate goudgele, roodbruine en zwarte zandstranden, en meerdere spectaculair gelegen warmwaterbronnen, je vindt het er allemaal. Als de lichtinval juist zit, zie je pas hoe turquoiseblauw de fjorden er zijn. Met een beetje verbeelding waan je je zelfs op een tropische bestemming. Via Hólmavík rijd je tot aan de Ísafjarðardjúp, de diepste fjord van de regio. Onderweg kan je wandelen tot aan een mooie maar relatief onbekende gletsjer, of een warm bad nemen in de mooist gelegen buitenjacuzzi’s van IJsland (gratis!).          

DAG 10    Ísafjarðardjúp – Ísafjörður en omgeving

Langs kronkelende wegen volg je de fjord met zijn vele zijarmen en kom je uiteindelijk aan in Ísafjörður, de hoofdstad van de regio. De rijke geschiedenis van de stad wordt weerspiegeld in de opmerkelijk goed bewaard gebleven 19e eeuwse huizen in het centrum, en in de vele stadslegendes en verhalen die er nog zeer levendig zijn. Verschillende optionele excursies behoren er tot de mogelijkheden. Zo kan je kajakken in de fjord of een boottocht maken naar Hornstrandir, een waar wandelparadijs.  

Optionele activiteiten: paardrijden, kajakken, begeleide folkloristische wandeling in Isafjörður, daguitstap naar het Hornstrandir Nature Reserve

DAG 11    Ísafjörður en omgeving – Látrabjarg

Over kale hoogvlaktes en langs desolate fjorden rijd je verder naar de meest westelijke tip van de Westfjorden en tevens van heel Europa. Stop onderweg zeker aan de imposante Dynjandi waterval die is opgebouwd uit 7 verschillende niveaus. Je kunt het water al van ver horen donderen. De vogelkliffen van Látrabjarg behoren tot de steilste en hoogste rotskliffen van Europa, en staan bekend als dé hotspot voor papegaaiduikers in IJsland! Van half mei tot half augustus krioelt het er van de papegaaiduikers en andere vogelsoorten die van heel dichtbij kunnen geobserveerd en gefotografeerd worden.   

DAG 12    Látrabjarg – Flókalundur – Snæfellsnes

De goudgele stranden bij Breiðavík en de roodbruine stranden van Rauðasandur nodigen uit om nog eens goed uit te waaien vooraleer je de Westfjorden verlaat en de ferry neemt naar Stykkishólmur, de hoofdstad van Snæfellsnes. Het is een overtocht van 3 uur over de baai van Breiðafjörður, bekend om zijn talloze eilandjes en vele zeevogels. Het Snæfellsnes schiereiland wordt wel eens IJsland in het klein genoemd. Terecht, want je vindt er zowat alle typisch IJslandse natuurfenomenen terug: mooie vissersdorpjes, oude vulkaankraters, lavagrotten, rotsige stranden, basaltkolommen en vogelrotskliffen. Op het uiteinde van het schiereiland torent de Snæfellsjökull gletsjer over immense lavavelden uit. Aangezien je op Snæfellsnes echt een einde van de wereldgevoel kunt ervaren, trekken we 2 dagen uit om dit schiereiland in alle vrijheid te verkennen.  

Optionele activiteiten: Viking Sushi Adventure (boottocht met seafood tasting en birdwatching vanuit Stykkishólmur)

DAG 13    Snæfellsnes

Snæfellsnes is dé uitgesproken locatie voor een wandeling langs woeste rotskliffen met zicht op de majestueuze gletsjer in de verte. Ga ook eens uitwaaien op het meest westelijke punt van het schiereiland. Je treft er een eenzame vuurtoren aan die met zijn oranje kleur fel contrasteert met de woelige zee en grillige kustlijn. Of bezoek één van de laatste overgebleven boerderijen waar nog hákarl of rotte haaienvlees geproduceerd wordt, een beruchte IJslandse delicatesse.  

Optionele activiteiten: paardrijden

DAG 14    SnæfellsnesBorgarfjörður – Reykjavík

Onderweg naar Reykjavík wijk je nog even van de ringweg af voor een bezoek aan Borgarfjörður, waar je de krachtigste warmwaterbron van Europa terugvindt. Je vindt er ook een bijzondere lavawaterval opgebouwd uit meerdere kleine waterstroompjes die vanuit een uitgestrekt poreus lavaveld een lager gelegen rivier in stromen, een bijzonder zicht. Reykjavík op zich is klein maar heeft een internationale uitstraling en is bekend om zijn muziekscene en zijn bruisend nachtleven. Ook voor shoppen en lekker eten ben je er aan het juiste adres want je vindt er opvallend veel kleine boetiekjes van lokale designers en veel gastronomische restaurants. Voeg daar nog de vele musea aan toe en je krijgt een veelzijdige stad waar je gerust 1 à 2 dagen in kunt vertoeven (verlenging op aanvraag).

Optionele activiteiten: Into The Glacier, Reykjavík Haunted Walk, I Heart Reykjavík Walking Tour

DAG 15    Reykjavík – luchthaven van Keflavík

Afhankelijk van het vertrekuur van je vlucht kan je eventueel nog wat rondkuieren in Reykjavík of het Reykjanes schiereiland verder exploreren. Mocht je nog zin hebben om de Blue Lagoon te bezoeken en daar op de heenreis nog geen tijd voor gehad hebben, kan dit een mooie afsluiter van de reis zijn. Daarna is het tijd om de huurwagen af te leveren op de luchthaven en je retourvlucht te nemen naar België.

Prijzen per persoon

Kamers met privé sanitair

2 personen huurwagen type A
tweepersoonskamer
3 personen huurwagen type B
driepersoonskamer
4 personen huurwagen type C
2x tweepersoonskamer
01/05/24 tem 31/05/24 € 2915 € 2820 € 2760
01/06/24 tem 24/06/24 € 3380  € 3205 € 3110
25/06/24 tem 26/08/24  € 3575  € 3345  € 3220
27/08/24 tem 15/09/24 € 3380 € 3205 € 3110
16/09/24 tem 30/09/24 € 2915 € 2820 € 2760

 

Single supplement op aanvraag.
Meer info over de huurwagens vind je hier.
Accommodaties zijn steeds een mix van hotels, boerderijen, guesthouses en homestays.

Kamers met gedeeld sanitair

2 personen huurwagen type A
tweepersoonskamer
3 personen huurwagen type B
driepersoonskamer
4 personen huurwagen type C
2x tweepersoonskamer
01/05/24 tem 31/05/24  € 2555  € 2455  € 2395
01/06/24 tem 24/06/24 € 3015  € 2840 € 2745
25/06/24 tem 26/08/24 € 3210 € 2985  € 2855
27/08/24 tem 15/09/24  € 3015  € 2840  € 2745
16/09/24 tem 30/09/24  € 2555  € 2455  € 2395

 

Single supplement op aanvraag.
Meer info over de huurwagens vind je hier.
Accommodaties zijn steeds een mix van hotels, boerderijen, guesthouses en homestays.

Inbegrepen

 • Heen- en retourvlucht vanuit Brussel of Amsterdam naar Keflavík in economy klasse inclusief luchthaventaksen
 • 14 nachten in hotels/guesthouses/boerderijen volgens de gekozen formule inclusief ontbijt
 • Huurwagen met pick up/drop off op de luchthaven, inclusief basis CDW & ongelimiteerd aantal kilometers
 • De ferry van de Westfjorden naar Snæfellsnes
 • Uniek Modern Vikings roadbook vol insider tips + wegenkaart
 • Alle lokale taksen

Niet inbegrepen

 • Alle niet-vermelde maaltijden
 • Optionele excursies. Alle mogelijkheden vind je hier.
 • Brandstof voor de huurwagen
 • Optionele bijkomende verzekeringen en extra's voor de huurwagen. Meer info vind je hier.
 • Annulering- en/of reisbijstandsverzekering. Prijzen vind je hier.

Geïnspireerd? Meer weten over deze reis? We helpen je graag verder. Contacteer ons via info@modernvikings.be of via onderstaand formulier.

Bedankt voor je interesse. We laten snel iets weten.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg als eerste alle Modern Vikings nieuws en promoties in je mailbox