— Deze blogpost schreven we tijdens de eerste lockdown, maar blijft ook in deze tweede lockdown van toepassing —


Waarom IJsland de perfecte getaway is zodra we meer mogen reizen

Onze Modern Vikings visie


Over reizen in post-coronatijden en hoe het ‘Nieuwe Normaal’ er op reisvlak zal uitzien wordt dezer dagen heel wat gespeculeerd. Dat Covid-19 een lange termijneffect zal hebben op onze reisbeleving is zeer waarschijnlijk. En dat uitgestrekte natuurbestemmingen weleens aan populariteit zouden kunnen winnen, lijkt ook aannemelijk. Wie droomt dezer dagen niet van een plek op de wereld met veel open ruimte, zuivere lucht en water en toegang tot goede gezondheidszorg? Een plek op de wereld waar social distancing door de uitgestrektheid en desolaatheid van de natuur eerder de norm is, en eerder een automatisme in plaats van een verplichting? Een land waar je ongestoord en in volle vrijheid kunt rondreizen zonder je schuldig te voelen tegenover je medemens?

IJsland hoor ik je mijmeren? Jawel, IJsland is dé place to be zodra er weer gereisd kan worden, en dit zijn de redenen waarom.

1)    De IJslandse aanpak van de coronacrisis


De IJslandse regering heeft de crisis heel snel en accuraat aangepakt. Ze waren er als een van de eerste landen in Europa bij met een duidelijk plan – op een moment dat andere landen nog in de ontkenningsfase zaten – en ze hielden zich er ook aan. IJsland begon zijn bevolking al te testen op corona in februari, nog voor de eerste besmetting in het land een feit was. Geen enkel ander land in Europa heeft uiteindelijk zo’n groot percentage van zijn bevolking kunnen testen. Net door deze vroegtijdige quarantainemaatregelen en gerichte contactopsporing van besmette personen nadien kon een volledige lockdown vermeden worden en was de pandemie begin april al over zijn piek heen. IJsland is uiteindelijk met slechts 1803 besmettingen en 10 doden niet zwaar getroffen. Zelfs als je rekening houdt met het lage bevolkingsaantal ligt het sterftecijfer er lager dan in Frankrijk, Italië en Zweden. De IJslandse aanpak kon trouwens op veel lof rekenen wereldwijd en wordt gezien als een belangrijke corona casestudy voor landen die proberen een evenwicht te vinden tussen toeristen aantrekken enerzijds en een tweede golf besmettingen vermijden anderzijds. Momenteel is IJsland als een van de eerste landen ter wereld zo goed als “covid-vrij” verklaard, en laat dat nu net de nieuwe kwaliteitsnorm zijn die doorslaggevend zal zijn bij de keuze van onze reisbestemmingen in de toekomst! IJsland heeft de crisis goed aangepakt en laat ons hopen dat ze hiermee het vertrouwen van de reiziger krijgen die ze verdienen.

2)    Ruimte zat!


Na wekenlange lockdown thuis is er niets zo aanlokkelijk als weer kunnen genieten van wat bewegingsruimte. En laat IJsland daar nu net de ideale bestemming voor zijn! IJsland behoort met zijn 3,5 inwoners per km² tot de dunst bevolkte regio’s van Europa! Geen betere plek dus om je uit te leven in de wijdse natuur en te genieten van de ongerepte wildernis die dit land nog grotendeels is. Eindeloos roadtrippen en ondertussen genieten van de frisse lucht, de adembenemende vista’s en indrukwekkende natuurfenomenen, is er een betere remedie om de spanning en stress van de voorbije maanden te ontladen en je batterijen weer op te laden?

3)    Minder mensen en geen massatoerisme deze zomer!


Het zal nog even duren vooraleer het toerisme naar IJsland weer volledig heropleeft, maar wij zien dit eerder als een opportuniteit dan als een bedreiging. Meer nog, eigenlijk hopen wij dat IJsland niet meteen terugkeert naar de massatoeristische wildgroei van de voorbije jaren, maar eerder plaatsmaakt voor een vorm van meer kwalitatief en vooral duurzaam toerisme. IJsland kreunde de laatste jaren extreem onder een immense toeristische explosie. In juli en augustus was het gewoon onmogelijk geworden om de grote toeristenmassa’s te vermijden en dit deed afbreuk aan de authentieke reisbeleving. Bij Modern Vikings focusten wij daarom al langer op minder toeristische plekjes in IJsland weg van de grote massa, en probeerden wij zelfs reizen in juli/aug af te raden aan mensen die niet gebonden waren aan schoolvakanties. Deze zomer echter zal alles er anders uitzien. Het zal de eerste zomer in jaren zijn waarin je in juli en augustus – volle hoogseizoen – de natuur zal kunnen beleven zonder al teveel mensen om je heen. Want één ding is zeker: de IJslandse natuur mag dan wel minder toeschouwers hebben maar wordt er daarom niet minder indrukwekkend door! Meer nog, aangezien IJsland ook inzet op binnenlands toerisme zal je al sneller eens aan de praat raken met de locals die nu ook worden aangemoedigd erop uit te trekken in eigen land. En meer contact met de locals en hun eigenzinnige manier van doen voegt ook nog een extra dimensie toe aan je IJslandreis. Allemaal unieke kansen dus om een wel heel bijzondere IJslandreis te beleven deze zomer.

4)    De natuur herleeft


IJsland heeft veel bezoekers mogen verwelkomen de laatste jaren, maar de kwetsbare natuur heeft daar wel onder te lijden gehad. De pauzeknop die nu verplicht werd ingedrukt heeft de natuur dus zeker goed gedaan en herstel mogelijk gemaakt. Bovendien hebben de IJslanders de tijd nuttig gebruikt om de infrastructuur te verbeteren en oplossingen te bedenken voor een duurzamer toeristisch beleid dat beter is afgestemd op de kwetsbare natuur. IJsland is dus volledig klaar om de eerste reizigers met open armen te verwelkomen.

5)    Social distancing gegarandeerd


Maak je verder zeker niet teveel zorgen over social distancing want in IJsland is dit al automatisch het geval. IJsland is een en al uitgestrektheid waar je soms een uur kan rijden zonder ook maar iets van bewoning tegen te komen. Zelfs de hoofdstad Reykjavík voelt aan als een dorp met brede straten, geen wolkenkrabbers en vooral veel laagbouw en open bebouwing. Er zijn overal pleintjes te vinden en de zee is nooit veraf. IJsland is een klein eiland in de Atlantische oceaan en het dunstbevolkste land van Europa, twee factoren die in deze tijden van doorslaggevend belang zijn en het land veel voordeel opleveren. Het is een micromaatschappij en alles is er klein: van restaurants en cafés tot musea, theaters en openbare plaatsen.

6)    Onze kleinschalige verblijfsaccommodaties - ons handelsmerk - een troef!


Bij Modern Vikings werken we vooral samen met kleinschalige authentieke verblijfsaccommodaties en geen grote hotels, dus onze reisfilosofie en aanpak komt onze reizigers in deze tijden zeker ten goede. Het aantal kamers is in onze logies beperkt en de veiligheids- en hygiënevoorschriften kunnen ten allen tijde nageleefd worden, mét inachtneming van de anderhalvemeterregel.

7)    De IJslandse zwembad- en hot pot cultuur


IJslanders houden van hun zwembaden en natuurlijke warmwaterbronnen. Natuurlijk warm water vind je er in overvloed en dat uit zich in de vele openluchtzwembaden en natuurlijke warmwaterbronnen die over het hele land te vinden zijn. Waarschijnlijk zullen we in post-coronatijden iets bewuster omgaan met hygiëne en netheid. Maar dat is in IJsland al zeker geen probleem. Do as the locals do, geniet van de vele openluchtzwembaden en hot springs, en neem heerlijke lange douches achteraf.

8)    Never waste a good crisis - Geen beter land als IJsland om aan zelfreflectie te doen


Soms hebben mensen een crisis nodig om patronen te doorbreken. Een verplichte pauzeknop maakt ons bewust dat we ons leven een nieuwe richting willen geven of bepaalde zaken willen resetten. IJsland haalt je uit je vertrouwde omgeving weg van alle drukte en is dé perfecte bestemming om opnieuw te connecteren met de ongerepte wijdse natuur. Modern Vikings werkte een aantal nieuwe reisformules uit met een unieke mix van persoonlijke ontwikkeling en natuurexploratie. Voor mensen met interesse in yoga hebben wij een nieuw aanbod meerdaagse yoga-en-hikingreizen uitgewerkt in het hoge Noorden van IJsland. Meer info kan je hier terugvinden. Daarnaast werkten wij in opdracht van WeAreLions een unieke coachingsreis uit naar IJsland. WeAreLions specialiseert zich in persoonlijke ontwikkeling en transformatie. Meer info over deze reis vind je hier.

9.    Fysieke actie na de wekenlange lockdown - Ontdek onze nieuwe meerdaagse trekkings!


Ook fysieke uitdagingen kunnen een vorm van persoonlijke ontwikkeling en groei zijn. Zeker nu we zo lang hebben binnen gezeten, is er niets zaliger dan terug de great outdoors op te zoeken en je grenzen te testen. Dat er in IJsland heel wat actie mogelijk is, weten we al langer. Hike over een gletsjer, daal af in een ijsgrot, vaar per zodiac tussen grote ijsschotsen, ga mee op walvissafari, daal af in het binnenste van een vulkaan, kajak door een serene fjord, maak een ritje op een IJslands paard, enz. You name it. Maar er is meer. Modern Vikings werkte de voorbije weken zijn aanbod meerdaagse trektochten verder uit, en stelt je nu met enige trots een gevarieerd trekkingaanbod voor in alle hoeken van het land, soms zelfs op vrij unieke plaatsen waar amper een mens komt! Ons Hiking like a Viking aanbod vind je hier. Een trektocht in klein gezelschap is dé ultieme reisformule in post-coronatijden! Onze trekkings doorkruisen de onbewoonde highlands en de kans dat je meer schapen dan mensen tegenkomt, is reëel!

10)    Ontdek onze social distancing-friendly reisformules


Wij gaan ervan uit dat sommige reisformules net dat tikkeltje aantrekkelijker zullen zijn dan andere deze zomer. Wij zetten daarom de komende maanden vooral in op individuele roadtrips met eigen huurwagen en trektochten door het binnenland. Dit zijn reisformules die perfect haalbaar zijn in klein gezelschap. Wil je je contacten nog iets meer beperken, dan is een rondreis per camper een van de veiligste reisformules. Ons camperaanbod vind je hier.

Wat je ook kiest, IJsland staat te popelen om de eerste reizigers terug te mogen verwelkomen.

IJsland is er klaar voor.

DREAM NOW, TRAVEL SOON!