HomeSelfdrives > IJsland met eigen wagen > Voorbeeldreis met eigen 4×4

Voorbeeldreis met eigen 4x4

22 daagse rondreis

 • Ideale route voor avonturiers die met hun eigen 4x4 de ferryovertocht maken vanuit Denemarken
 • De meest volledige reisroute die we ons maar kunnen bedenken
 • Alle hoogtepunten van IJsland zowel langs de ringweg als in het binnenland
 • Enkel mogelijk met zwaardere 4x4's type Toyota Landcruiser of Landrover Defender
 • 22 dagen, kan gemakkelijk uitgebreid worden
Print Friendly, PDF & Email

Reisbeschrijving

DAG 1    Oostfjorden

Het leuke aan de Smyril Line ferry is dat hij aanmeert in één van de meest idyllische kleine haventjes van IJsland! Seyðisfjörður is een paar straten groot maar is prachtig gelegen op het uiteinde van een fjord waar de bergen de zee ontmoeten. Vandaag blijf je in deze regio en verken je de desolate fjorden van de oostkust. Pittoreske dorpjes, zwarte zandstranden, kustgebergtes, en zo goed als onbewoonde vlaktes wisselen elkaar af. De omgeving van Egilsstaðir is de enige beboste regio van IJsland en tevens ook de enige locatie waar je rendieren kunt aantreffen. Rijd eens rond het idyllische Lagarfljót meer, en bezoek de mooie Hengifoss waterval.

Optionele activiteiten: paardrijden

DAG 2    Húsavik – Mývatn

Naarmate je verder rijdt in noordelijke richting worden de landschappen steeds kaler en leger. Over een uitgestrekt hoogplateau rijd je verder tot aan Dettifoss, de krachtigste waterval van Europa. Breng zeker ook een bezoekje aan Ásbyrgi, een bijzondere hoefijzervormige canyon, en aan Hljóðaklettar, zowat de meest bevreemdende basalten rotsformaties in IJsland. Trek ook wat tijd uit in Húsavík, een pittoresk en kleurrijk vissershaventje en dé walvishotspot van IJsland. En laat de kans niet liggen om mee te gaan op walvissafari en er bultrugwalvissen te spotten. Daarna rijd je verder tot aan het meer van Mývatn, waar je incheckt in een chalet voor een driedaags verblijf.

Optionele activiteiten: walvisssafari in Húsavík

DAG 3    Mývatn

De vulkanische omgeving rond Mývatn met zijn vele mysterieuze natuurfenomenen vormt ongetwijfeld een hoogtepunt van je reis. Het meer van Mývatn is een waar paradijs voor vogelliefhebbers. Daarnaast vind je er in de wijde omgeving ook sissende geothermische velden, pseudokraters, kegelvulkanen, lavagrotten en helderblauwe kratermeren.

Optionele activiteiten: Mývatn Nature Baths

DAG 4    Askja

Vandaag onderneem je een spectaculaire tocht naar de Askjavulkaan en Ódáðahraun, één van de grootste lavavelden van IJsland. In deze onherbergzame vulkanische regio trainden NASA-astronauten in de jaren 60 ter voorbereiding van hun reis naar de maan. De Askja heeft een prachtige krater met ernaast ook een kleinere explosiekrater die gevuld is met blauwgroen warm water waarin je kunt baden. De omgeving is er ronduit adembenemend. De vulkaan ligt een eind in het binnenland en is bereikbaar vanaf Mývatn. Vroeg genoeg vertrekken is de boodschap.   

DAG 5    Akureyri – Siglufjörður – Skagafjörður

Je rijdt verder naar Akureyri, de kleine maar fijne hoofdstad van het noorden, mooi gelegen aan een fjord en met zijn gezellige shoppingstraat, zijn hooggelegen kerk en zijn botanische tuin zeker een bezoekje waard. Stop onderweg naar Akureyri zeker aan Goðafoss, één van de spectaculairste watervallen van IJsland. Het schiereiland Tröllaskagi biedt naast een spectaculaire kustlijn ook hoge bergpieken, pittoreske vissershaventjes en zelfs het mooist gelegen openluchtzwembad van IJsland. Je rijdt rond dit mooie schiereiland tot aan Skagafjörður, een regio bekend om zijn vele Vikingverhalen en paardenfokkerijen. Bezoek er zeker Glaumbær, de best bewaarde 18e eeuwse turfboerderij van IJsland. Verder westwaarts is het Vatnsnes schiereiland een aanrader. Met een beetje geluk kan je er zeehonden spotten langs de rotsachtige kust.  

Optionele activiteiten: paardrijden, rafting

DAG 6    Djúpavík

Via een spectaculaire kustroute bereik je de Westfjorden, de meest afgelegen regio van IJsland en één van de verborgen parels van het land. Hoewel je er door de moeilijke bereikbaarheid wel wat tijd voor moet uittrekken, is deze uithoek van het land van een ongeziene schoonheid en een absolute must see. Steile rotskliffen die oprijzen uit de zee, mysterieuze in mist gehulde bergketens, smalle kuststroken met wrakhout aangespoeld uit Siberië, diepe fjorden, desolate goudgele, roodbruine en zwarte zandstranden, en meerdere spectaculair gelegen warmwaterbronnen, je vindt het er allemaal. Als de lichtinval juist zit, zie je pas hoe turquoiseblauw de fjorden er zijn. Met een beetje verbeelding waan je je zelfs op een tropische bestemming. Via Hólmavik rijd je langs een panoramische kustroute tot aan Djúpavík, één van de meest afgelegen dorpjes van IJsland maar van een zeldzame schoonheid. Je verblijft er in een historisch charmehotel, een verborgen parel!

DAG 7    Ísafjarðardjúp

Je vervolgt je weg langs de Ísafjarðardjúp, de diepste fjord van de regio. Onderweg kan je wandelen tot aan een mooie maar relatief onbekende gletsjer, of een warm bad nemen in de mooist gelegen buitenjacuzzi’s van IJsland (gratis!).

DAG 8    Ísafjörður en omgeving

Langs kronkelende wegen volg je de fjord met zijn vele zijarmen en kom je uiteindelijk aan in Ísafjörður, de hoofdstad van de regio. De rijke geschiedenis van de stad wordt weerspiegeld in de opmerkelijk goed bewaard gebleven 19e eeuwse huizen in het centrum, en in de vele stadslegendes en verhalen die er nog zeer levendig zijn. Verschillende optionele excursies behoren er tot de mogelijkheden. Zo kan je kajakken in de fjord of een boottocht maken naar Hornstrandir, een waar wandelparadijs.  

Optionele activiteiten: paardrijden, kajakken, begeleide folkloristische wandeling in Isafjörður, daguitstap naar het Hornstrandir Nature Reserve

DAG 9    Látrabjarg

Over kale hoogvlaktes en langs desolate fjorden rijd je verder naar de meest westelijke tip van de Westfjorden en tevens van heel Europa. Stop onderweg zeker aan de imposante Dynjandi waterval die is opgebouwd uit 7 verschillende niveaus. Je kunt het water al van ver horen donderen. De vogelkliffen van Látrabjarg behoren tot de steilste en hoogste rotskliffen van Europa, en staan bekend als dé hotspot voor papegaaiduikers in IJsland! Van half mei tot half augustus krioelt het er van de papegaaiduikers en andere vogelsoorten die van heel dichtbij kunnen geobserveerd en gefotografeerd worden.  

DAG 10    Flókalundur – Stykkishólmur

De goudgele stranden bij Breiðavík en de roodbruine stranden van Rauðasandur nodigen uit om nog eens goed uit te waaien vooraleer je de Westfjorden verlaat en de ferry neemt naar Stykkishólmur, de hoofdstad van Snæfellsnes. Het is een overtocht van 3 uur over de baai van Breiðafjörður, bekend om zijn talloze eilandjes en vele zeevogels.

Optionele activiteiten: Viking Sushi Adventure (boottocht met seafood tasting en birdwatching vanuit Stykkishólmur)

DAG 11    Snæfellsnes

Het Snæfellsnes schiereiland wordt wel eens IJsland in het klein genoemd. Terecht, want je vindt er zowat alle typisch IJslandse natuurfenomenen terug: mooie vissersdorpjes, oude vulkaankraters, lavagrotten, rotsige stranden, basaltkolommen en vogelrotskliffen. Op het uiteinde van het schiereiland torent de Snæfellsjökull gletsjer over immense lavavelden uit. Snæfellsnes is dé uitgesproken locatie voor een wandeling langs woeste rotskliffen met zicht op de majestueuze gletsjer in de verte. Ga ook eens uitwaaien op het meest westelijke punt van het schiereiland. Je treft er een eenzame vuurtoren aan die met zijn oranje kleur fel contrasteert met de woelige zee en grillige kustlijn. Of bezoek één van de laatste overgebleven boerderijen waar nog hákarl of rotte haaienvlees geproduceerd wordt, een beruchte IJslandse delicatesse.  

Optionele activiteiten: paardrijden

DAG 12    Borgarfjörður – Reykjavík

Onderweg naar Reykjavík wijk je nog even van de ringweg af voor een bezoek aan Borgarfjörður, waar je de krachtigste warmwaterbron van Europa terugvindt. Je vindt er ook een bijzondere lavawaterval opgebouwd uit meerdere kleine waterstroompjes die vanuit een uitgestrekt poreus lavaveld een lager gelegen rivier in stromen, een bijzonder zicht. Reykjavík op zich is klein maar heeft een internationale uitstraling en is bekend om zijn muziekscene en zijn bruisend nachtleven. Ook voor shoppen en lekker eten ben je er aan het juiste adres want je vindt er opvallend veel kleine boetiekjes van lokale designers en veel gastronomische restaurants. Voeg daar nog de vele musea aan toe en je krijgt een veelzijdige stad waar je gerust 1 à 2 dagen in kunt vertoeven (verlenging op aanvraag).

Optionele activiteiten: Into The Glacier, Reykjavík Haunted Walk, I Heart Reykjavík Walking Tour

DAG 13    Reykjavík – Reykjanes schiereiland

Vandaag kan je nog wat rondkuieren in Reykjavík en het Reykjanes schiereiland exploreren. Vaak laten reizigers dit schiereiland links liggen, volledig ten onrechte! We sturen je langs een mooie (en minder gekende) route die zich een weg baant langs desolate bergketens, uitgestrekte moslandschappen, groenblauwe meren, indrukwekkende hetebronnengebieden, pittoreske vuurtorens en ruige rotskliffen. Indien gewenst kan je ook stoppen onderweg aan de Blue Lagoon, zowat het bekendste turquoiseblauwe natuurlijk verwarmde openluchtzwembad van IJsland en meteen ook één van de belangrijkste trekpleisters van het land.

Optionele activiteiten: bezoek aan de Blue Lagoon

DAG 14    Hveragerði – Golden Circle      

‘s Morgens kan je een mooie wandeling maken door een vallei van stomende hot pots en er baden in een warmwaterrivier. Daarna rijd je verder naar de zogenaamde Golden Circle, de verzamelnaam voor de drie meest bezochte natuurfenomenen van IJsland: de spectaculaire waterval Gullfoss; het hetebronnenveld Geysir waar je de actieve geiser Strokkur aan het werk kunt zien; en het Þingvellir National Park, dat op de breuklijn ligt tussen Amerika en Europa en waar je letterlijk door een kloof kunt wandelen tussen de twee continenten.

Optionele activiteiten: paardrijden, rafting, sneeuwscootertocht op de Langjökull gletsjer

DAG 15    Zuid-IJsland

Je reist verder richting de zuidkust die gekenmerkt wordt door brede desolate zwarte zandstranden, basaltzuilen, vogelrotskliffen, de fameuze Eyjafjallajökull en Mýrdalsjökull vulkanen en een aantal mooie watervallen zoals Skógafoss en Seljalandsfoss. Breng zeker een bezoekje aan de vogelrotsklif van Dyrhólaey waar je in de zomer duizenden fotogenieke papegaaiduikers kunt spotten (opgelet: gesloten tijdens het broedseizoen van half mei tot 23 juni). Maak een wandeling tot aan het ondertussen beroemd geworden vliegtuigwrak van Sólheimasandur, of baad in het mooist gelegen natuurlijk verwarmde openluchtzwembad van IJsland, verscholen in de bergen.   

Optionele activiteiten: gletsjerwandeling op de Sólheimajökull gletsjer, sneeuwscootertocht op de Mýrdalsjökull gletsjer

DAG 16    Þórsmörk

Zuid-IJsland biedt heel wat moois dat niet direct te zien is vanaf de ringweg maar dat verscholen ligt achter de gletsjertoppen in het binnenland. Eén van die speciale plekjes is de groene gletsjervallei Þórsmörk. Deze vallei ligt ingesloten tussen hoge bergen en gletsjers, en bestaat uit uitgestrekte kale grindvlaktes en talloze gletsjerriviertjes. Er heerst een microklimaat waardoor het er warmer is dan in de rest van Zuid-IJsland. Alles is er opvallend groen met talloze met mos begroeide steile bergflanken, varens en berkenstruiken. Dit levert contrastrijke schilderachtige landschappen op die tot de meest indrukwekkende van IJsland behoren. Þórsmörk is een paradijs voor wandelaars. Vertrek dus zeker vroeg genoeg ‘s morgens zodat je ten volle van deze verbluffende regio kunt genieten.

DAG 17    Zuidkust – Skaftafell – Jökulsárlón

Eenmaal voorbij het pittoreske vissersdorpje Vík, het meest zuidelijke punt van IJsland, kom je in een immens met mos bedekt lavaveld terecht. Dit is een uitgestrekt niemandsland waar je een allesoverheersend gevoel van nietigheid kunt ervaren. Nergens anders in Europa vind je een lavawoestijn van dergelijke omvang terug. Kort voor Kirkjabæjarklaustur vind je Fjaðrárgljúfur, één van de mooiste canyons van IJsland. Je vervolgt je weg over een eindeloze zwarte zandvlakte met hier en daar wat smalle riviertjes die gletsjerwater afvoeren naar de oceaan. Zo bereik je uiteindelijk het Skaftafell National Park, gelegen aan de grootste gletsjer van Europa, de Vatnajökull. Wandel er zeker eens tot aan de Svartifoss, een waterval bekend om zijn basaltkolommen. Verder noordwaarts kom je aan Jökulsárlón, de bekende lagune aan de rand van de Vatnajökull gletsjer waar grote ijsschotsen langzaam afdrijven naar de oceaan. Het is één van de meest fotogenieke plaatsen van IJsland. Maak er een boottocht tussen de ijsbergen en je waant je op de zuidpool.  

Optionele activiteiten: gletsjerwandeling in het Skaftafell National Park, Ingólfshöfði Puffin Tour, zodiac tour op het Fjallsárlón meer, boottocht op het Jökulsárlón gletsjermeer, sneeuwscootertocht op de Vatnajökull

DAG 18    Lakagígar

Je trekt het binnenland in en rijdt tot aan Lakagígar. Lakagígar bestaat uit een rij explosiekraters die gevormd is tijdens één van de zwaarste IJslandse vulkaanuitbarstingen ooit in het jaar 1783. Het resultaat is een langgerekte vulkanische kloof die tot de grootste ter wereld behoort. Vanop de top van de Laki vulkaan heb je een prachtig uitzicht over de kraterrij omgeven door lavavelden, kratermeren en met mossen bedekte heuvels. Ook de weg ernaartoe is adembenemend met diepe kloven, prachtige watervallen, en een aantal onoverbrugde rivieren.

DAG 19    Eldgjá – Landmannalaugar – Sprengisandur hooglandroute tot Nýidalur

Vandaag start de eerste etappe van je doortocht dwars door het binnenland naar het noorden van het land. Via een mooie hobbelige bergroute rijd je naar het Landmannalaugar National Park. Onderweg kan je even stoppen aan Eldgjá, een vulkanische kloof met een mooie waterval. Landmannalaugar staat bekend om zijn schitterende geel-, rood-, bruin- en grijsgroengekleurde rhyolietbergen. Het is een grotendeels met lava bedekt dal waaruit ook een warmwaterrivier ontspringt. Je kunt er heerlijk baden en van de spectaculaire omgeving genieten. Landmannalaugar vormt met zijn uitzonderlijk kleurenpalet één van de absolute hoogtepunten van het IJslandse binnenland. Je zet je tocht verder langs de Sprengisandur hooglandroute, dé ultieme binnenlandse route met prachtige vergezichten en uitgestrekte vulkanische zandvlaktes. Je kan niet anders dan overweldigd worden door een immens gevoel van nietigheid in dit eindeloze niemandsland. Je overnacht in de enige berghut op de route in de Nýidalur vallei. Opgelet: eenvoudige accommodatie en eten zelf te voorzien.    

DAG 20    Sprengisandur hooglandroute tot Goðafoss – Akureyri

Je zet je tocht verder in noordelijke richting en stopt onderweg aan de waterval Aldeyjarfoss, bekend van zijn basaltformaties. Uiteindelijk eindigt de Sprengisandur aan Goðafoss, één van de spectaculairste watervallen van IJsland. Na zoveel desolaatheid en leegte doet het ongetwijfeld deugd weer in de bewoonde wereld te zijn. We voorzien nog wat tijd in Akureyri om nog even te genieten van het IJslandse stadsleven.

DAG 21    Akureyri – Oostfjorden

Tijd om terug te keren naar de Oostfjorden. Mochten er nog activiteiten zijn die je op de heenreis niet hebt kunnen doen, heb je hier vandaag zeker nog de kans toe. Een walvissafari in Húsavik mag je zeker niet missen. Of geniet nog even van een geothermische verwennerij in de Mývatn Nature Baths, niet voor niets de Blue Lagoon van het Noorden genoemd.

Optionele activiteiten: Mývatn Nature Baths, walvissafari in Húsavik

DAG 22    Retour met de ferry vanuit Seydisfjörður

Einde van een zeer uitgebreide rondreis (de meest volledige in ons aanbod!) die hopelijk heel wat indrukken nagelaten heeft. De ferry vaart af om 10u30 en komt 2 dagen later aan in Hirtshals om 12u30.

Prijzen per persoon

Kamers met privésanitair Kamers met gedeeld sanitair
01/06/24 tem 31/08/24 € 3300  € 2850

 

Single supplement op aanvraag.
Accommodaties zijn steeds een mix van hotels, boerderijen, guesthouses en homestays.

Inbegrepen

 • 20 nachten in hotels/guesthouses/boerderijen volgens de gekozen formule inclusief ontbijt
 • 1 nacht in een berghut in het binnenland op basis van slaapzaalaccommodatie zonder ontbijt
 • De ferry van de Westfjorden naar Snæfellsnes
 • Uniek Modern Vikings roadbook vol insider tips + wegenkaart
 • Alle lokale taksen

Niet inbegrepen

 • Smyril Line ferry van en naar IJsland. Meer info vind je hier.
 • Alle niet-vermelde maaltijden
 • Optionele excursies. Alle mogelijkheden vind je hier.
 • Annulering- en/of reisbijstandsverzekering. Prijzen vind je hier.

Geïnspireerd? Meer weten over deze reis? We helpen je graag verder. Contacteer ons via info@modernvikings.be of via onderstaand formulier.

Bedankt voor je interesse. We laten snel iets weten.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg als eerste alle Modern Vikings nieuws en promoties in je mailbox