Home > Multi day adventure > Paardrijden in IJsland > Landmannalaugar on horseback

Landmannalaugar on horseback

Onze favoriete meerdaagse paardrijtocht in IJsland

 • Meerdaagse paardrijtocht naar Landmannalaugar
 • 6 volle dagen in het zadel
 • Vertrekdata in juni, juli en aug
 • Ontdek een van de mooiste highlandregio's op een bijzonder originele manier
 • Enkel voor gevorderde ruiters
 • Basic accommodatie in een guesthouse met gedeelde faciliteiten en berghutten met slaapzalen
Print Friendly, PDF & Email

Reisbeschrijving

Deze trektocht te paard biedt een unieke kans om de mooiste plekjes van zuidelijk IJsland te zien te krijgen: de Þjórsárdalur vallei, de Háifoss waterval, de Gjáin vallei, de vulkanische maanlandschappen rond de Hekla vulkaan en – last but not least – het prachtige Landmannalaugar in de highlands. Tijdens deze zes volle dagen in het zadel rijd je door zand- en aswoestijnen, mosvelden, lavavelden en weids grasland, om uiteindelijke te eindigen tussen de kleurrijke bergen van Landmannalaugar. Hier kan je genieten van een warm bad in een natuurlijke hot pot. Naar onze mening is deze bijzondere trektocht door de IJslandse wildernis met zijn gevarieerde landschappen een absolute topper, en een must voor iedere ervaren ruiter die IJsland te paard wil beleven in al zijn schoonheid.

De tocht begint en eindigt op een boerderij/guesthouse gelegen in het Þjórsárdalur dal, langs de Þjórsá, de langste rivier van IJsland. Je verblijft de eerste nacht en de laatste twee nachten in het guesthouse, en onderweg in eenvoudige maar gezellige berghutten (met gedeelde slaapzalen. Slaapzak mee te nemen van thuis) in het binnenland. Alle maaltijden vanaf avondmaal op dag 1 tot en met ontbijt op dag 8 zijn inbegrepen. Er zijn meerder afreizen in de zomermaanden (juni, juli en augustus). Eind juni/begin juli geniet je van heerlijk lange dagen onder de middernachtzon.

Ruiters dienen voor deze tocht over zeer goede rijvaardigheden te beschikken en in goede conditie te zijn. Dagelijks worden afstanden tussen de 30 en 40km te paard afgelegd. Iedere ruiter verwisselt enkele keren per dag van paard om de dieren de nodige rust te geven. De groep wordt dus gevolgd door een kudde vrij lopende paarden die als extra rijpaarden worden ingezet. Alle materiaal wordt ter plaatse voorzien en bagage en eten worden per jeep vervoerd van hut naar hut.

DAG 1    Pick up in Reykjavík en transfer naar het guesthouse

Afspraak aan de centrale BSÍ bus terminal in Reykjavík waar je om 18:00 wordt opgehaald en naar het guesthouse wordt gebracht. Bij aankomst maak je kennis met de groep en wordt de paardrijtocht van de komende dagen in detail besproken. Nadien kan je eventueel nog even ontspannen in de jacuzzi van het guesthouse.

DAG 2    Laxárdalur – Laxárgljúfur – Helgaskáli

Vandaag vertrekken we te paard richting de afgelegen boerderij Laxárdalur. We volgen de Stóra-Laxá rivier tot aan de Laxárgljúfur canyon en eindigen in de berghut Helgaskáli die in the middle of nowhere gelegen is. Deze hut is een back to basics ervaring zonder elektriciteit of douche. Rijafstand: 39km.

DAG 3    Háifoss – Áfangagil

Van de hut Helgaskáli gaat het verder over de Stóra-Laxá rivier tot aan de Háifoss waterval, een spectaculaire waterval en tevens één van de hoogste van IJsland. Aangezien de waterval sowieso moeilijk bereikbaar is (enkel per 4×4), is dit echt een weinig bezochte maar indrukwekkende insider hotspot die je te zien krijgt. Nadien rijden we verder naar Áfangagil, een vallei waar schapenherders in de herfst hun dieren bijeendrijven. We overnachten er in een schapenherderslodge (douchefaciliteiten tegen betaling). Rijafstand: 30 km.

DAG 4    Hekla – Landmannahellir

Van Áfangagil rijden we verder door zwarte zand- en lavavlaktes richting Valafell. We rijden over onbewoonbare en buitenaards aandoende maanlandschappen aan de voet van de beruchte vulkaan Hekla. De sfeer in deze lege desolate as- en lavawoestijn heeft echt iets surreëel. We eindigen de dag in Landmannahellir, onze rustige groene uitvalsbasis waar we de komende twee nachten in een herdershut overnachten (douchefaciliteiten tegen betaling). Rijafstand: 40 km.

DAG 5    Landmannalaugar – Landmannalhellir

Vandaag rijden we naar Landmannalaugar, een van de bekendste highlandregio’s in IJsland die bekend staat om zijn kleurrijke bergformaties, geothermische activiteit en natuurlijke warmwaterbronnen. Hier kan je genieten van een heerlijk natuurlijk warm bad aan de voet van een lavaveld beneden in de vallei. Nadien rijden we terug naar Landmannahellir voor een tweede overnachting. Rijafstand: 39 km.

DAG 6    Landmannahellir – Hólaskógur

We rijden verder over zandpaden naar de berg Sauðleysur en vervolgens door ruw terrein over de Lambaskarð bergpassage en door de zwarte lavavelden ten noorden van Mount Valafell. Eenmaal uit de highlands steken we de brug over de Þjórsá over en volgen we de rivier tot aan het Hólaskógur bos. De paarden blijven hier een nachtje maar wij rijden terug naar het guesthouse voor overnachting. Rijafstand: 38 km.

DAG 7    Hólaskógur – terug naar het guesthouse

We rijden terug naar Hólaskógur waar we in het zadel kruipen voor een laatste mooie rijdag langs indrukwekkende bezienswaardigheden. Zo rijden we naar Stöng, een oude ruïne van een boerderij die dateert uit het vikingtijdperk. De boerderij lag eeuwenlang bedolven onder de lava en werd pas in 1939 uitgedolven. We passeren ook langs Gjáin, een paradijselijke oase aan de rand van de highlands met weelderige vegetatie en een veelvoud aan watervalletjes die tussen basaltformaties naar beneden stromen. Via de Þjórsárdalur vallei rijden we terug naar het guesthouse waar de tour eindigt. Rijafstand: 36 km.

DAG 8    Transfer terug naar Reykjavík

Na het ontbijt word je naar Reykjavik teruggebracht. Aangezien er geen retourvluchten zijn later op de dag, dient nog een nacht in Reykjavík te worden toegevoegd (niet inbegrepen).

Vertrekdata & prijzen

Op aanvraag

Inbegrepen

 • 3 nachten in een guesthouse (kamers met gedeeld sanitair) en 4 nachten in eenvoudige berghutten (slaapzakaccommodatie in slaapzalen)
 • Alle maaltijden vanaf diner op dag 1 tot en met ontbijt op dag 8
 • Zesdaagse begeleide paardrijtocht volgens het reisprogramma
 • Bagagetransport
 • Transfer van Reykjavík naar het guesthouse/manège en terug
 • Engelstalige begeleiding
 • Alle nodige uitrusting
 • Lokale taksen

Niet inbegrepen

 • Vluchten van en naar IJsland
 • Transfer van de luchthaven naar Reykjavík en terug
 • Overnachting in Reykjavík na de paardrijtocht
 • Alle niet-vermelde maaltijden
 • Slaapzak
 • Annulering- en/of reisbijstandsverzekering. Prijzen vind je hier.

Geïnspireerd? Meer weten over deze reis? We helpen je graag verder. Contacteer ons via info@modernvikings.be of via onderstaand formulier.

Bedankt voor je interesse. We laten snel iets weten.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg als eerste alle Modern Vikings nieuws en promoties in je mailbox