Voor een geïsoleerd land als IJsland is creativiteit van essentieel belang. Al sinds de eerste Vikingen zich vestigden op het eiland in de 9e eeuw, maken literatuur en muziek er integraal deel uit van het dagelijkse leven. De fantasieprikkelende natuur heeft menig IJslands auteur aangezet tot het schrijven van literair werk met internationale weerklank. Denk aan de rijke middeleeuwse sagatraditie, maar eveneens aan hedendaagse auteurs als Halldór Laxness, Arnaldur Indriðason, of Jón Kalman Stefánsson.

Ook op muzikaal vlak zijn verschillende IJslandse muzikanten de laatste decennia op het wereldtoneel verschenen. Opmerkelijk om te zien hoe een bevolking van amper 330.000 inwoners internationaal gelauwerde artiesten als Björk en Sigur Rós weet af te leveren. IJslanders lijken met muziek in de genen geboren, maar ook niet verwonderlijk als je de spectaculaire buitenaards ogende natuur ziet die smeekt om een bijhorende sfeervolle soundtrack.

Modern Vikings is fan van het eerste uur van alles wat op muzikaal vlak in IJsland geproduceerd wordt, en in het bijzonder van Sigur Rós. En laat deze heren nu net vandaag bekendgemaakt hebben dat ze op 1 oktober nog eens ons land aandoen met een optreden in Vorst Nationaal. Ze komen er hun achtste nog te verschijnen nieuwe plaat voorstellen. YES!

Hierbij alvast de video van hun meest recent release, Óveður, gefilmd tijdens een 24 uur durende road trip rond de ringweg tijdens de zomerzonnewende van 2016.

Zin in meer IJslandse muziek? Check onze Modern Vikings Pinterest muziekpagina die we geregeld aanvullen: https://www.pinterest.com/modernvikings/icelandic-music/

 

Header photo by Alive87Flickr, CC BY 2.0, Link