Home > Begeleide rondreizen > Winter onder de poolcirkel

Winter onder de poolcirkel

Unieke Nederlandstalig begeleide Modern Vikings winterreis in het hoge noorden van IJsland

 • Winterreis van 8 dagen/7 nachten door Noord-IJsland
 • Verblijf in authentieke kleinschalige guesthouses en plattelandshotelletjes
 • Ontdek alle hoogtepunten van Noord-IJsland in een winters decor: bevroren watervallen, warmwaterbronnen, vulkanen, lavavelden, diepe fjorden, pittoreske kustdorpjes, besneeuwde bergpieken, enz.
 • Geniet van wandelingen in magische sneeuwlandschappen
 • Wellness in open lucht! Relax in natuurlijke hot pots & openluchtbaden
 • Ga mee op walvissafari in de baai van Húsavík op zoek naar bultrugwalvissen
 • Maak de reis zo actief je maar wil. Keuze uit volgende optionele activiteiten: kajakken in de fjord, paardrijden, hondensledetocht
 • Kleinschalige groepsreis met max. 8 deelnemers
 • Nederlandstalige reisbegeleiding door een Modern Vikings gids
Print Friendly, PDF & Email

Algemeen

Winter in het hoge noorden van IJsland: bevroren fjorden, ongerepte sneeuwlandschappen, witte bergpieken en ijzige stilte. Het leven op een veel lager tempo en tot zijn essentie herleid. In deze desolate setting net onder de poolcirkel heerst rust maar voel je toch de immer dreigende kracht van de natuur. Want hou je vast: in IJsland ga je van volle zon naar felle sneeuwstorm nog voor je de tijd hebt gehad om je sjaal aan te doen. Het weer in de winter is onvoorspelbaar en genadeloos, maar niets dat je meer het gevoel geeft dat je leeft. Zin voor avontuur en een flexibele ingesteldheid zijn essentieel voor iedereen die een arctische winter wil beleven, maar de verstilde natuurpracht zal je voor altijd bij blijven.

Tijdens deze exclusieve groepsreis trekken we naar het hoge noorden van IJsland, een regio die in de winter moeilijk bereikbaar is en daarom amper toeristen ziet. Alleen dit al maakt deze reis zo bijzonder. We hebben de nog ongerepte natuur volledig voor onszelf en ervaren een echt einde-van-de-wereldgevoel in de kleine ingedommelde dorpjes. Reizen in de winter staat synoniem voor reizen op een iets rustiger tempo en volop genieten van de zuivere lucht, de stilte, de prachtige oranjeroze gloed over de betoverende sneeuwlandschappen en – wie weet – het noorderlicht dat ‘s avonds de hemel kleurt.

We gaan met een klein groepje op stap (plaatsen beperkt) en krijgen alles te zien waar de onovertroffen Noord-IJslandse natuur bekend om staat. Denk aan bevroren watervallen en fjorden, besneeuwde bergpieken, grillige lavaformaties, vulkaankraters, borrelende modderpoelen, stomende warmwaterbronnen, enz. We maken wandelingen in de sneeuw, baden in warmwaterbaden in open lucht en gaan mee op walvistocht. Optioneel kunnen daar nog een hondensledetocht, paardrijtocht en/of kajaktocht aan toegevoegd worden. Een gevarieerde en actieve reis dus maar zeker geschikt voor iedereen in een goede basisconditie.

We verblijven in gezellige guesthouses op drie verschillende locaties: aan een fjord met zicht op de open zee, aan een bevroren meer in een vulkanische omgeving, en in een prachtige vallei tussen besneeuwde bergtoppen. We kiezen bewust voor een verblijf op afgelegen donkere locaties weg van de wereld om onze kans om noorderlicht te zien te maximaliseren.

Reisbeschrijving

DAG 1    25/03/22    Aankomst in Keflavik – vlucht van Reykjavík naar Akureyri – Grenivík 

Welkom in IJsland! Bij aankomst worden we met een privé shuttlebusje naar de lokale luchthaven van Reykjavík gebracht. We nemen een binnenlandse vlucht (45 min) naar Akureyri, de hoofdstad van het noorden, en eten bij aankomst iets in de stad. Daarna rijden we door in noordelijke richting tot aan GrenivÍk, een mooi gelegen authentiek dorpje aan de oevers van de Eyjafjörður fjord en onze uitvalsbasis voor de komende twee nachten. Wie wil kan ’s avonds al eens een duik nemen in de hot pot van het guesthouse en genieten van een eerste warmwaterbad net onder de poolcirkel met fenomenaal uitzicht op bergen en zee. Zalig.

DAG 2    26/03/22    Op verkenning in de omgeving van Grenivík

We hebben onze uitvalsbasis zeer goed uitgekozen. Grenivík ligt in het hoge noorden van IJsland en is omgeven door hoge bergpieken en de woeste oceaan. Met een dergelijk achtergronddecor waan je je echt op het einde van de wereld. Tijd voor een actieve verkenning van de omgeving. Onze innemende lokale gids neemt ons mee de bergen in (al dan niet op sneeuwschoenen afhankelijk van de hoeveelheid sneeuw). Als local kent hij de prachtige omgeving als geen ander. We genieten van spectaculaire uitzichten over hoge bergen en de eindeloze oceaan. Een heerlijk winterzonnetje en blauwe hemel maken het plaatje helemaal af, maar zelfs bij minder weer goed laten de magische sneeuwlandschappen ongetwijfeld een onvergetelijke indruk op je na.

In de namiddag behoren een aantal actieve excursies tot de mogelijkheden. Zo kan je er per kajak op uit trekken in de fjord of een ritje te paard maken in de bergen met zicht op zee.

DAG 3    27/03/22    Grenivík – Húsavík – Mývatn

Na het ontbijt rijden we door naar het vissershaventje Húsavík. Húsavík is de whalewatching hoofdstad van IJsland en bij uitbreiding zelfs van heel Europa. De kans om bultrugwalvissen, dwergvinvissen, bruinvissen en/of dolfijnen te zien te krijgen in de baai van Húsavík is bijzonder groot. Ook blauwe vinvissen, de grootste zeezoogdieren ter wereld, laten zich af en toe zien. Begrijpelijk dus dat een 3 uur durende walvissafari hier niet kan ontbreken. Nadien lunchen we in het dorp en brengen we in de namiddag een bezoekje aan de GeoSea Geothermal Baths, een wellnesscomplex met warmwaterbaden die op een klif gelegen zijn en uitgeven over de Noordelijke IJszee. Baden in de warmwaterbronnen maakt deel uit van de IJslandse cultuur en tradities. Achteraf rijden we door naar onze overnachtingslocatie met prachtig uitzicht over het meer van Mývatn.

DAG 4    28/03/22    Mývatn & omgeving

Vandaag verkennen we de regio rond het meer van Mývatn. Mývatn is een indrukwekkend vulkanisch actief gebied met sissende geothermische velden, pseudokraters, kegelvulkanen, lavagrotten en helderblauwe kratermeren. In de winter is deze regio extra magisch vanwege de grote contrasten tussen het bevroren meer en ijzige sneeuwvlaktes enerzijds en de kokende warmwaterbronnen en zwavelstoombronnen anderzijds.

In de namiddag bieden we de mogelijkheid om mee te gaan op huskytocht (optionele excursie). Een hondensledetocht over eindeloze bevroren sneeuwvlaktes is een onvergetelijke ervaring. De sledetocht zelf duurt 45 tot 70 min (inclusief fotostops) en je legt zo’n 6 à 10 kilometer af op een houten slee die wordt voortgetrokken door 8 à 10 schattige Siberische husky’s. De dieren zijn trouwens zodanig energiek dat ze niet kunnen wachten om te mogen aanzetten. Vaak komen de blafgeluiden je al van ver tegemoet. De slee wordt gedeeld met een medepassagier en een zogenaamde ‘musher’ die de hondenslede aandrijft. Hij zal zijn passie voor het hondensleeën met je delen en je de basics bijbrengen om indien gewenst ook zelf eens te proberen sturen. Na de tocht is er nog een kort bezoek aan de huskykennel voorzien.

Wie na een lange dag in open lucht nog even wil opwarmen in een heerlijk warm bad kan nog een optioneel bezoek brengen aan de Mývatn Nature Baths. Dit openluchtbad wordt ook wel eens de Blue Lagoon van het noorden genoemd vanwege de turquoiseblauwe kleur van het water en de mooie ligging in een uitgestrekt vulkanisch gebied. Er hangt een rustige sfeer en het is er nooit overdreven druk. Aanrader voor wie op zoek is naar een authentieke wellnesservaring.

DAG 5    29/03/22    Dettifoss – Goðafoss – Akureyri

Van Mývatn rijden we door naar Dettifoss, de krachtigste waterval van Europa. Dettifoss ligt in de indrukwekkende Jökulsárgljúfur canyon en is een adembenemende en absoluut niet te missen waterval. Het water stort aan een overdonderende kracht naar beneden in de ruige canyon. Nadien rijden we door naar Akureyri, de hoofdstad van het noorden. Onderweg maken we een stop aan Goðafoss, nog een spectaculaire waterval die een absolute must see is in het noorden.

Akureyri, de kleine maar fijne hoofdstad van het noorden, is mooi gelegen op het uiteinde van de fjord en is met zijn gezellige shoppingstraat, zijn hooggelegen kerk en zijn botanische tuin zeker een bezoekje waard. Het is zelfs een verademing om na al die verstilde natuurpracht weer in de bewoonde wereld te komen. We voorzien even wat vrije tijd om het stadje te verkennen. Daarna rijden we door naar het Trollaskagi schiereiland waar we twee dagen onze intrek nemen in een klein guesthouse/boerderij in de bergen. Ook nu weer hebben we onze uitvalsbasis heel zorgvuldig uitgekozen. De oude boerderij is gelegen in een van de meest idyllische valleien van het noorden, verscholen tussen prachtig witte bergpieken. De gastvrouw verwelkomt er ons met een ongeziene gastvrijheid en zal ons de komende twee avonden een heerlijk IJslands avondmaal klaarmaken.

DAG 6    30/03/22    Verkenning van het Trollaskagi schiereiland  

In de voormiddag maken we een mooie wandeling in de omgeving van het guesthouse. In de namiddag verkennen we de rest van het Trollaskagi schiereiland. Trollaskagi biedt naast hoge bergpieken ook een spectaculaire kustlijn met pittoreske vissershaventjes. Deze vissersdorpjes zijn met elkaar verbonden via nauwe tunnels met daartussen grotendeels verlaten valleien. We lunchen in het gezelligste cafeetje van Dalvík en brengen daarna een bezoekje aan Siglufjörður. Dit kleurrijke vissershaventje is het noordelijkste dorp op het IJslandse vasteland. In de jaren ’60 was het de belangrijkste vissershaven van IJsland, bekend vooral van de haringvangst. Toen de haring plots wegtrok uit de regio raakte de visserij er in verval. Vandaag is Siglufjörður een rustig kustdorp omgeven door bergen en zee. Op onze terugweg waaien we nog even uit in Héðinsfjörður, een vallei waar de laatste bewoners 50 jaar geleden vertrokken. We genieten er van de stilte en het uitzicht.

DAG 7    31/03/22    Hot pots op het strand – vlucht naar Reykjavík – bezoek aan Reykjavík

Na het ontbijt rijden we terug naar Akureyri waar we rond de middag onze retourvlucht naar Reykjavík nemen. Onderweg stoppen we nog even in een klein dorpje aan de fjord voor een laatste warmwaterbad in open lucht. De hot pots zijn mooi gelegen aan een zwart zandstrand met een prachtig uitzicht over de fjord en omliggende bergen. Een mooie afsluiter van ons verblijf in Noord-IJsland.

Daarna vliegen we terug naar Reykjavík waar we in de namiddag op stadsverkenning gaan. Reykjavík is een kleine stad met een centrum dat eerder een dorpsgevoel uitstraalt. De stad is bekend om zijn kleurrijke huizen, zijn muziekscene en uitgaansleven. Je vindt er veel kleine typische IJslandse winkeltjes en gezellige restaurants. We maken een korte stadswandeling langs de belangrijkste bezienswaardigheden in het centrum en genieten daarna nog even van wat vrije tijd om op eigen houtje door de straten te slenteren. We verblijven in een kleinschalig hotelletje dat pal in het centrum gelegen is.

DAG 8    01/04/22    Retourvlucht naar Brussel

‘s Morgens vroeg begeven we ons naar de luchthaven voor de retourvlucht naar Amsterdam.

Prijs

€ 2420 per persoon

Prijs op basis van verblijf in tweepersoonskamers / driepersoonskamers
Single supplement: € 200 per persoon

Inbegrepen

 • Vluchten h/t met Icelandair vanuit Amsterdam in economyklasse inclusief luchthaventaksen
 • Vluchten h/t met Icelandair van Reykjavík naar Akureyri in economyklasse inclusief luchthaventaksen
 • 6 nachten in comfortabele plattelandshotels in Noord-IJsland (kamer met privésanitair)
 • 1 nacht in een centraal gelegen comfortabel hotel in Reykjavík (kamer met privésanitair)
 • 7x ontbijt
 • 2x diner
 • 1x lunch
 • Privétransfer tussen Keflavík airport en Reykjavík domestic airport op de heenreis
 • Privévervoer in Noord-IJsland in een comfortabele 4x4 bus van dag 2 tem dag 7
 • Taxi van Reykjavík domestic airport naar het hotel in Reykjavík op dag 7
 • Luchthavenbus van het hotel in Reykjavík naar de luchthaven op dag 8
 • Toegang tot de GeoSea Geothermal Baths (dag 3) en de hot pots (dag 7)
 • Walvissafari vanuit Húsavík op dag 3
 • Alle beschreven wandelingen
 • Reisbegeleiding door Nederlandstalige reisbegeleider van Modern Vikings

Niet inbegrepen

 • Alle niet vermelde maaltijden
 • Frisdranken en/of alcoholische dranken tijdens de avondmalen (water wel beschikbaar)
 • Optionele excursies:
  • Paardrijtocht in Grenivík (2u): € 65 per persoon
  • Kajakken in Grenivík (2u): € 70 per persoon
  • Huskytocht: € 230 per persoon
  • Mývatn Nature Baths: € 45 per persoon
 • Annulering- en/of reisbijstandsverzekering
 • Vervoer van en naar Schiphol. Wij kunnen indien gewenst de trein vastleggen. Prijs op aanvraag.

Opgelet:  Reizen naar IJsland in de winter vergt steeds enige flexibiliteit en zin voor avontuur van de reiziger. IJsland is in de winter zeer onderhevig aan extreme weersomstandigheden dus het reisprogramma kan altijd aangepast worden in functie van het weer.


Geïnspireerd? Meer weten over deze reis? We helpen je graag verder. Stuur ons een berichtje via info@modernvikings.be of via onderstaand formulier.

Bedankt voor je interesse. We laten snel iets weten.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg als eerste alle Modern Vikings nieuws en promoties in je mailbox