Home > Begeleide rondreizen > Wild Iceland

Wild Iceland

Nederlandstalig begeleide avontuurlijke 4x4 roadtrip

 • Zomerreis van 12 dagen/11 nachten langs de ringweg en retour door het binnenland
 • Verblijf in eenvoudige hostels/hutten/guesthouses met gedeelde kamers (slaapzaalaccommodatie met meerdere bedden)
 • Ontdek alle hoogtepunten van Zuid-, Oost-, Noord-IJsland en de binnenlandse Kjölurroute
 • Actieve reis voor avonturiers in goede conditie
 • Inbegrepen activiteiten: mountainbike tour tussen hot springs, begeleide Fimmvörðuháls trekking, gletsjerwandeling, kajaktocht en walvissafari
 • Optionele activiteit: paardrijtocht in de Oostfjorden en snorkelen tussen de twee continenten in de Silfrakloof
 • Kleinschalige groepsreis met max. 12 deelnemers
 • Nederlandstalige Modern Vikings reisbegeleiding
Print Friendly, PDF & Email

Algemeen

Op deze trip nemen we je mee op een onvergetelijk 12-daags 4×4 avontuur dwars door IJsland! Dat IJsland een van de meest ongerepte landen van Europa is hoeven we je niet meer te vertellen. Vooral het binnenland behoort tot de meest desolate gebieden van Europa. Op deze reis combineren we de hoogtepunten langs de ringweg met de off the beaten track toplocaties van het onbewoonde ruige binnenland. We voegen er ook nog een aantal onvergetelijke outdooractiviteiten aan toe, zoals een mountainbike tour, een gletsjertocht, een kajaktrip, een walvissafari en een paar spectaculaire wandelingen in afgelegen regio’s. Uiteraard kan ook een duik in een natuurlijke warmwaterbron er niet aan ontbreken. Dit is een back to basics trip, waarbij we verblijven in eenvoudige hostels, berghutten en guesthouses (met gedeelde kamers), en de keuze hebben zelf ons eigen potje te koken of iets te gaan eten.

Deze reis is er voor alle avonturiers van 8 tot 88 op zoek naar een intense en unieke natuurbeleving samen met een groepje gelijkgezinden. Leeftijdslimieten zijn er niet, maar hou er wel rekening mee dat een goede fysieke conditie vereist is (er zit één langere dagtocht van 6 à 7u hiken in het programma).

Reisbeschrijving

DAG 1    31/07/21    Aankomst in Keflavík – Hveragerði

Bij aankomst op de luchthaven worden we opgehaald door onze Nederlandstalige lokale gids en vertrekken we naar het dorpje Hveragerði. We rijden via een mooie route die zich een weg slingert langs desolate bergketens, uitgestrekte moslandschappen en ruige rotskliffen. Qua eerste kennismaking met de spectaculaire IJslandse natuur kan dit tellen!

DAG 2    01/08/21    Mountainbike tour langs de hotsprings van Hveragerði – Þórsmörk

’s Morgens trekken we een eerste keer de IJslandse natuur in. Al mountainbikend gaan we de geothermische regio rond Hveragerði gaan verkennen. Hveragerði ligt in een vulkanisch actief gebied. Getuige daarvan zijn de vele zwavelstoombronnen, borrelende modderpoelen en warmwaterbronnen die je in de heuvels rond het dorp vindt. Ook de indringende rotte eierengeur van de zwavelbronnnen is iets dat je ongetwijfeld zal bijblijven. Op deze gemakkelijke (en ook voor beginners toegankelijke) mountainbiketocht rijden we door een vallei tot aan het geothermisch actief gebied. We begeven ons op smalle fietspaadjes langs de oevers van een warmwaterrivier en koken onderweg een eitje in een van de vele hotsprings. Ook een proeverij van in de warme ondergrond gebakken geothermisch brood kan er niet aan ontbreken. Halverwege de tour krijgen waaghalzen de mogelijkheid van een klif in een koude rivier te springen en daarna op te warmen in een warme waterval. In de namiddag nemen we de superjeep richting Þórsmörk waar we oog in oog komen te staan met de extreme schoonheid van de IJslandse natuur. De groene gletsjervallei Þórsmörk ligt ingesloten tussen hoge bergtoppen en gletsjers in het Zuid-IJslandse binnenland, en bestaat uit uitgestrekte kale grindvlaktes en talloze gletsjerriviertjes. Alles is er opvallend groen met talloze met mos begroeide steile bergflanken, varens en berkenstruiken. Dit levert contrastrijke schilderachtige landschappen op die tot de meest indrukwekkende van IJsland behoren. Om in Þórsmörk te geraken dienen we een speciale superjeep te nemen vanaf de zuidkust. Deze jeeps met extra brede banden zijn al een avontuur op zich. Onze chauffeur loodst ons door maar liefst 13 onoverbrugde riviertjes. Het landschap wordt steeds spectaculairder naarmate we dieper de vallei in rijden. Þórsmörk is een paradijs voor wandelaars waar je je tijd voor moet nemen. We checken hier voor 2 nachten in in een eenvoudige maar gezellige berghut.

DAG 3    02/08/21    Þórsmörk (Fimmvörðuháls hiking trail)

Vandaag trekken we er een hele dag op uit voor een pittige wandeling tot aan de nieuwe lavavelden die gevormd werden bij de uitbarsting van de Eyjafjallajökull in 2010. De Eyjafjallajökull is de beruchte vulkaan die in 2010 het hele Europese vliegverkeer lamlegde en hierdoor een begrip geworden is tot ver buiten de IJslandse landsgrenzen. De Fimmvörðuháls trail is een pittige wandeling met vooral in het begin een stevige klim naar boven. Een goede conditie is dus vereist en ook hoogtevrees is uit den boze. Het wandelpad vertrekt aan onze berghut en leidt ons langs spectaculaire met kleurrijke mossen begroeide bergen, steile bergkammen en hoogplateaus waar je een echt on top of the world gevoel ervaart. Het kleurenpalet dat we te zien krijgen is impressionant en maakt deze wandeling tot een van de mooiste in IJsland.

DAG 4    03/08/21    Zuidelijk IJsland

We nemen de superjeep terug naar de ringweg en rijden dan verder naar de zuidkust. Zuidelijk IJsland wordt gekenmerkt door brede desolate zwarte zandstranden, basaltzuilen, vogelrotskliffen, de fameuze Eyjafjallajökull en Mýrdalsjökull vulkanen en een aantal mooie watervallen zoals Skógafoss en Seljalandsfoss. We maken een stop aan de rotskliffen van Dyrhólaey, en gaan nadien ook uitwaaien op de uitgestrekte zwarte zandstranden van de zuidkust. Aan het strand van Reynisdrangar vind je prachtige zeshoekige basalten rotspilaren. We stoppen ook nog even aan het kleine stadje Vík, het zuidelijkste punt van IJsland, waar de zee op zijn ruigst is. Voor de kust van Vík rijzen drie indrukwekkende rotspilaren op uit de zee. Overnachten doen we in charmantje chalets op een van de mooiste gelegen campings van IJsland!

DAG 5    04/08/21    Skaftafell National Park – Jökulsárlón

Verder zuidoostwaarts komen we in een lege zandwoestijn en in een immens met mos bedekt lavaveld terecht. Dit is een uitgestrekt niemandsland waar je een allesoverheersend gevoel van nietigheid kunt ervaren. Nergens anders in Europa vind je een lavawoestijn van dergelijke omvang terug. Kort voor het dorpje Kirkjabæjarklaustur vind je Fjaðrárgljúfur, een van de mooiste canyons van IJsland. We vervolgen onze weg over een eindeloze zwarte zandvlakte met hier en daar wat smalle riviertjes die gletsjerwater afvoeren naar de oceaan. Zo bereiken we uiteindelijk het Skaftafell National Park, gelegen aan de grootste gletsjer van Europa, de Vatnajökull. Hier maken we een begeleide gletsjerwandeling op een van de gletsjertongen. We wandelen door een wonderland van ijssculpturen met smalle ijsruggen en diepe gletsjerspleten (de nodige uitrusting + aangepast schoeisel worden voorzien). Verder oostwaarts komen we aan bij Jökulsárlón, de bekende lagune aan de rand van de Vatnajökull gletsjer waar grote ijsschotsen langzaam afdrijven naar de oceaan. Dit is één van de meest fotogenieke plaatsen van IJsland. Je ziet er zeehonden rondzwemmen en het zwarte strand ligt er vol ijskristallen.

DAG 6    05/08/21    Kajakken op een afgelegen gletsjermeer – Oostelijk IJsland

In de voormiddag gaan we kajakken op een spectaculair off the beaten track gletsjermeer dat nog niet door de grote massa is ontdekt. Kajakken op dit afgelegen meer is dé ultieme manier om de schoonheid van het Vatnajökull National Park te ontdekken. Geniet van prachtige uitzichten over bergen, gletsjers en hun reflectie in het heldere water. Daarna begeven we ons door adembenemende landschappen naar Oost-IJsland. Pittoreske dorpjes, zwarte zandstranden, kustgebergtes, en zo goed als onbewoonde vlaktes wisselen elkaar af. Zo komen we uiteindelijk aan in de regio van de oostelijke fjorden waar we overnachten in een van de kleine authentieke fjordendorpjes. We verblijven er op een charmante boerderij/manège die prachtig gelegen is aan een rustige serene fjord.

DAG 7    06/08/21    Egilsstaðir – Bakkagerði – Dettifoss – Lake Mývatn

Na het ontbijt is er de mogelijkheid om een optionele paardrijtocht te doen in de mooie omgeving. Nadien rijden we verder in noordelijke richting. De omgeving van Egilsstaðir is de enige beboste regio van IJsland en tevens ook de enige locatie waar je rendieren kunt aantreffen. We slaan af van de ringweg en rijden richting het kleine dorpje Bakkagerði. In Bakkagerði vind je een van de meest toegankelijke papegaaiduikerskolonies van heel IJsland! Papegaaiduikers zijn dé mascottes van IJsland. Met hun schattige looks en hun ietwat stuntelige manier van vliegen weten deze vogels iedereen te charmeren. Het kleine haventje van Bakkagerði is een van de weinige plaatsen in IJsland waar je de dieren van dichtbij kunt observeren. Nadien rijden we verder noordwaarts en worden de landschappen steeds kaler en leger. Over een uitgestrekt hoogplateau rijden we verder tot aan Dettifoss, de krachtigste waterval van Europa. We overnachten in de omgeving van Lake Mývatn.

DAG 8    07/08/21    Lake Mývatn – Goðafoss – Walvissafari in Húsavík – Akureyri

Vandaag bezoeken we de omgeving rond het meer van Mývatn. De vulkanische omgeving rond Mývatn met zijn vele mysterieuze natuurfenomenen vormt ongetwijfeld een hoogtepunt van je reis. Het meer van Mývatn is een waar paradijs voor vogelliefhebbers. Daarnaast vind je er in de wijde omgeving ook sissende geothermische velden, pseudokraters, kegelvulkanen en helderblauwe kratermeren. Verder westwaarts maken we een stop aan Goðafoss, een van de spectaculairste watervallen van IJsland. In de namiddag rijden we door naar Húsavík waar we inschepen op een walvissafari. Húsavík staat bekend als een van de beste plaatsen in Europa om grote bultrugwalvissen te kunnen spotten. Meegaan op walvissafari in Noord-IJsland is dus een absolute must. Nadien rijden we door naar onze overnachtingsplaats in Akureyri, de kleine maar fijne hoofdstad van het noorden. Akureyri is mooi gelegen aan het water en is met zijn gezellige shoppingstraat, zijn hooggelegen kerk en zijn botanische tuin zeker een bezoekje waard. Het is zelfs een verademing om na een aantal dagen rijden door het platteland even terug in een stadje te vertoeven. 

DAG 9    08/08/21    via de Kjölurroute naar Kerlingarfjöll

Via het ongerepte en onbewoonde binnenland van IJsland zetten we onze terugtocht in zuidelijke richting in. De niet-geasfalteerde Kjölur hooglandroute slingert zich een weg tussen de Langjökull en Hofsjökull gletsjers en biedt eindeloze vergezichten over desolate steenwoestijnen met ijskappen op de achtergrond. Dit niemandsland is een van de laatste echte wildernissen in Europa! Onderweg stoppen we aan Hveravellir, een indrukwekkend hetebronnengebieden. Er gaat een immense dreiging uit van de sissende gaten in het aardoppervlak waaruit zwaveldampen opstijgen. Verder zuidwaarts dan naar Kerlingarfjöll, een spectaculaire highlandregio met kleurrijke rhyolietbergen en natuurlijke warmwaterbronnen. We maken een mooie wandeling in een vallei waaruit overal zwavelstoom opstijgt, een surrealistisch beeld. Wie wil kan hier ook baden in een natuurlijke hot pot en genieten van wellness in de vrije natuur.

DAG 10    09/08/21    Gullfoss – Geysir – Landmannalaugar

Verder zuidwaarts gaat de grindweg terug over in een geasfalteerde weg en komen we terug in de bewoonde wereld terecht. We maken een korte stop aan Gullfoss, een van de bekendste en meest spectaculaire watervallen van IJsland, en aan Geysir, een hetebronnengebied waar je de nog actieve geiser Strokkur om de 5 à 10 minuten aan het werk kunt zien. Vervolgens rijden we door naar de laatste stop op onze reis: Landmannalaugar. Landmannalaugar is een highlandregio die bekend staat om zijn schitterende geel-, rood-, bruin- en grijsgroengekleurde rhyolietbergen. Het is een grotendeels met lava bedekte vallei waaruit ook een warmwaterrivier ontspringt. Je kunt er heerlijk baden en van de spectaculaire omgeving genieten. Landmannalaugar vormt met zijn uitzonderlijk kleurenpalet één van de absolute hoogtepunten van het IJslandse binnenland.

DAG 11    10/08/21     Landmannalaugar – Þingvellir National Park – Reykjavík

’s Ochtends maken we een mooie wandeling naar een spectaculair uitzichtpunt met weids zicht op de kleurrijke bergen en lavavelden. Zo kan je ten volle de natuurpracht van deze regio ervaren. Nadien vatten we de terugtocht naar Reykjavík aan. Onderweg stoppen we nog even in Þingvellir. Het Þingvellir National Park is een UNESCO site die op de geologische breuklijn ligt tussen Amerika en Europa. Voor de durvers behoort een optionele snorkeltrip in de Silfrakloof tot de mogelijkheden. Silfra wordt beschouwd als een van de meest bijzondere snorkel- en duiksites ter wereld. Het water is extreem helder en je krijgt een kleurrijke onderwereld te zien die aan de oppervlakte niet zichtbaar is. Daarna rijden we verder naar Reykjavík waar de rondreis eindigt en waar je nog wat kunt rondkuieren en genieten van wat vrije tijd. Het centrum van de stad is vrij klein en laat zich gemakkelijk te voet verkennen.

DAG 12    11/08/21    Retourvlucht naar Brussel

‘s Morgens vroeg vertrekken we naar de luchthaven en nemen we afscheid van onze gids. Einde van een onvergetelijk avontuur!

Prijs

€ 2375 per persoon

Inbegrepen

 • Vluchten h/t met Icelandair vanuit Brussel in economyklasse inclusief luchthaventaksen
 • 11 nachten in eenvoudige hostels/hutten/guesthouses (in gedeelde kamers/slaapzalen met 2 - 8 bedden)
 • 3x ontbijt
 • 1x lunch
 • Vervoer in 4x4 bus geschikt voor de highlands
 • 4x4 superjeeptransfer h/t naar Þórsmörk
 • Begeleide mountainbike tour
 • Begeleide Fimmvörðuháls trekking
 • Begeleide gletsjerwandeling in het Skaftafell National Park
 • Kajaktocht op een afgelegen gletsjermeer
 • Walvissafari vanuit Húsavík
 • Nederlandstalige Modern Vikings reisbegeleiding

Niet inbegrepen

 • Alle niet-vermelde maaltijden
 • Optionele excursies:
  • Paardrijtocht in de Oostfjorden
  • Snorkelen in Silfra
 • Annulering- en/of reisbijstandsverzekering

Extra reisspecifieke info

Maaltijden tijdens de reis
We koken zelf ons potje op plaatsen waar er geen alternatieven zijn, met name in de berghut in Þórsmörk (2 nachten). In de overige accommodaties is er steeds de keuze zelf iets te koken in de selfcatering keuken, of iets te gaan eten in een nabijgelegen dorp. Voor zij die zelf willen koken maken we af en toe stops aan supermarkten onderweg. Als je liever iets gaat eten, moet je rekenen op een € 12 à € 20 voor een lunch, en € 20 à € 45 voor een avondmaal.

Kledij
In IJsland kan je alle seizoenen in één dag meemaken, zelfs in de zomer, dus voorzie je van de juiste kledij en vertrek goed voorbereid op reis. Specifiek voor de wandelingen dient het volgende voorzien te worden:

 • Kledij in laagjes: laag thermisch ondergoed (merino wol), daarboven een warme fleece en broek, en daarboven een wind- en waterdichte laag.
 • Stevige wandelschoenen met enkelondersteuning en een paar reserveschoenen (sneakers,…)
 • Handschoenen, muts, sjaal
 • Wollen sokken

Zelf te voorzien materiaal mee te nemen van thuis:

 • Slaapzak (comfortniveau -0°C)
 • Trekkersrugzak (dus geen harde koffer) 55-70 liter
 • Klein dagrugzakje  
 • Basic EHBO kit
 • Zaklamp
 • Toiletgerief
 • Handdoek (sneldrogend evt.)

Opgelet: bovenstaand reisprogramma kan steeds aangepast worden in functie van onvoorziene weersomstandigheden. Een flexibele ingesteldheid en een gezonde dosis zin voor avontuur zijn vereist bij iedere reis naar IJsland.


Geïnspireerd? Meer weten over deze reis? We helpen je graag verder. Stuur ons een berichtje via info@modernvikings.be of via onderstaand formulier.

Bedankt voor je interesse. We laten snel iets weten.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg als eerste alle Modern Vikings nieuws en promoties in je mailbox