home > begeleide rondreizen > Wild Iceland

Wild Iceland

Nederlandstalig begeleide avontuurlijke 4x4 roadtrip

 • Zomerreis van 11 dagen/10 nachten langs de ringweg en retour door het binnenland
 • Verblijf van 6 nachten op mooi gelegen campings en 4 nachten in charmante hostels/chalets
 • Ontdek alle hoogtepunten van Zuid-, Oost-, Noord-IJsland en de binnenlandse Kjölurroute
 • Inbegrepen activiteiten: gletsjertocht, walvissafari & wandelingen in afgelegen gebieden
 • Optionele activiteiten: boottocht op het Jökulsárlón gletsjermeer
 • Kleinschalige groepsreis met max. 15 deelnemers
 • Modern Vikings & Beyond Borders reisbegeleiding
Print Friendly, PDF & Email

Algemeen

Op deze trip nemen we je mee op een onvergetelijk 11-daags 4×4 avontuur dwars door IJsland! Dat IJsland een van de meest ongerepte landen van Europa is hoeven we je niet meer te vertellen. Vooral het binnenland behoort tot de meest desolate gebieden van Europa. Op deze reis combineren we de hoogtepunten langs de ringweg met de off the beaten track toplocaties van het onbewoonde ruige binnenland. We voegen er ook nog een aantal niet te missen outdooractiviteiten aan toe, zoals een gletsjertocht, walvissafari en een paar prachtige wandelingen in afgelegen regio’s. Dit is een back to basics trip, waarbij we kamperen op spectaculair gelegen campings en ons eigen potje koken. Omdat we nu eenmaal weten dat het IJslandse weer onvoorspelbaar kan zijn, wisselen we de campings af met een aantal overnachtingen in charmant gelegen hostels/chalets. In de tweede helft van juni wordt het amper donker in IJsland en kunnen we genieten van de middernachtzon en de eindeloos lange dagen!

Deze reis is er voor alle avonturiers van 8 tot 88 op zoek naar een intense en unieke natuurbeleving samen met een groepje gelijkgezinden. Leeftijdslimieten zijn er niet, maar hou er wel rekening mee dat een goede basisconditie vereist is (een 4 à 5-tal uur wandelen mag geen probleem zijn).

Deze reis is een samenwerking met adventure specialist Beyond Borders en wordt begeleid door een team ervaren reisbegeleiders/chauffeurs zowel van Modern Vikings als Beyond Borders.

Reisbeschrijving

DAG 1    13/06/19    Aankomst in Keflavík – Laugarvatn

Bij aankomst op de luchthaven halen we onze 4×4 huurwagens op en vertrekken we naar het dorpje Laugarvatn. We rijden via een mooie route die zich een weg slingert langs desolate bergketens, uitgestrekte moslandschappen en ruige rotskliffen. Qua eerste kennismaking met de spectaculaire IJslandse natuur kan dit tellen! We checken in in een gezellig hostel dat in een voormalige school gevestigd is en aan het meer van Laugarvatn gelegen is. Aangezien we pas tegen de avond zullen aankomen, is een avondmaal in het hostel voorzien.

DAG 2    14/06/19    Þórsmörk

Vandaag trekken we een eerste keer de IJslandse highlands in! We begeven ons richting Þórsmörk waar we oog in oog komen te staan met de extreme schoonheid van de IJslandse natuur. De groene gletsjervallei Þórsmörk ligt ingesloten tussen hoge bergtoppen en gletsjers, en bestaat uit uitgestrekte kale grindvlaktes en talloze gletsjerriviertjes. Er heerst een microklimaat waardoor het er warmer is dan in de rest van Zuid-IJsland. Alles is er opvallend groen met talloze met mos begroeide steile bergflanken, varens en berkenstruiken. Dit levert contrastrijke schilderachtige landschappen op die tot de meest indrukwekkende van IJsland behoren. Om in Þórsmörk te geraken dienen we een speciale 4×4 bus te nemen vanaf de zuidkust. Naarmate we verder de vallei in rijden wordt het uitzicht steeds spectaculairder. Kort voor aankomst steekt de bus een aantal onoverbrugde rivieren door, een belevenis op zich. Þórsmörk is een paradijs voor wandelaars, dus slaan we hier onze tenten op en klimmen we oa. naar een uitzichtpunt met een 360° panoramisch uitzicht over de verbluffende omgeving.

DAG 3    15/06/19    Zuidelijk IJsland

We nemen de bus terug naar de ringweg en rijden dan verder naar de zuidkust. Zuidelijk IJsland wordt gekenmerkt door brede desolate zwarte zandstranden, basaltzuilen, vogelrotskliffen, de fameuze Eyjafjallajökull en Mýrdalsjökull vulkanen en een aantal mooie watervallen zoals Skógafoss en Seljalandsfoss. We maken een stop aan de rotskliffen van Dyrhólaey, en gaan nadien ook uitwaaien op de uitgestrekte zwarte zandstranden van de zuidkust. Aan het strand van Reynisdrangar vind je prachtige zeshoekige basalten rotspilaren. We slaan onze tenten op in een mooie afgelegen vallei omgeven door bergen.

DAG 4    16/06/19    Skaftafell National Park

We rijden verder zuidoostwaarts en komen in een lege zandwoestijn terecht en even verder in een immens met mos bedekt lavaveld. Dit is een uitgestrekt niemandsland waar je een allesoverheersend gevoel van nietigheid kunt ervaren. Nergens anders in Europa vind je een lavawoestijn van dergelijke omvang terug. Kort voor het dorpje Kirkjabæjarklaustur vind je Fjaðrárgljúfur, een van de mooiste canyons van IJsland. We vervolgen onze weg over een eindeloze zwarte zandvlakte met hier en daar wat smalle riviertjes die gletsjerwater afvoeren naar de oceaan. Zo bereiken we uiteindelijk het Skaftafell National Park, gelegen aan de grootste gletsjer van Europa, de Vatnajökull. We slaan er onze tenten op op de camping aan de voet van de gletsjer en maken daarna een begeleide gletsjerwandeling op een van de gletsjertongen. We wandelen door een wonderland van ijssculpturen met smalle ijsruggen en diepe gletsjerspleten (de nodige uitrusting + aangepast schoeisel (stijgijzers) wordt voorzien). Voor wie ‘s avonds nog verder op verkenning wil trekken in het National Park is er eventueel nog de mogelijkheid een wandeling te maken tot aan de Svartifoss, een waterval bekend om zijn enorme basaltkolommen.

DAG 5    17/06/19    Oostelijk IJsland

Verder oostwaarts komen we aan bij Jökulsárlón, de bekende lagune aan de rand van de Vatnajökull gletsjer waar grote ijsschotsen langzaam afdrijven naar de oceaan. Dit is één van de meest fotogenieke plaatsen van IJsland. Je ziet er zeehonden rondzwemmen en het zwarte strand ligt er vol ijskristallen. Het is mogelijk een optionele boottocht tussen de ijsbergen te maken en je op de zuidpool te wanen. Nadien rijden we verder door adembenemende landschappen. Pittoreske dorpjes, zwarte zandstranden, kustgebergtes, en zo goed als onbewoonde vlaktes wisselen elkaar af. We verblijven in een charmant hostel dat prachtig gelegen is aan een rustige serene fjord.

Optioneel: boottocht op het Jökulsárlón gletsjermeer
Een boottocht over Jökulsárlón, het bekendste gletsjermeer van IJsland, is eigenlijk iets wat je niet mag missen. Je vaart tussen de immense ijsschotsen in de indrukwekkende gletsjerlagune, krijgt het eeuwenoude ijs van dichtbij te zien en met een beetje geluk spot je zelfs enkele zeehonden. Je kunt kiezen tussen een gewone amfibieboot of een zodiac. Met een zodiac leg je grotere afstanden af en geraak je dichter tot aan de rand van de gletsjer.
Prijs: € 45 per persoon voor een standaard boottocht met amfibieboot. € 75 per persoon voor een zodiactour.

DAG 6    18/06/19    Egilsstaðir – Dettifoss – Ásbyrgi

Verder dan naar het noorden. De omgeving van Egilsstaðir is de enige beboste regio van IJsland en tevens ook de enige locatie waar je rendieren kunt aantreffen. Naarmate je verder rijdt in noordelijke richting worden de landschappen steeds kaler en leger. Over een uitgestrekt hoogplateau rijden we verder tot aan Dettifoss, de krachtigste waterval van Europa. Verder noordwaarts maken we een stop aan Hljóðaklettar, zowat de meest bevreemdende basalten rotsformaties in IJsland. Onze tenten slaan we op in Ásbyrgi, een bijzondere hoefijzervormige canyon.

DAG 7    19/06/19    Lake Mývatn – Goðafoss – Akureyri – Hauganes

Vandaag bezoeken we het meer van Mývatn. De vulkanische omgeving rond Mývatn met zijn vele mysterieuze natuurfenomenen vormt ongetwijfeld een hoogtepunt van je reis. Het meer van Mývatn is een waar paradijs voor vogelliefhebbers. Daarnaast vind je er in de wijde omgeving ook sissende geothermische velden, pseudokraters, kegelvulkanen en helderblauwe kratermeren. Verder westwaarts maken we een stop aan Goðafoss, een van de spectaculairste watervallen van IJsland. Verder dan naar Akureyri, de kleine maar fijne hoofdstad van het noorden, die mooi gelegen is aan het water. Kamperen doen we in Hauganes, een klein gehucht gelegen aan de mooie Eyjafjörður fjord. 

DAG 8    20/06/19     Trollaskagi schiereiland – Skagafjörður

‘s Ochtends schepen we vanuit Hauganes in op een 3 uur durende walvissafari in de Eyjafjörður fjord. Noordelijk IJsland is een van de beste regio’s in Europa om grote walvissoorten te spotten en we zullen dus gegarandeerd gigantische bultrugwalvissen te zien krijgen. Via het Trollaskagi schiereiland rijden we verder in westelijke richting. Tröllaskagi biedt naast een spectaculaire kustlijn ook hoge bergpieken en pittoreske vissershaventjes. Nadien rijden we verder naar de Skagafjörðurvallei in het noordwesten waar we inchecken in een gezellig vakantiehuisje mét buitenjacuzzi gelegen op een typisch IJslandse boerderij.

DAG 9    21/06/19    via de Kjölurroute naar Kerlingarfjöll

Via het ongerepte en onbewoonde binnenland van IJsland zetten we onze terugtocht in zuidelijke richting in. De niet-geasfalteerde Kjölur hooglandroute slingert zich een weg tussen de Langjökull en Hofsjökull gletsjers en biedt eindeloze vergezichten over desolate steenwoestijnen met ijskappen op de achtergrond. Dit niemandsland is een van de laatste echte wildernissen in Europa! Onderweg stoppen we aan Hveravellir, een indrukwekkend hetebronnengebieden. Er gaat een immense dreiging uit van de sissende gaten in het aardoppervlak waaruit zwaveldampen opstijgen. Verder zuidwaarts slaan we onze tenten op in Kerlingarfjöll, een regio met kleurrijke rhyolietbergen en natuurlijke warmwaterbronnen. We maken hier een mooie wandeling in een vallei waar overal zwavelstoom opstijgt, een surrealistisch beeld. Wie wil kan hier ook baden in een natuurlijke hot pot en genieten van wellness in de vrije natuur.

DAG 10    22/06/19    Golden Circle – Sandgerði

Verder zuidwaarts gaat de grindweg terug over in geasfalteerde weg en komen we terug in de bewoonde wereld terecht. We bevinden ons nu in de Golden Circle, de verzamelnaam voor de drie meest bezochte natuurfenomenen van IJsland: Gullfoss, Geysir en Þingvellir. Eerste stop is aan Gullfoss, een van de bekendste en meest spectaculaire watervallen van IJsland. 10 min verder ligt Geysir, een hetebronnengebied waar je de nog actieve geiser Strokkur om de 5 à 10 minuten aan het werk kunt zien. Het Þingvellir National Park is een UNESCO site die op de geologische breuklijn ligt tussen Amerika en Europa. We maken er een wandeling door een kloof die tussen de twee continenten gelegen is. Daarna rijden we verder naar onze gezellige chalets (mét buitenjacuzzi) nabij de luchthaven waar we onze roadtrip in stijl afsluiten. Indien er nog tijd over is, maken we tussendoor nog een korte stop in Reykjavík voor een afsluitend etentje met de groep (optioneel).

DAG 11    23/06/19    Retourvlucht naar Brussel

‘s Morgens vroeg leveren we onze huurwagens af op de luchthaven en nemen we onze retourvlucht naar België. Einde van een onvergetelijk avontuur!

Prijs

€ 2395 per persoon

Inbegrepen

 • Vluchten h/t met Icelandair vanuit Brussel in economyklasse inclusief luchthaventaksen
 • 4 nachten in charmante hostels/chalets/vakantiehuisjes
 • 6 tentovernachtingen op mooi gelegen campings
 • 1x ontbijt (dag 2)
 • 1x avondmaal (dag 1)
 • Vervoer 4x4 geschikt voor de highlands
 • 4x4 bus h/t naar Þórsmörk in de highlands
 • Begeleide gletsjerwandeling in het Skaftafell National Park
 • Walvissafari in Hauganes
 • Reisbegeleiding en vervoer door het team van Modern Vikings & Beyond Borders

Niet inbegrepen

 • Alle maaltijden, behalve avondmaal (dag 1) en ontbijt (dag 2)
 • Optionele excursies:
  • Boottocht op het Jökulsárlón gletsjermeer
 • Annulering- en/of reisbijstandsverzekering

Extra reisspecifieke info

Maaltijden tijdens de reis
We koken zelf onze potje op de campings en in de hostels/selfcateringchalets en gaan regelmatig met de groep naar nabijgelegen supermarkten. Hier slaan we dan een voorraad in voor de komende dag(en). Eten en drinken is niet goedkoop in IJsland, maar op die manier hou je de bijkomende kosten voor maaltijden wel onder controle (Reken op zo’n € 30 à € 50 per dag voor maaltijden).

Kledij
Dit is een avontuurlijke roadtrip met deels kamperen en deels verblijf in hostels/chalets. Hou er rekening mee dat de maand juni nog vrij koud kan zijn in IJsland (‘s nachts kan de temperatuur zakken tot enkele graden boven 0). In IJsland kan je ook alle seizoenen in één dag meemaken, dus voorzie je van de juiste kledij en vertrek goed voorbereid op reis.

 • Je dient je te kleden in laagjes: laag thermisch ondergoed (merino wol), daarboven een warme fleece en broek, en daarboven een wind- en waterdichte laag.
 • Stevige wandelschoenen met enkelondersteuning en een paar reserveschoenen (sneakers,…)
 • Handschoenen, muts, sjaal
 • Wollen sokken

Zelf te voorzien materiaal mee te nemen van thuis:

 • Kampeertent, slaapmatje en slaapzak (comfortniveau -5°C)
 • Trekkersrugzak (dus geen harde koffer) 55-70 liter en een klein dagrugzakje  
 • Basic EHBO kit
 • Zaklamp
 • Toiletgerief
 • Handdoek (sneldrogend evt.)
 • Evt. muggenwerend middel

Opgelet: bovenstaand reisprogramma kan steeds aangepast worden in functie van onvoorziene weersomstandigheden. Een flexibele ingesteldheid en een gezonde dosis zin voor avontuur zijn vereist bij iedere reis naar IJsland.


Geïnspireerd? Meer weten over deze reis? We helpen je graag verder. Stuur ons een berichtje via info@modernvikings.be of via onderstaand formulier.

Bedankt voor je interesse. We laten snel iets weten.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg als eerste alle Modern Vikings nieuws en promoties in je mailbox