home > multi day adventure > Ongerept IJsland op sneeuwschoenen

Ongerept IJsland op sneeuwschoenen

Winterexpeditie in Landmannalaugar in het IJslandse binnenland

 • 14/04 tem 20/04/19
 • Winterexpeditie op sneeuwschoenen in Landmannalaugar
 • Geniet van maagdelijk witte sneeuwlandschappen in het onbewoonde IJslandse binnenland
 • Toegankelijk voor iedereen van alle leeftijden met een goede basisconditie
 • Groepsreis met minimum 5 en maximum 10 deelnemers   
 • Nederlandstalige begeleiding door gespecialiseerde berggids
 • Go where no one can find you & geniet van een uniek winteravontuur!
Print Friendly, PDF & Email

Infosessie 26/02/19

Reisgids Dieter zal deze reis toelichten aan de hand van tekst en beeld, en meer gedetailleerde praktische info geven tijdens een infosessie die zal plaatsvinden op dinsdag 26/02 om 19u00 in Bedrijvencentrum De Punt, Kerkstraat 108, 9050 Gentbrugge. Toegang is gratis maar gelieve wel je komst te bevestigen via info@modernvikings.be

Algemeen

Beeld je in… Een afgelegen berghut in een buitenaards ogend glooiend oeroud landschap vol vulkanische elementen. Ergens in het vergeten binnenland van IJsland. En dat in de winter! Tijdens deze unieke winterexpeditie trekken we per superjeep naar de gezellige berghut van Landmannalaugar die onze uitvalsbasis wordt voor een meerdaags sneeuwschoenavontuur in een ongerept besneeuwd winterwonderland. Op dit slowtravel hiking avontuur in de highlands geniet je van een zwart-wit landschap met ongeziene kleurcontrasten tussen de kraakwitte sneeuw enerzijds en de gitzwarte obsidiaan en lavasteen anderzijds. In deze desolate setting overheerst de stilte en voel je je bijzonder nietig tegenover de allesoverheersende kracht van de natuur.

Waar trekken we naartoe? Landmannalaugar

Landmannalaugar is een van de populairste locaties in het IJslandse binnenland en staat bekend om zijn schitterende geel-, rood-, bruin- en grijsgroengekleurde rhyolietbergen. Het is een vulkanisch gebied bestaande uit een grotendeels met lava bedekt dal waaruit ook een warmwaterrivier ontspringt. Je kunt er heerlijk baden en van de spectaculaire omgeving genieten. In de winter is de regio enkel bereikbaar met speciale 4×4 superjeeps (omgebouwde jeeps met grotere en bredere banden en verhoogde ophanging) die bestuurd worden door de meest ervaren IJslandse chauffeurs. We maken gebruik van sneeuwschoenen om ons door de sneeuw naar de spectaculaire vulkanische natuurfenomenen in de omgeving te begeven: stoombronnen, fumarolen, warmwaterbronnen, lavavelden, enz. Overdag genieten we van de frisse buitenlucht en ‘s avonds is het heerlijk ontspannen in de natuurlijke warmwaterbron aan de hut. Hoe onvergetelijk is het niet om met een drankje in de hand vanuit een natuurlijke hot tub in de middle of nowhere van het noorderlicht te kunnen genieten? Landmannalaugar kent geen lichtvervuiling dus de kans op noorderlicht is er sowieso groot, ook nog begin april. Overdag geniet je al van lange dagen met een aantal uur zonlicht dat in die periode zelfs als iets hoger ligt als bij ons in België. Het mooi reflecterende strijklicht van de zon werpt een surrealistische blauw-roze-oranje gloed over de sneeuwlandschappen en creëert zo als het ware een buitenaardse sfeer. Hoewel de ergste winterstormen in april achter de rug zijn, mag je je toch verwachten aan mogelijks nog gure winteromstandigheden met temperaturen die nog een aantal graden onder het vriespunt kunnen duiken. Zin voor avontuur en de nodige flexibiliteit zijn altijd vereist bij iedere wintertrip naar onontgonnen IJslands terrein in de wintermaanden. De ijzingwekkende stilte van het onbewoonde IJslandse binnenland en de extreme natuurpracht van deze regio maken echter alles goed en zullen je voor altijd bijblijven.

Wandelen op sneeuwschoenen

Gemakkelijk, toegankelijk voor iedereen en fun gegarandeerd, zo kunnen we wandelen op sneeuwschoenen nog het best omschrijven. Sneeuwschoenen zien eruit als tennisrackets en worden gebruikt als schoeisel om gemakkelijker over diepe sneeuw te lopen. Ze verdelen het gewicht over een grotere oppervlakte waardoor je minder snel wegzinkt in de sneeuw. Waar sneeuwschoenen vroeger vooral gebruikt werden door jagers en houthakkers in het hoge noorden worden deze vandaag de dag vooral recreatief gebruikt door wandelaars. Ze worden vastgemaakt aan je wandelschoenen/bergschoenen en zijn er in alle maten. Sneeuwschoenenwandelen is een pure vorm van slow travel die je heel dicht bij de natuur brengt. Het is net als gewoon wandelen, maar dan met het voordeel dat je eindeloze ongerepte sneeuwlandschappen kan ontdekken zonder er diep in weg te zakken.

Onze ervaren gids: Dieter Van Holder

Dieter Van Holder (33) is een Vlaamse gediplomeerde gletsjer- en trekkinggids (IJslandse diploma’s + International Mountain Leader) die vooral in IJsland en Groenland actief is. Hij heeft ruime ervaring als trekkingggids in verschillende Europese hooggebergtes, en specialiseerde zich de laatste jaren in het begeleiden van gletsjertochten en meerdaagse trekkings door de meest onherbergzame regio’s van IJsland. Zijn passie is mensen laten kennismaken met wilde en afgelegen streken. Tijdens de tocht deelt hij met plezier kennis en vaardigheden met het doel je wijzer en zelfstandiger te maken om toekomstige avonturen aan te gaan. Dieter beschikt over alle diplomavereisten en attesten om deze gespecialiseerde reis vakkundig in goede banen te leiden.

Reisbeschrijving

DAG 1    14/04/19    Vlucht naar Keflavík – Reykjavík

Afspraak op de luchthaven van Schiphol (trein vanaf Antwerpen inbegrepen) en rechtstreekse vlucht naar Keflavík. Bij aankomst op de luchthaven nemen we de shuttlebus naar Reykjavík. Reykjavík is de meest noordelijk gelegen hoofdstad ter wereld. De eigenzinnige stad ziet eruit als een klein dorp, maar gedraagt zich als een echte wereldstad, maar dan zonder wolkenkrabbers, zwaar verkeer en vervuiling. We check in in ons centraal guesthouse en maken een korte begeleide wandeling door de stad.

DAG 2    15/04/19    Spectaculaire offroad superjeeptocht naar Landmannalaugar

Tijdens de wintermaanden zijn de IJslandse highlands bedekt onder een dikke sneeuwlaag en ontoegankelijk voor gewone 4×4’s. We hijsen ons dus in een speciaal daarvoor uitgeruste superjeep (monsterjeep met grote banden en verhoogde ophanging) en vertrekken richting het binnenland. Bereid je voor op een onvergetelijk avontuur. Is het weer goed, dan kunnen we genieten van een fantastisch offroad avontuur. Is het weer minder goed en hebben we te maken met zware sneeuwval, stormweer en zichtbaarheid zero, dan dienen we te vertrouwen op gps-navigatie en de decennialange rijervaring van onze lokale chauffeur. Dit voegt nog een extra dimensie toe aan een reeds spectaculair avontuur! Bij aankomst installeren we ons in de gezellige warme berghut, onze uitvalsbasis voor de komende 4 nachten. De hut is basic met overnachting in gedeelde slaapzalen. Er is een keuken met stromend water en gas aanwezig en samen met de gids koken we dagelijks ons potje. Er zijn toiletten maar geen douche. Wie wil kan echter dagelijks baden in de natuurlijke warmwaterrivier die naast de berghut gelegen is. ‘s Avonds trekken we al op een eerste verkennende wandeling in de omgeving van de hut.

DAG 3 tem 5    16/04 tem 18/04/19    Landmannalaugar op sneeuwschoenen

Vanuit de berghut trekken we er iedere dag op sneeuwschoenen op uit om de ongerepte winterlandschappen te verkennen. De omgeving en het weer kunnen zachtaardig maar ook extreem zijn en daarom hebben we een ervaren berggids met lokale ervaring mee die iedere dag beslissingen neemt in functie van de weersomstandigheden. Dagelijks zijn we een 5 à 7u onderweg en verkennen we andere natuurfenomenen. In de sneeuwvlaktes vind je hier en daar stomende geothermische velden waar de weggesmolten sneeuw prachtige onderliggende kleuren onthult. Verder wandelen we ook langs vulkaanruggen, bevroren kratermeren en warmwaterrivieren. Nergens zijn de extremen van de natuur zo intens en de kracht van de natuur zo duidelijk voelbaar. IJsland als land van ijs en vuur maakt zijn reputatie hier volledig waar.

We wandelen oa. tot aan Hrafntinnusker, een hoogvlakte waar zeldzaam obsidiaan of vulkanisch glas te vinden is. We banen ons een weg over een ondergesneeuwd lavaveld en komen onderweg borrelende warmwaterbronnen, dampende zwavelstoombronnen en luid sissende gaten in de aardkorst tegen. Deze vulkanische regio is een van de meest actieve geothermische gebieden van IJsland. Het surrealistisch ogende landschap is van een verbluffende schoonheid.

Een andere dagtocht gaat richting Ljótipollur, een spectaculaire explosiekrater met roodgekleurde flanken en een bevroren kratermeer. Het pad loopt langs vulkaanflanken, meren en grillig gestolde lavastromen.

Een trip naar Landmannalaugar in de winter draait om meer dan enkel de outdoorbeleving. Belangrijk is ook het gezellig samen zijn in en rond de hut na de fysieke inspanningen. ‘s Avonds keren we terug naar onze verwarmde berghut en bereiden we samen een lekkere maaltijd. Nadien nemen we een duik in de natuurlijke warmwaterbron, en wie weet kunnen we onder een blote sterrenhemel zelfs het noorderlicht aanschouwen.

DAG 6    19/04/19    Terug naar de beschaving

De superjeeps halen ons ‘s morgens al op zodat we op een rustig tempo naar Reykjavík kunnen terugrijden. Afhankelijk van de tijd die we nodig hebben om de bewoonde wereld te bereiken, maken we nog een stop aan de belangrijkste hoogtepunten die het zuidwesten van IJsland te bieden heeft, nl. de Gullfoss waterval, het Geysir hetebronnengebied en het Þingvellir National Park. In Reykjavík checken we terug in in ons guesthouse en genieten we nadien nog van een afscheidsmaaltijd samen op restaurant.

DAG 7    20/04/19    Retourvlucht

‘s Morgens vroeg nemen we de shuttlebus naar de luchthaven voor onze retourvlucht naar Amsterdam, en aansluitend trein naar Antwerpen. Einde van een onvergetelijk off the beaten track winters avontuur!

Prijs

€ 1795 per persoon

Prijs op basis van verblijf in gedeelde slaapzakaccommodatie in de berghut en gedeelde twee- of driepersoonskamer in het guesthouse in Reykjavík.

Prijs op basis van minimum 5 maximum 10 deelnemers. Wordt het minimum niet gehaald, kan de reis enkel gegarandeerd worden mits betaling van een supplement.

Inbegrepen

 • Vluchten h/t met Icelandair vanuit Schiphol in economyklasse inclusief luchthaventaksen, inclusief trein h/t vanaf Antwerpen
 • Luchthavenbus van en naar de luchthaven van Keflavík
 • Superjeeptransport van en naar Landmannalaugar
 • 2 nachten in een centraal gelegen guesthouse in Reykjavík op basis van een twee- of driepersoonskamer met gedeeld sanitair
 • 4 nachten in gedeelde slaapzaal (slaapzakaccommodatie) in de berghut van Landmannalaugar
 • 6x ontbijt
 • 5x lunch
 • 4x avondmaal tijdens het verblijf in de berghut
 • Gebruik van sneeuwschoenen
 • Reisbegeleiding door Nederlandstalige berggids

Niet inbegrepen

 • Avondmalen in Reykjavík op dag 1 en dag 6
 • Slaapzak (zelf mee te nemen)
 • Annulering- en/of reisbijstandsverzekering

Extra reisspecifieke info

Eerst en vooral

Reizen naar IJsland in de winter vergt steeds enige flexibiliteit en zin voor avontuur van de reiziger. IJsland is in de winter zeer onderhevig aan extreme weersomstandigheden dus het reisprogramma kan altijd aangepast worden in functie van het weer.

Fitheidsniveau

Deze reis is toegankelijk voor mensen van alle leeftijden met een goede basisconditie. Reken op dagen van 5 à 7u activiteit buiten met lichte bepakking (dagrugzakje). Het doel van de reis is genieten van de weg-van-de-wereld ervaring. Het gaat dus niet om extreme afstanden doen of sportieve prestaties neerzetten. We passen het tempo steeds aan in functie van de noden van de groep en de weersomstandigheden.

Kledij

Reken op temperaturen die nog kunnen zakken tot -5°C, maar bij veel wind kan de gevoelstemperatuur nog lager liggen. In IJsland kan je alle seizoenen in één dag meemaken, dus voorzie je van de juiste kledij en vertrek goed voorbereid op reis.

 • Je dient je te kleden in laagjes: laag thermisch ondergoed (merino wol), daarboven een warme fleece en broek, en daarboven een wind- en waterdichte jas en broek. Het is vooral de bovenste laag die van belang is. Je bescherming tegen regen en wind bepaalt je comfortgevoel.
 • Stevige wandelschoenen met enkelondersteuning en een paar reserveschoenen (sneakers,…)
 • Handschoenen (waterdicht), muts, sjaal
 • Wollen sokken

Zelf te voorzien materiaal mee te nemen van thuis:

 • Slaapzak (comfortniveau -10°C)
 • Trekkersrugzak (dus geen harde koffer) 40-50 liter (met regenhoes) en een kleinere dagrugzak
 • Wandelstokken 
 • Basic EHBO kit
 • Zaklamp
 • Toiletgerief
 • Handdoek (sneldrogend evt.)
 • Zonnebril (skibril) is geen overbodige luxe

Meer praktische info wordt gegeven tijdens de infosessie.


Geïnspireerd? Meer weten over deze reis? We helpen je graag verder. Stuur ons een berichtje via info@modernvikings.be of via onderstaand formulier.

Bedankt voor je interesse. We laten snel iets weten.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg als eerste alle Modern Vikings nieuws en promoties in je mailbox