home > begeleide rondreizen > Actieve exploratiereis door Zuid-IJsland

Actieve exploratiereis door Zuid-IJsland

Nederlandstalig begeleide Modern Vikings groepsreis

 • Herfstreis van 8 dagen/7 nachten in zuidelijk IJsland
 • Ontdek alle hoogtepunten van Zuid-IJsland: geisers, watervallen, warmwaterbronnen, borrelende modderpoelen, vulkanen, zwarte zandstranden, gletsjers, enz. enz.
 • Actieve reis met mooie wandelingen, dus goede basisconditie vereist
 • Inbegrepen activiteiten: bezoek aan de Laugarvatn Steam Baths, gletsjerwandeling in het Skaftafell National Park, daguitstap naar Þórsmörk
 • Uniek & onvergetelijk: overnachting in yurts op een eiland temidden van een gletsjerrivier!
 • Optionele activiteiten: boottocht op het Jökulsárlón gletsjermeer, bezoek aan de Blue Lagoon
 • Groepsreis met minimum 6 en maximum 8 deelnemers 
 • Modern Vikings reisbegeleiding
Print Friendly, PDF & Email

Algemeen

Deze groepsreis is een ideale eerste kennismakingsreis met bestemming IJsland. In 1 week tijd nemen we je mee op ontdekkingstocht langs alles wat zuidelijk IJsland te bieden heeft. En dat is heel wat! Dampende hot pots, borrelende modderpoelen, imposante gletsjers, krachtige watervallen, eindeloze steen- en zandwoestijnen, immense zwarte zandstranden, ruige rotskliffen, een gletsjerlagune vol ijsschotsen, enz. enz. Alles dus waar het Land van Vuur en IJs zo bekend voor is. Maar er is méér: op deze trip trekken we ook naar een bijna-onbewoond eiland temidden van een gletsjerrivier voor een unieke ontmoeting met een local (en tevens de enige eilandbewoner) die je meeneemt op ontdekkingstocht op zijn kleine ongerepte eiland. We overnachten er in mongoolse yurts, een onvergetelijke unieke ervaring! Begin september is de start van de herfst in IJsland. De landschappen kleuren prachtig geel,  bruin en rood, maar het duurt niet lang vooraleer ook de eerste sneeuw begint te vallen en koning winter zijn intrede doet (vanaf eind september, begin oktober). We profiteren dus optimaal van dit korte seizoen met zijn mooie kleuren net voor het natuurschoon voor langere tijd terug onder een sneeuwtapijt verdwijnt. Deze reis is een actieve trip waarin een aantal langere wandelingen (3 à 4u) voorzien zijn, dus een goede basisconditie is vereist.

Reisbeschrijving

DAG 1   01/09/19   Vlucht naar Keflavík – Laugarvatn

Bij aankomst op de luchthaven halen we de huurwagen op en vertrekken we naar het dorpje Laugarvatn, onze centraal gelegen uitvalsbasis voor de komende 2 nachten in zuidelijk IJsland. We rijden via een mooie route die zich een weg slingert langs desolate bergketens, uitgestrekte moslandschappen, groenblauwe meren, indrukwekkende hetebronnengebieden, pittoreske vuurtorens en ruige rotskliffen. Qua eerste kennismaking met de spectaculaire IJslandse natuur kan dit tellen! We verblijven in moderne comfortabele appartementjes met zicht op de bergen en op het meer van Laugarvatn.

DAG 2   02/09/19   Golden Circle: Gullfoss – Geysir – Þingvellir National Park – Laugarvatn Steam Baths

Vandaag staat in het teken van de Golden Circle, de verzamelnaam van de drie bekendste bezienswaardigheden in IJsland, nl. Gullfoss, Geysir en Þingvellir. De spectaculaire waterval Gullfoss of gouden waterval in het IJslands dankt zijn naam aan de vele regenbogen die je er kunt zien door het opstuivende water. Een wandelpad leidt tot aan de waterval waar het overdonderend natuurgeweld een grote indruk op je zal maken. Verder dan naar het hetebronnenveld Geysir waar je de actieve geiser Strokkur aan het werk kunt zien. Dit is de enige nog actieve geiser in IJsland. Om de 5 à 8 minuten spuit hij een straal heet water zo’n 20 m de lucht in, een fenomenaal zicht. Naast de geiser vind je trouwens nog meer kleine warmwaterbronnen met helderblauw water. In de namiddag begeven we ons naar de Kerið vulkaankrater, een mooi voorbeeld van een kleine vulkaankrater gevuld met helderblauwgroen water. Vanaf de kraterrand heb je een fantastisch zicht over het kratermeer. Daarna zetten we onze weg verder richting Þingvellir National Park, dat op de breuklijn ligt tussen Amerika en Europa en waar je letterlijk door een kloof kunt wandelen tussen de twee continenten. We sluiten de dag af met een bezoek aan de Laugarvatn Fontana Steam Baths, een wellnesscomplex dat naast onze verblijfsaccommodatie gelegen is. In dit wellnesscomplex aan de oevers van het meer is het heerlijk ontspannen in de geothermische warmwaterbaden en stoomcabines. De stoomcabines zijn gebouwd over een natuurlijke hotspring. De zwavelgeur en het geluid van de borrelende bronnen verraden dat je je boven vulkanische ondergrond bevindt. De openluchtbaden kijken uit over het meer en de omringende bergen, en er is een rechtstreekse toegang tot het meer waar je eventueel een frisse duik in kunt nemen om af te koelen. Een unieke natuurervaring.

DAG 3   03/09/19   Þórsmörk

We rijden verder in zuidelijke richting. Zuid-IJsland biedt heel wat moois dat niet direct te zien is vanaf de ringweg maar dat verscholen ligt achter de gletsjertoppen in het binnenland. Eén van die speciale plekjes is de groene gletsjervallei Þórsmörk die we vandaag bezoeken. Deze vallei ligt ingesloten tussen hoge bergen en gletsjers, en bestaat uit uitgestrekte kale grindvlaktes en talloze gletsjerriviertjes. Er heerst een microklimaat waardoor het er warmer is dan in de rest van Zuid-IJsland. Alles is er opvallend groen met talloze met mos begroeide steile bergflanken, varens en berkenstruiken. Dit levert contrastrijke schilderachtige landschappen op die tot de meest indrukwekkende van IJsland behoren. Vanaf de zuidkust stappen we een speciale 4×4 bus op die ons naar Þórsmörk brengt. De route ernaartoe is al een belevenis op zich. Het uitzicht wordt steeds spectaculairder en kort voor aankomst doorkruist de bus een aantal rivieren. Þórsmörk is een paradijs voor wandelaars, dus nemen we voldoende tijd voor een wandeling langs de mooiste plekjes in deze verbluffende regio. Daarna begeven we ons naar ons verblijfshotel, een mooi gelegen charmant en familiaal gerund plattelandshotelletje met zicht op de beruchte vulkaan Mount Hekla.

DAG 4   04/09/19   Zuidkust – Zuidoost-IJsland

Vandaag vertrekken we naar de zuidkust, die gekenmerkt wordt door brede desolate zwarte zandstranden, basaltzuilen, vogelrotskliffen, de fameuze Eyjafjallajökull en Mýrdalsjökull vulkanen en een aantal mooie watervallen zoals Skógafoss en Seljalandsfoss. We maken een stop aan de rotskliffen van Dyrhólaey, en gaan nadien ook uitwaaien op de uitgestrekte zwarte zandstranden van de zuidkust. Aan het strand van Reynisdrangar vind je prachtige zeshoekige basalten rotspillaren. Eenmaal voorbij het pittoreske dorpje Vík, het meest zuidelijke punt van IJsland, kom je in een immens met mos bedekt lavaveld terecht. Dit is een uitgestrekt niemandsland waar je een allesoverheersend gevoel van nietigheid kunt ervaren. Nergens anders in Europa vind je een lavawoestijn van dergelijke omvang terug. Kort voor het dorpje Kirkjabæjarklaustur vind je Fjaðrárgljúfur, één van de mooiste canyons van IJsland. We verblijven de komende 2 nachten in een gezellig en karaktervol guesthouse waar de gastvrouw een heerlijk avondmaal zal bereiden en waar we volop kunnen genieten van de IJslandse gastvrijheid.

DAG 5   05/09/19   Jökulsárlón – Skaftafell

We vervolgen onze weg over een eindeloze zwarte zandvlakte met hier en daar wat smalle riviertjes die gletsjerwater afvoeren naar de oceaan. Uiteindelijk komen we aan bij Jökulsárlón, de bekende lagune aan de rand van de Vatnajökull gletsjer waar grote ijsschotsen langzaam afdrijven naar de oceaan. Het is één van de meest fotogenieke plaatsen van IJsland. Door de prachtig reflecterende ijsschotsen waan je je hier echt op de zuidpool. Je kunt een wandeling maken langs de oevers van de lagune, of een optionele boottocht maken tussen de ijsschotsen (prijs niet inbegrepen). In de namiddag brengen we een bezoek aan het Skaftafell National Park, gelegen aan de grootste gletsjer van Europa, de Vatnajökull. We maken er een begeleide gletsjerwandeling bovenop de Svínafellsjökull, een onvergetelijke ervaring gegarandeerd. De adembenemende Svínafellsjökull in het Skaftafell National Park is een uitloper van de machtige Vatnajökull, de grootste gletsjer van Europa. Het natuurschoon en de uitzichten zijn er overweldigend. Je wandelt door een wonderland van ijssculpturen met smalle ijsruggen en diepe gletsjerspleten. De nodige uitrusting + aangepast schoeisel (stijgijzers) wordt voorzien. Je zal zo’n anderhalf à 2 uur wandelen op het ijs. Specifieke ervaring is niet vereist.

Optioneel: boottocht op het Jökulsárlón gletsjermeer
Een boottocht over Jökulsárlón, het bekendste gletsjermeer van IJsland, is eigenlijk iets wat je niet mag missen. Je vaart tussen de immense ijsschotsen in de indrukwekkende gletsjerlagune. Je krijgt het eeuwenoude ijs van dichtbij te zien en met een beetje geluk spot je zelfs enkele zeehonden. Je kunt kiezen tussen een gewone amfibieboot of een zodiac. Met een zodiac leg je grotere afstanden af en geraak je tot dichter bij de ijsbergen.
Prijs: € 45 per persoon voor een standaard boottocht met amfibieboot. € 75 per persoon voor een zodiactour.

DAG 6   06/09/19   Verblijf in een yurt op een afgelegen eiland

Vandaag nemen we je mee naar een plek van ongekende schoonheid voor een onvergetelijk off the beaten track avontuur dat nog lang zal nazinderen…. We varen naar een afgelegen klein eilandje temidden van een van IJslands grootste gletsjerrivieren in zuidelijk IJsland. Op dit nog ongerepte eilandje staat slechts 1 huis en is de tijd echt blijven stilstaan. Perfect dus om eventjes puur te genieten van de natuur in een authentieke setting zonder veel invloeden van buitenaf. De eigenaar en tevens enige bewoner van het eiland, Hákon, nodigt jullie uit om kennis te maken met zijn levensstijl en een dagje mee te draaien in zijn dagelijkse routine als eilandbewoner. Hákon groeide op op het eiland en maakt nu zijn droom waar om een vorm van ecotoerisme aan te bieden op zijn eiland ver weg van de platgetreden paden. Het avontuur begint met een korte bootovertocht naar het eiland en incheck in de drie mongoolse yurts (ronde tenten). Nadien vergezel je Hákon naar zijn vissersnetten en help je hem zijn catch of the day binnen te halen. Hij zal jullie ook vergezellen op een wandeling rond het eiland en jullie alles vertellen over de geschiedenis ervan, waarbij hij helemaal teruggaat tot de komst van de Vikingen. Als je nog niet wist dat IJslanders fantastische storytellers zijn, krijg je daar nu het bewijs van. Na de wandeling is het tijd om de kolen aan te steken en een vuurtje te stoken. Samen bereid je de wilde zalm (of lamsvlees, afhankelijk van beschikbaarheid) met groenten en kruiden van eigen kweek en geniet je van een heerlijke barbecue, luisterend naar nog meer volksverhalen en legendes. Ieder bezoek aan het eiland is uniek en volledig afgestemd op de noden en wensen van de gasten. Van één ding mag je zeker zijn: een verblijf in een yurt op een klein eiland temidden van een rivier net onder de noordpoolcirkel is een van de meest bijzondere en unieke ervaringen die je in IJsland kunt beleven!

DAG 7   07/09/19   Hveragerði – Reykjavík – Garður

Tijd dan om terug te keren richting Reykjavík. Onderweg maken we een stop in het dorpje Hveragerði, voor een mooie wandeling door een vallei van stomende hot pots. Tussen de zwaveldampen en borrelende modderpoelen door wandelen we tot aan een vallei waar een warmwaterrivier doorstroomt. Na een zalige dip in het warme water rijden we verder naar de hoofdstad Reykjavík waar je nog kan genieten van wat vrije tijd om de stad te verkennen. Reykjavík op zich is klein maar heeft een internationale uitstraling en is bekend om zijn muziekscene en zijn bruisend nachtleven. Ook voor shoppen en lekker eten ben je er aan het juiste adres want je vindt er opvallend veel kleine boetiekjes van lokale designers en veel gastronomische restaurants. Daarna rijden we verder naar onze accommodatie nabij de luchthaven. Voor wie de Blue Lagoon niet wil missen kan er eventueel ’s avonds nog optioneel een bezoek ingepland worden.

Optioneel: bezoek aan de Blue Lagoon
Deze natuurlijke warmwaterbron is prachtig gelegen temidden van uitgestrekte lavavelden en is één van de bekendste trekpleisters van IJsland. De temperatuur ligt rond de 38° het hele jaar door en het mineraalrijke water heeft een heilzame werking op de huid. Een echte wellnesskuur dus die niet kan ontbreken bij ieder bezoek aan IJsland.
Prijs: € 90 per persoon

DAG 8   08/09/19   Garður – luchthaven van Keflavík

’s Morgens vroeg leveren we de huurwagens af en nemen we onze retourvlucht naar België.

Prijs

€ 2480 per persoon

Prijs op basis van verblijf in tweepersoonskamers / driepersoonskamers
Single supplement: € 300 per persoon

Inbegrepen

 • Vluchten h/t met Icelandair vanuit Brussel in economyklasse inclusief luchthaventaksen
 • 6 nachten in comfortabele hotels/appartementen
 • 1 nacht in een comfortabele yurt (gedeeld sanitair) op een afgelegen eiland
 • 7x ontbijt
 • 5x tweegangendiner & 1x bbq op het eiland
 • Privévervoer in een comfortabele minivan
 • Modern Vikings reisbegeleiding
 • Toegang tot de Laugarvatn Steam Baths
 • Gletsjerwandeling op de Svínafellsjökull (anderhalf uur à 2 uur op het ijs)
 • Daguitstap met 4x4 bus naar wandelregio Thorsmörk in het binnenland

Niet inbegrepen

 • Lunch
 • Frisdranken en/of alcoholische dranken tijdens de avondmalen (water wel beschikbaar)
 • Avondmaal op dag 7 (vrije keuze in Reykjavík)
 • Optionele excursies:
  • Boottocht op het Jökulsárlón gletsjermeer
  • Blue Lagoon
 • Annulering- en/of reisbijstandsverzekering

Opgelet: bovenstaand reisprogramma kan steeds aangepast worden in functie van onvoorziene (weers)omstandigheden. Een flexibele ingesteldheid en een gezonde dosis zin voor avontuur zijn vereist bij iedere reis naar IJsland.


Geïnspireerd? Meer weten over deze reis? We helpen je graag verder. Stuur ons een berichtje via info@modernvikings.be of via onderstaand formulier.

Bedankt voor je interesse. We laten snel iets weten.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg als eerste alle Modern Vikings nieuws en promoties in je mailbox