De Fjallabak trekking - Challenge Edition

Get lost in IJsland!

 • 15/08 tem 22/08/20
 • Uitdagende trekking in een van de mooiste highlandregio's van IJsland
 • Ontdek de ongerepte natuur van de Fjallabak Nature Reserve: Skógar, Fimmvörðuháls, Þórsmörk, Emstrur, Strútur, Álftavötn & Eldgjá
 • Pure wildernistrekking weg van de wereld
 • 8 dagen (waarvan 5 dagen hiken)
 • Vanaf 16 jaar
 • Challenge edition: in totaal ong. 104 km met 5 à 11 u wandelen per dag
 • Moeilijkheidsgraad: uitdagend (4 op 5)
 • Verblijf in berghutten met gedeelde slaapzalen, 2 nachten in een guesthouse in Reykjavík en 1 nacht in een gezellige B&B op het einde van de trekking
 • Kleine groep van min. 6 tot max. 12 personen
 • Nederlandstalige reisbegeleiding
 • Kan ook worden georganiseerd voor privé groepen (periode juli & aug)
 • Trekking met bagagevervoer (enkel dagrugzak zelf te dragen)
Print Friendly, PDF & Email

Deze wildernistrekking neemt je mee naar een van de meest spectaculaire vulkanische regio’s van IJsland, en bij uitbreiding zelfs van de hele wereld! De Fjallabak Nature Reserve is een natuurgebied verscholen achter de Eyjafjallajökull en Mýrdalsjökull gletsjers in de Zuid-IJslandse highlands. Je vindt er een enorme variatie aan landschappen en kleuren die ongeëvenaard zijn in IJsland. Op deze trekking volgen we eerst een deel van de bekende Laugavegur trail (de bekendste trekking van IJsland) maar wijken we daarna van het pad af in oostwaartse richting de wijdse leegte in. Hier is geen mens meer te bespeuren en niets meer dat de rust verstoort. Elke dag brengt nieuwe kleuren en landschappen. Een greep uit het aanbod: vulkanen, gletsjers, zwarte lavavelden bedekt met groene mossen, uitgestrekte zand- en steenwoestijnen, geothermische warmwaterbronnen, canyons, indrukwekkende watervallen en bergmeren. ‘s Avonds overnachten we in gezellige kleine berghutten.

Deze Fjallabak “Challenge-editie” is iets meer gericht op fysieke uitdaging en grenzen verleggen, en verschilt ook qua route een beetje van de gewone Fjallabak trekking. We voorzien jaarlijks één vaste vertrekdatum met individuele inschrijvingen, maar kunnen de trekking ook aanbieden aan privégroepen op andere vertrekdata in juli en augustus. Vraag ons naar een prijsquote!

We wisselen dagen van zware inspanning en lange treks (25 à 30 km) af met ‘gewone’ wandeldagen (12 à 16 km). Ideaal dus voor groepjes vrienden op zoek naar een onvergetelijke sportieve uitdaging. Dit avontuur is ook ideaal voor bedrijven op zoek naar een grensverleggende bedrijfsincentive voor hun medewerkers. Zie het als een stevige fysieke uitdaging in de ongerepte IJslandse natuur ver weg uit je dagelijkse routine, of een digital detox out of office en into the wild. Na 5 dagen stappen word je opgepikt in de highlands en naar een van de mooiste en gezelligste bed & breakfasts van IJsland gebracht, een mooie afsluiter van een onvergetelijk avontuur buiten de platgetreden paden.

Tijdens de trekking verblijf je in berghutten en draag je enkel een dagrugzak mee. De bagage en het voedsel worden dagelijks per superjeep vervoerd naar de volgende hut.

Reisbeschrijving

DAG 1    Vlucht naar Keflavík – Reykjavík

Welkom in IJsland! Bij aankomst word je verwelkomd door de gids en naar het hotel in Reykjavík gebracht. Reykjavík is de meest noordelijk gelegen hoofdstad ter wereld. De eigenzinnige stad ziet eruit als een klein dorp, maar gedraagt zich als een echte wereldstad, maar dan zonder wolkenkrabbers, zwaar verkeer en vervuiling. De stad is bekend om zijn muziekscene en zijn bruisend nachtleven. Ook voor shoppen en lekker eten ben je er aan het juiste adres want je vindt er opvallend veel kleine boetiekjes van lokale designers en veel gastronomische restaurants. De kleinschaligheid van Reykjavík staat in schril contract met de grootsheid van de omliggende natuur die we de komende dagen verkennen.

DAG 2    Skógar – Fimmvörðuháls pas – Þórsmörk

Vandaag vertrekken we richting Skógar, het plaatsje aan de zuidkust waar de vijfdaagse trektocht van start gaat. En we vliegen er meteen in. De eerste etappe van de trekking is een uitdagend traject van 25 km over een bergpas op 1000 m hoogte. De Fimmvörðuháls pas van Skógar naar Þórsmörk is een van IJslands’ populairste wandelroutes. De meesten doen het in 2 dagen, wij maken de doorsteek echter op één dag. Het pad start boven aan de Skógafoss waterval en loopt verder langs de Skógá rivier met zijn vele watervallen. Je vervolgt je weg over de Fimmvörðuháls, de bergpas die tussen de twee ijskappen van de Eyjafjallajökull en de Mýrdalsjökull door loopt. Uiteindelijk kom je bij Magni en Móði, twee nieuwe vulkaankraters die gevormd werden bij de uitbarsting van de Eyjafjallajökull in 2010 en vernoemd werden naar de zonen van de Noorse god Thor. Op sommige plekken voelt de nieuwgevormde lava nog warm aan! Onderweg kom je langs bijzondere lavastructuren die ontstonden tijdens de uitbarsting. Je ziet hier heel duidelijk hoe IJsland nog steeds gevormd wordt door zijn extreme natuurkrachten. Uiteindelijk daal je af naar de prachtige groene gletsjervallei van Þórsmörk. Geniet bij de afdaling van adembenemende vergezichten over de omliggende gletsjerkappen en met mossen begroeide bergflanken. Þórsmörk ligt ingesloten tussen hoge bergen en gletsjers, en bestaat uit uitgestrekte kale grindvlaktes en talloze gletsjerriviertjes. Er heerst een microklimaat waardoor het er warmer is dan in de rest van Zuid-IJsland. Alles is er opvallend groen met vele met mos begroeide steile berghellingen, varens en berkenstruiken. Dit levert contrastrijke schilderachtige landschappen op die tot de meest indrukwekkende van IJsland behoren.

Afstand: ong. 25 km – Ong. 11 uur wandelen – Klim / Afdaling: 1000 m

DAG 3    Þórsmörk – Emstrur

We verlaten de groene gletsjervallei Þórsmörk en beginnen te wandelen in noordelijke richting. Het pad slingert tussen een bos van dwergberken, de laatste vegetatie voor we de desolate leegte in trekken. We doorwaden een brede rivier en wandelen verder door een weidse vlakte met zicht op Einhyrningur (eenhoorn), een opmerkelijke bergformatie. Aan je rechterzijde passeer je op een paar km van de grote Myrdalsjökull gletsjer. Via de oostelijke rand van de indrukwekkende Markarfljót kloof wandelen we verder tot onze overnachtingshut in Emstrur.

Afstand: ong. 16 km – Ong. 6 uur wandelen – Klim / Afdaling: 300 m

DAG 4    Emstrur – Strutur

Vandaag stappen we 30 km door de eindeloze zwarte zandwoestijn Mælifellssandur aan de noordkant van de Mýrdalsjökull gletsjer. In deze eindeloze zwarte spoelzandvlakte overheerst de leegte en het grote niets. De tocht gaat zonder veel hoogteverschil rechtdoor en het landschap wordt gedomineerd door de Hattafell, een groene vulkaan met een vreemde afgeplatte top die uit het niets oprijst uit de woestijnvlakte. We moeten ook rivieren door. Afhankelijk van de route die we nemen is er een doorwading van een kilometer, allemaal kleine riviertjes die in elkaar overgaan. Bij ongunstige weersomstandigheden kan deze etappe een pittige uitdaging worden. Maar als de zon schijnt worden de zintuigen op hun scherpst gezet met de steeds veranderende vistas en de nabijheid van de gletsjer.

Afstand: ong. 31 km – Ong. 11 uur wandelen – Klim / Afdaling: 350 m

DAG 5    Strutur – Álftavatnskrókur

We zetten onze tocht verder over een bergrug tot aan het groene merengebied van Hólmsárbotnar. Hier ontspringen warmwaterbronnen, ideaal voor een ontspannend warmwaterbad in de vrije natuur! Door een heuvelachtig landschap wandelen we verder tot aan onze berghut die prachtig gelegen is bij de Zwanenmeren, een oase in een groene vallei.

Afstand: ong. 20 km – Ong. 7 uur wandelen – Klim / Afdaling: 350 m

DAG 6    Álftavatnskrókur – Eldgjá – Hrifunes

De volgende dag vervolgen we onze trekking tot aan het eindpunt Eldgjá, een kilometerslange vulkanische kloof die het resultaat is van een extreme vulkaanuitbarsting. In de 10e eeuw scheurde de aarde hier open en werden er immense hoeveelheden lava over tientallen kilometers de lucht in gespuwd. We begeven ons in de kloof en volgen de rivier tussen roodgekleurd lavasteen en felgroene mosheuvels. We wandelen tot aan de Ófærufoss, een indrukwekkende waterval die zich in twee trappen in de canyon stort.
Dit was laatste etappe van het vijfdaags hikingavontuur. Nadien worden we per jeep opgehaald en naar een van de beste B&B’s van IJsland gebracht, aan de rand van de highlands temidden van lava- en steenwoestijn. Je wordt er verwend op een exclusief tweegangendinner, huisbereid door de gastvrouw en geserveerd in wat de gezelligste huiskamer van IJsland moet zijn.

Afstand: ong. 12 km – Ong. 5 uur wandelen – Positieve hoogtemeters: 300 m

DAG 7    Hrifunes – Reykjavík

Tijd dan om terug te keren naar Reykjavík. Onderweg bezichtigen we nog een aantal bezienswaardigheden langs de zuidkust. Zo stoppen we aan de zwarte zandstranden en basaltzuilen van Reynisfjara, de rotskliffen van Dyrhólaey, en de watervallen Skógafoss en Seljalandsfoss. In Reykjavík checken we in in ons centraal gelegen guesthouse en genieten we van nog een paar uurtjes vrije tijd om de stad verder te verkennen.

DAG 8    Reykjavík – Luchthaven van Keflavík

’s Morgens vroeg word je naar de luchthaven gebracht voor je terugvlucht naar Brussel.
Einde van een onvergetelijk avontuur.

Vertrekdata

15/08/20 – 22/08/20

Prijs zomer 2020

€ 2695 per persoon

Prijs op basis van verblijf in gedeelde slaapzakaccommodatie in de berghutten en gedeelde twee- of driepersoonskamer in de guesthouses

Prijs op basis van minimum 6 en maximum 12 deelnemers. Wordt het minimum niet gehaald, kan de reis enkel doorgaan mits betaling van een supplement. Kosteloos annuleren is op dat moment uiteraard ook mogelijk. 

Inbegrepen

 • Vluchten h/t met Icelandair vanuit Brussel in economyklasse inclusief luchthaventaksen
 • Nederlandstalige privébegeleiding ter plaatse door een ervaren berggids/chauffeur
 • Privétransport in een busje naar het vertrekpunt van de trekking (Skógar) en retour vanuit Hrifunes Guesthouse naar Reykjavík, inclusief brandstof
 • 2 nachten in een centraal gelegen guesthouse in Reykjavík op basis van een twee- of driepersoonskamer met gedeeld sanitair inclusief ontbijt
 • 1 nacht in Hrifunes Guesthouse op basis van een twee- of driepersoonskamer met gedeeld sanitair inclusief ontbijt
 • 4 nachten in berghutten op basis van slaapzakaccommodatie in gedeelde slaapzalen
 • Alle maaltijden vanaf lunch op dag 2 tot lunch op dag 7 (eenvoudige maaltijden in de berghutten, 2-gangendiner in Hrifunes Guesthouse)
 • Bagage- & voedseltransport per superjeep van hut naar hut

Niet inbegrepen

 • Avondmalen in Reykjavik op dag 1 en dag 7
 • Slaapzak
 • Douches (ter plaatse te betalen)
 • Annulering- en/of reisbijstandsverzekering

OPMERKINGEN:

De Fjallabak challenge is een groepsreis met Nederlandstalige gids. De trekking kan indien gewenst ook worden georganiseerd als privétrekking voor groepjes familie of vrienden. Prijs op aanvraag.

Wens je nog meer uitdaging, dan kan het bagagevervoer op bepaalde etappes worden weggelaten zodat je zelf je backpack dient te dragen. Meer info op aanvraag.

MEE TE NEMEN:

  • Degelijke waterdichte wandelschoenen met een dikke zool en enkelondersteuning
  • Thermisch ondergoed (lange mouwen en lange broek) uit wol of synthetisch materiaal (geen katoen)
  • Wollen of fleece tussenlaag
  • Wandelbroek (geen katoen want droogt niet gemakkelijk)
  • Sportkousen (minstens 2 à 3 paar) uit wol of synthetisch materiaal
  • Waterdichte en bij voorkeur ook winddichte jas (met kap) en broek (bijvoorbeeld uit Gore Tex materiaal)
  • Waterdichte handschoenen
  • Sjaal en warme muts
  • EHBO-kit en medicijnen indien nodig
  • Dagrugzak tussen 25 en 40l
  • Backpack om je bagage in te vervoeren van hut naar hut. Harde koffers worden afgeraden. Ga bij voorkeur voor een reistas/rugzak.
  • Een paar extra schoenen of sandalen om rivieren te doorkruisen, bij voorkeur uit sneldrogend materiaal (bv. neopreen)
  • Slaapzak en reiskussen
  • Handdoek
  • Tandenborstel en ander toiletgerief
  • Zonnebril en zonnecrème
  • Waterfles van 1 à 2l
  • Eventueel wandelstokken
  • Eventueel beschermhoezen voor je schoenen tegen de regen
  • Eventueel klein zakmesje
  • Camera, batterijen en geheugenkaart(en)
  • Zaklamp en/of hoofdlamp, vooral dan laat in het seizoen (na 10/08)
  • Oordopjes
  • Eventueel oogmasker
  • Wat zakgeld voor de douches (500 ISK in munten)
  • Lader(s) voor camera en telefoon en een externe batterij/power bank (opladen in de hutten is meestal mogelijk, maar aan een kleine meerkost)

Geïnspireerd? Meer weten over deze reis? We helpen je graag verder. Stuur ons een berichtje via info@modernvikings.be of via onderstaand formulier.

Bedankt voor je interesse. We laten snel iets weten.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg als eerste alle Modern Vikings nieuws en promoties in je mailbox